xcounter
#

Не влучити вже неможливо: ізраїльська Smart Shooter таки зважилась показати арабам нову систему управління вогнем для стрілецької зброї

Приціли серії SMASH роблять зброю розумнішою за бійця
Не влучити вже неможливо: ізраїльська Smart Shooter таки зважилась показати арабам нову систему управління вогнем для стрілецької зброї
4843

Система SMASH розроблена для того, аби надати солдатам та працівникам правоохоронних органів вирішальну тактичну перевагу на полі бою. Ізраїльська компанія Smart Shooter заявила про те, що представить свою технологічну новинку на виставці IDEX 2021 в Абу-Дабі 21-25 лютого, яка є однією з найбільших у арабському регіоні. За всю історію виставки IDEX ізраїльські компанії взагалі вперше братимуть участь у цьому потужному міжнародному збройовому заході.

Те, що розробила та виготовляє ізраїльська компанія Smart Shooter, власне, можна назвати модульними технологічними прицілами з вбудованим балістичним обчислювачем. Проте у самій компанії наголошують, що це - система управління вогнем, що значно підвищує точність та летальність стрілецької зброї.

Розробки компанії Smart Shooter мають назву SMASH, що виконуються у різних версіях. Власне, SMASH - це малогабартний прицільний модуль, який може бути встановлений на будь-який зразок штурмової гвинтівки чи автомата.

Читайте також: В Україні розробили нові боєприпаси – тривають Державні випробування
SMASH - це малогабаритний прицільний модуль

Він дозволяє будь-якому стрілку, незалежно від кваліфікації або робочого напруження, точно вражати будь-яку нерухому або рухому ціль із застосуванням стандартних боєприпасів. При цьому постріл можливий лише тоді, коли куля гарантовано влучить у ціль.

Будь приціл, будь то механічний або оптичний, в кінці-кінців наводиться на ціль стрілком. Коли мова йде про бій на дистанції в сотні метрів, стрілок знаходиться в русі (або після інтенсивного фізичного навантаження). Тож в умовах реального бою уразити ціль дуже непросто.

Новий приціл автоматизує процес наведення і підвищує ймовірність ураження цілі з першого пострілу в 4 рази. Для цього використовуються алгоритми розпізнавання відображення і автосупровождения, що раніше застосовувалися в СУВ військової техніки.

Вага прицільного модулю - 1,5 кг

Бійцеві не треба бачити точно ціль на мушці; потрібно бачити її на дисплеї прицілу, що різко спрощує процес прицілювання, треба вибрати, яку ціль вразити, якщо їх декілька, і прийняти рішення, коли відкрити вогонь.

В цілому використання нового прицілу знижує навантаження на солдата і залишає йому більше часу на продумування своїх дій. Приціл працює на акумуляторних батареях, без підзарядки їх вистачає на 72 години безперервної роботи в бойових умовах.

Для системи розроблений симулятор, що дозволяє проводити віртуальні тренування бійців, без стрільби. Також можливий відеозапис через приціл для подальшого "розбору польотів", що може бути особливо важливо для поліції.

У разі захоплення прицілу противником, він не зможе його використовувати (як саме це досягнуто: не повідомляється) і не зможе провести його зворотну розробку (reverse engineering).

Випробування прицілу тривали близько року

Випробування прицілу тривали близько року. Паралельно компанія створила в Ізраїлі потужності для його серійного виробництва в тисячі одиниць на рік, все збирання проводиться в Ізраїлі. На даному етапі приціл, як кажуть у компанії, не має аналогів в світі і Smart Shooter веде переговори з декількома західними країнами (включаючи членами НАТО) про його постачання. Армія Ізраїлю його вже закуповує.

SMASH - це перевірене боєм рішення, яке гарантує, що кожен постріл влучить у ціль

Відтак, завдяки своїм можливостіям, стрілецька зброя з модульним прицілом (або СУВ) SMASH дозволяє бійцу швидко та ефективно нейтралізувати будь-яку наземну або повітряну ціль, пілотовану чи безпілотну чи не з першого пострілу. Це дозволяє збільшити вогневу потужність підрозділу, зменшити побічні збитки і логістичне навантаження.

Технології компанії поєднують у пристроях SMASH електрооптику, програмне забезпечення для обробки зображень у реальному часі, ергономіку та системну інженерію, щоб забезпечити реальні та доступні рішення для сучасних, симетричних та асиметричних конфліктів.

Власне, на виставці IDEX 2021 в Абу-Дабі ізраїльська компанія Smart Shooter хоче показати штатний модуль SMASH 2000, а також SMASH 2000 Plus (з додатковим вдосконаленим режимом Counter-UAS, який забезпечує можливість знищення безпілотників або рухомих наземних цілей, в приціл закладена стабілізація в умовах вібрацій) та SMASH Hopper Light з дистанційним управлінням.

SMASH Hopper Light з дистанційним управлінням має вагу до 25 кг і підходить як для станціонароного розміщення, так і для розгортання на різних легких пілотованих та безпілотних автомобілях та інших платформах із широким спектром застосування.

Турель стабілізована і використовує один з прицілів виробництва компанії. Її маса - 25 кг (інші ТТХ - на сайті компанії). Досягається висока ймовірність ураження цілі з першого пострілу.

Усі системи компанії придатні для використання вдень та вночі. Компанія Smart Shooter має сертифікат ISO 9001, і вся її продукція повністю відповідає MIL-STD 810.

Читайте також: Крупнокаліберні, але зовсім не снайперські: чому патрони 12.7х108 мм та 14.5х114 мм не виправдовують очікувань