xcounter
#

Польська версія танка К2 Black Panther: деталі про бойову машину й масштабне співробітництво, на яке сподівається Південна Корея

3470
К2 Black Panther
К2 Black Panther

Компанія Hyundai Rotem, з урахуванням вимог польської програми закупівель основних бойових танків Wilk, підготувала для Польщі цікаву програму співробітництва. Ця пропозиція створена за підтримки уряду Південної Кореї й передбачає співпрацю не тільки в секторі оборонної промисловості, а й поза ним. Отже, що саме пропонує Південна Корея полякам?

Разом з глибокою "полонізацією" південнокорейського танка та передачею технологій, що заплановано у співробітництві з польською оборонною промисловістю, Hyundai Motor Group планує суттєво посилити свою присутність в Польщі й на цивільних ринках. У Південній Кореї сподіваються, що стратегічне співробітництво на урядовому рівні буде значно розширене.

Дещо про танки

Компанія Hyundai Rotem на виставці MSPO в Польщі цього року представила моделі двох своїх проєктів основних бойових танків. Це стандартний південнокорейський K2 Black Panther та його польська версія K2PL Wilk. Вона була адаптована до вимог польських збройних сил і фактично демонструє готовність Південної Кореї створити ОБТ з урахуванням потреб польських військових.

Читайте також: ​Полювання на танки: Азербайджан показав ефективність баражуючих боєприпасів (відео)
Танк К2
К2PL Wilk та K2 Black Panther на виставці MSPO в Польщі

Разом з тим, корейська сторона (компанія Hyundai Rotem за підтримки уряду) підготувала для Польщі набагато ширшу пропозицію. Вона передбачає, крім "полонізації" танка та його компонентів, передачу технологій, а також участь Hyundai Rotem на польському ринку та співробітництво між Варшавою і Сеулом.

Корейці відмітили "успішність ліцензійного виробництва шасі К9", яке використовується в польських гаубицях Krab та сподіваються, що програма ОБТ буде значно ширшою та виведе двостороннє співробітництво на якісно новий рівень.

К2 Black Panther
К2 Black Panther

Дизайн K2PL Wilk має базуватися безпосередньо на K2 Black Panther. Зміни в конструкції будуть стосуватися, з одного боку, вимог польського міноборони, а з іншого визначатимуться необхідністю використання польських компонентів, таких як система спостереження чи С2.

Планується, що шасі польської версії було подовжено на один опорний каток. Завдяки цьому розробники планують посилити броню, що загалом вплине на вагу танка, яка збільшиться з 55 до 60 тонн. Водночас це не має позначитися на рухливості К2PL.

Польська версія танка повинна отримати удосконалену систему управління вогнем з рішеннями, завдяки яким можна автоматично виявляти та супроводжувати цілі. Танк буде озброєний 120-мм гарматою 55-го калібру з автоматом заряджання, спареною з 7-62-мм кулеметом, та великокаліберним кулеметом з дистанційним управлінням.

K2PL
K2PL

Танк К2PL, як і К2, розроблявся для використання в мережі класу BMS. Точна конфігурація залежить від вимог польської сторони, однак корейське рішення дозволяє встановити систему автоматичної оцінки загроз та розподілу даних датчиків з польської платформи.

Для підвищення живучості машина може бути оснащена системою активного захисту.

К2 Black Panther
К2 Black Panther

На польську версію танка буде встановлено силовий агрегат потужністю 1500 к.с. та гідропневматична підвіска. Корейці підкреслюють, що вони готові постачати машини підтримки, використовуючи ту ж платформу, разом з бойовою інженерною машиною та броньованою евакуаційною машиною. Ці платформи будуть проєктуватися паралельно з ОБТ.

Графік робіт

Корейська сторона вже потурбувалася про те, щоб підготувати попередній графік програми з урахуванням передачі технологій.

Передбачається, що ОБТ буде створений або з використанням польських компонентів або ж у програмі буде враховано потенціал для виробництва південнокорейських компонентів у Польщі.

Очікується, що поляки можуть отримати й ті технології, що стосуються виробництва танка.Відповідні ноу-хау Польща отримає в рамках модифікації, обслуговування та інтеграції нових систем.

Макет K2PL на виставці MSPO

За попереднім графіком роботи будуть розділені на три етапи: розробка (2022-2024 роки), початкове виробництво (2025-2028 роки) та виробництво з повною продуктивністю (розпочнеться у 2028 році).

Третій етап передбачає запуск серійного виробництва та допоміжних машин, а також передачу програми польській оборонній промисловості, яка повинна мати можливість самостійно виробляти й обслуговувати ОБТ. Після завершення третього етапу корейська сторона ймовірно буде співпрацювати з Польщею в розробці основного бойового танка наступного покоління, як для внутрішніх ринків цих двох країн, так і для експорту.

Співробітництво та фінансування

У випадку підписання угоди та реалізації програми К2PL, Південна Корея пропонує розпочати співробітництво між Hyundai Motor Group та польською промисловістю у стратегічних галузях, таких як безпілотні технології (йдеться і про наземні платформи).

Крім того, це співробітництво поширюватиметься й на цивільний сектор у галузі високошвидкісних потягів, автономних транспортних засобів та засобів, що використовують альтернативні види палива.

Щодо фінансування, то корейська сторона передбачає, що будуть узгоджені пільгові умови для фінансування фази НДДКР. Крім того, фінансування другого та третього етапу буде організовано корейським урядом.

Корейська сторона впевнена, що їх пропозиція активізує польський оборонний сектор та підготує його до виробництва сучасних танків та їхніх компонентів, а також до активної участі в інших проєктах. Стверджується, що це чудова можливість для корейців, оскільки Польша розглядається як плацдарм для виходу на європейський ринок.

Читайте також: Штучний інтелект проти танків: як роботи допомагали знищувати російський Т-72 на навчаннях Project Convergence