xcounter
#

Названо найдалекобійніший український дрон-камікадзе для ударів на 1500 км

Дрон "Ніндзя"
Дрон "Ніндзя"
15502

Саме цей дрон атакував поки рекордну за дальністю ціль - нафтопереробний завод "Газпром нафтохім Салават" у Башкирії

Одним з найвідоміших зараз далекобійних дронів-камікадзе у розпорядженні Сил оборони України є "Лютий", який активно використовується для ударів по нафтопереробних заводах РФ. Але звісно не лише один він використовується для ударів по РФ.

Зокрема слід нагадати про "Бобер" на який збирали у проєкті Black Box та який використовувався для ударів по Москва-сіті, є "Морок" із заявленою дальністю ураження до 800 км. Але тепер стала відома назва дрона, якому належить абсолютний рекорд по дальності ураження - по НПЗ у Башкирії.

Читайте також: Заміна Шойгу: хто такий Андрій Бєлоусов та що від нього чекати на посаді міністра оборони РФ

І хоча пряма дальність становить близько 1400 км, цей дрон має заявлену дальність від 1500 км. Про що стало відомо з публікації "Української правди", яка присвячена деяким деталям розробки дрона "Лютий" і де міститься наступне:

"Є ще такі БПЛА як "Ніндзя", котрий нещодавно встановив рекорд по дальності - 1500 кілометрів до заводу "Газпром нафтохім Салават", є "Бобри", є "Брама" на базі літака "А-22" та інші розробки. Однак у співвідношенні ціна/якість/дальність/точність "Лютий" поки що тримає впевнене лідерство".

Й повертаючись до "Ніндзя", то звісно доволі важко за однією назвою припустити що це може бути за дрон. Але на відео з атакою НПЗ у Башкирії зафіксовано БПЛА, який більше схожий на літак малої цивільної авіації. При цьому мова не йде про літак на базі "А-22", що вказаний окремо і вочевидь є дроном на базі A-22 Foxbat від українського "Аеропракту".

Можливо зробити вкрай обережне припущення, що мова йде про Skyranger Nynja - легкомоторний літак, який можливо придбати у вигляді набору "збери сам".

Skyranger Nynja
Skyranger Nynja

З боку Defense Express маємо зазначити, що один з дронів на базі літака Skyranger вже був помічений у застосуванні Сил оборони України. Наприкінці квітня ворог показав такий дрон, який впав у поле та ніс авіабомбу ОФАБ-100-120. Але попри те, що деякі джерела ідентифікували його, як Skyranger Nynja мова йде про інший модель - від цієї компанії Swift.

Skyranger Swift
Skyranger Swift

Хоча обидві моделі максимально спорідненні та мають мінімальну різницю. Але дрон на базі Swift був, скоріш за все, багаторазовим дроном-бомбардувальником, фактично аналогом У-2 Другої світової війни. А дрон який атакував "Газпром нафтохім Салават" не ніс під собою бомби та вочевидь мав здійснити один єдиний у своєму житті політ та ніс вибухівку всередині корпусу.

Але варто зазначити, що Skyranger Nynja та згаданий "Ніндзя" все ж таки можуть бути різними дронами. Бо орієнтовна дальність польоту Nynja складає до 700 км. А для кратного збільшення дальності польоту необхідно було б провести доволі значний обсяг робіт.

Читайте також: Американські ССО скоріш за все відмовляться від легендарної снайперської Barrett .50