xcounter
#

Новий Leopard 2AX має "схуднути" та отримати нову башту: Німеччина планує підхід з модернізації Leopard 2

Вага Leopard 2А7 - 64 тонни
Вага Leopard 2А7 - 64 тонни
4448

Leopard 2 нарешті "посадять на дієту" - вагу танка мають зменшити

Німецька компанія Krauss-Maffei Wegmann проводить проектування нової модернізації основного бойового танка Leopard 2, який отримав індекс AX. Головні задачі - зменшити вагу машини, або, хоча б, не збільшити її, а також підняти бойову ефективність.

І поєднання цих двох векторів для німецьких розробників є доволі нетрадиційним шляхом. За всю свою історію Leopard 2, який був прийнятий на озброєння у 1979 році, лише "набирав вагу": перша версія танка важила 50 тонн, A4 - 55 т., 2A6 - 62 т. 2A7V - 64 т., а сама ходова частина була адаптована під вагу до 69 т.

Читайте також: Армія США перевірила, як безпілотні "мінітанки" знищують цілі: керували платформою з БМП Bradley
Leopard 2A4
Leopard 2A4 - одна з наймасовіших версій машини

Але, як повідомив Райнер Фихтнер, старший віце-президент "танкового" підрозділу Krauss-Maffei Wegmann, тепер розробники працюють над тим, щоб зменшити вагу нової модернізації танка з робочою назвою Leopard 2AX.

"KMW вважає, що створення повністю нової башти, використання нових технологій виробництва і передових матеріалів, а також оптимізація конструкції на ранніх етапах зменшать масу при аналогічному рівні захисту", - розповів Райнер Фихтнер виданню EDR magazine.

Leopard 2A5
Leopard 2A5 отримав новий характерний захист башти та новий приціл

Також він зазначив, що цей же підхід дозволить при аналогічній вазі збільшити рівень захисту. Тобто у Krauss-Maffei Wegmann все ж таки вирішили не перетинати "психологічну" позначку у 70 тонн.

"Захист залишається ключовим питанням, і ми, звісно, дивимось у бік прийняття динамічного захисту, який буде спеціально розроблений для протидії кінетичним боєприпасам, які стають головною проблемою при конфронтації з близькими противниками", - підкреслив очільник "танкового" підрозділу Krauss-Maffei Wegmann.

Leopard 2A6
Leopard 2A6 - отримав ще більше бронювання, нову гармату Rhl 120/L55 та оновлену електроніку

Серед можливих постачальників нового захисту європейські аналітики називають KE Armor Shield від ізраїльської компанії Rafael, виробництво якої буде здійснюватись на німецький Dynamit Nobel Defense.

Цей динамічний захист був вперше представлений на початку цього року та забезпечує захист від бронебійних оперених підкаліберних снарядів 105-, 120- та 125-мм гармат. Вона виконана за модульним принципом і знижує дію снаряду противника на 54%. Також цікаво, що розробник декларує можливість одного V-подібного модуля витримати два влучення, в цьому випадку ефективність буде знижено на 48%.

KE Armor Shield
KE Armor Shield

Нагадаємо, що питання встановлення на Leopard 2 комплексу активного захисту - вже вирішено. Серійні танки Бундесверу вже отримають комплекти Trophy від тієї ж ізраїльської Rafael.

Також Leopard 2AX має отримати нові сенсорні системи та приціли, а також повністю цифрову архітектуру, яка дозволить інтегрувати ряд підсистем, включно з автосупроводженням цілі та повністю цифровому прицілу командира.

Leopard 2 Trophy
Leopard 2 із КАЗ Trophy

Окремо підкреслюється і підвищення оперативної обізнаності екіпажу шляхом інтеграції до сучасних цифрових систем управління та передачі інформації. Наприклад, коли командир зможе отримувати відеозображення з БПЛА у режимі он-лайн.

Попри те, що у Krauss-Maffei Wegmann доволі обмежено розповіли про деталі нової башти, у європейських профільних ЗМІ почала формуватися думка, що нова башта Leopard 2AX - буде з автоматом заряджання. Це дозволить виключити четвертого члена екіпажа, зробити башту двомісною та вивільнити певну вагу.

На це вказує демонстратор технології E-MBT, коли на шасі Leopard 2 була встановлена башта від Leclerc з автоматом заряджання.

Також існує думка, що новий танк може отримає більшу вогневу потужність шляхом заміни 120-мм гармати на 130-мм з довжиною ствола у 51 калібр від Rheinmetall.

Проте на заваді цим доволі революційним рішенням стають "приземлені" питання. Leopard 2AX буде пропонуватися як варіант модернізації країнам, які експлуатують старі версії танків. А це майже два десятки країн по всьому світу.

Також у Євросоюзі діє програма, що правда із сумнівним успіхом, щодо приведення всіх Leopard 2 країн ЄС під одну модифікацію. А також створення системи розподілення машин між країнами таким чином, щоб нівелювати загрозу з боку РФ, бо за останні 20 років кількість танків у Європейському союзі зменшилось з 15 до 5 тисяч.

Leopard 2
Загалом було випущено понад 3200 одиниць Leopard 2

Тому питання переходу на нову 130-мм гармату виглядає доволі амбіційно, бо зумовить повне перезавантаження системи постачання танкових боєприпасів та може витягнути доволі об’ємні кошти.

Не менше проблем може викликати й зменшення екіпажу до трьох осіб, бо це не тільки зумовить зміни організаційно-штатних структур, але і роками відпрацьовані операції екіпажу з технічного обслуговування машини, які вирішують саме чотири особи. Також у західній танковій школі досі зберігається дискусійне питання що краще - автомат або заряджаючий.

І якщо Krauss-Maffei Wegmann піде шляхом зменшення екіпажу на Leopard 2, то їм знадобиться переконати сотні генералів та посадовців з двох десятків країн у правильності цього рішення.

Leopard 2
Читайте також: Як "Рись" знищує цілі: Rheinmetall похвалилася точністю своєї БМП (відео)