xcounter
#

Нова TURRA з 40 мм гарматою для БМП від словацької компанії EVРÚ: раніше Україну цікавила лише TURRA 30

Дистанційно керована башта TURRA 40.
Дистанційно керована башта TURRA 40.
5575

Гарматне озброєння дистанційно керованих бойових модулів та башт для бронетехніки стає все більш потужним: перехід на калібр 40 мм і більше стає помітним трендом. Чергове підтвердження - дистанційно керована башта TURRA 40.

Ця нова розробка словацької компанії EVPÚ (Elektrotechnický výskumný а projektový ústav) представлена на виставці IDET 2021 (International Fair of Defence and Security Technology), що триває у Брно (Чехія).

керована башня TURRA 40
Дистанційно керована башня TURRA 40

TURRA 40 є логічним продовженням лінійки дистанційно керованих модулів/башт з гарматою середнього калібру TURRA 30 / TURRA 30 Light, призначених для модернізаціх гусеничних і колісних БМП. Зокрема, вони можуть встановлюватись на BVP-M, БМП-1 і БРМ BPzV Svatava.

Читайте також: На "пенсію" не збирається: БМП виповнилося 55 років (огляд українських модернізацій)

Бойовий модуль TURRA 30 має характерну форму, утворену зістикованими бронелистами. У середній частині башти знаходиться хитна установка з кріпленнями для гармати та спареного кулемету. Праворуч від гармати і в кормі передбачено місце для ящиків з боєприпасами. У характерній виїмці з лівого боку башти розташовується хитний блок прицільної апаратури. Для наведення зброї екіпаж може використовувати телекамеру, тепловізор та лазерний далекомір. У нижній лобовій частині башти є вісім димових гранатометів. Основним озброєнням башт TURRA 30 є 30-мм гармати - автоматична 2A42 або Mk44 / Mk44S Bushmaster II.

TURRA 30
БМП-1 зі дистанційно керованим бойовим модулем TURRA 30 від словацької компанії EVPU

Україна у 2016 році приміряла башти TURRA для модернізації БМП-1 з гарматою 2A42 або гарматою українського виробництва. На виставці "Зброя та безпека 2016" ТОВ "Науково-виробнича компанія "ТЕХІМПЕКС" демонструвала БМП з інтрегрованою баштою TURRA 30. Але тоді претензії з боку військових стосувалися слабкого бронезахисту цього виносного модулю/башти, а також необхідності проведення подальших заходів включно з введенням у її арсенал вітчизняних ПТРК.

Спис
Бойові модулі "Парус", "Спис", "Шквал" та "Стилет", які пропонуються для посилення українських БМП-1

Нова башта TURRA 40 вперше оснащена 40-мм гарматою CTA 40 виробництва спільного підприємства Nexter і BAE Systems CTA International. Ця інноваційна система озброєння замовлена збройними силами Великобританії, Франції і Бельгії, інтерес до неї на світових ринках зростає.

Основні характеристики башти: повна маса 2500 кг, довжина 2250/4800 мм (без ствола / зі стволом), висота 995/1385 мм (до верху приладу спостереження командира), ширина 1700/2600 мм (по даху башти / по ПУ ПТКР). Базовий рівень балістичного захисту 2 по STANAG 4569A.

TURRA 40
Башня TURRA 40 - вигляд з фронту

40-мм гармата CTA 40 має 60 готових до використання снарядів, башта також оснащена 7,62-мм або 12,7 мм кулеметом (боєкомплект кулемета 7,62 мм становить 500 патронів). Діапазон кутів підвищення гармати від -10° до 60°. Гармата і кулемет стабілізовані у двох площинах.

Крім того, на обох бічних сторонах башні можуть бути встановлені броньовані пускові установки ПТКР (по дві ракети Rafael Spike LR / LR2 або MBDA MLP / MMP). Ще дві ракети перевозяться всередині корпусу машини. На башні також встановлено вісім димових гранат системи Galix 13.

TURRA 40
TURRA 40 з броньованими пусковими установками ПТКР

Удосконалена система управління вогнем (СУО) інтегрована у двох площинах, є денний / нічний приціли для навідника і командира (панорамний), тепловизійна камера з охолодженням має матрицю 640 × 480 пікселів, лазерний далекомір. Замість прицілу командира може бути встановлено стрілецьке озброєння калібру 5,56 або 7,62 мм.

Стверджується, що продемонстрована на виставці у Брно дистанційно керована башня TURRA 40 знаходиться на фінальному етапі розробки. Експерти відзначаюать, що досі немає жодних зображень інтеграції цієї башні на БМП.

Читайте також: Модернізовані 1000-сильні Т-64БМ2 та БМП-1ТС з модулем "Спис": головні бронетанкові новинки параду (відео)