xcounter
#

Нова РЛС LTAMDS, яка усуває головний недолік Patriot, успішно вийшла на фінішні випробування

LTAMDS
LTAMDS
16872

LTAMDS, який має комерційну назву GhostEye​, у 2024 році набути повної експлуатаційної готовності

Американський оборонний гігант Raytheon повідомив, що успішно провів чергові випробування новітнього радара LTAMDS (комерційна назва GhostEye) для Patriot, які передують вже "фінішній прямій" тестів результатом яких має стати повна експлуатаційна готовність РЛС у 2024 році.

У ході випробувань було успішно відпрацьовано перехоплення крилатої ракети на малій висоті, яка рухалась "з тилу". LTAMDS її завчасно виявив, передав дані на командний пункт та направив зенітну ракету на перехоплення. Зазначимо, що такий сценарій більш ніж реалістичний та заснованих на реальних бойових діях в Україні, коли ворог комбінує використання різних типів ракет й саме крилаті можуть атакувати з будь-якого напряму.

Читайте також: У ЄС розкрили, як виростуть темпи виробництва артснарядів, і йдеться про зростання у понад 4 рази за два роки

Ці випробування можуть здатися дещо простими, але справа в тому, що це і є головною метою створення LTAMDS та його інтеграції до Patriot. Бо наявні радари для цієї системи AN/MPQ-53 та новіший AN/MPQ-65 мають секторний огляд, який для AN/MPQ-53 становить 120 градусів.

AN/MPQ-53
AN/MPQ-53

Саме у ньому Patriot може бачити цілі та наводити на них зенітні ракети. Водночас LTAMDS має одночасний огляд на всі 360 градусів й може у ньому здійснювати наведення зенітних ракет.

Для цього окрім основної РЛС цей радар має додаткові радари які розміщені по боках станції й закривають сліпу зону. Таким чином цілком можливо зменшити кількість батарей (fire unit) Patriot для захисту визначеного об'єкта, а також, можливо, зменшити кількість ЗРК меншої дальності, які мають прикривати його.

Тобто інтеграція LTAMDS дійсно має велике значення для посилення протиповітряної оборони й не лише США, а всіх інших операторів Patriot.

Додаткові радари звісно мають менші можливості ніж основні, але зі своєю задачею цілком справляються. Більше того у Raytheon також планують виробляти окремі РЛС середньої дальності під назвою GhostEye MR саме з ними.

GhostEye MR
GhostEye MR

Загалом Raytheon вже провів понад десяти успішних перехоплень, а у межах першого контракту для проходження тестової експлуатації компанія виготовила шість нових РЛС. Окрім США першим потенційним замовником LTAMDS вже є Польща, яка хоче купити ще шість батарей Patriot з новими РЛС.

Читайте також: РФ вперше з серпня використала Х-22 та тримає темп запуску Shahed на стабільному рівні