xcounter
#

Наскільки довго можна розробляти самохідний 120-мм міномет зі старту і до серійного виробництва

6204
Стоп-кадр з відео Armasuisse
Стоп-кадр з відео Armasuisse

Швейцарське військо почне отримувати свої 120-мм самохідні міномети Mörser 16 у 2025 році

Швейцарський оборонний концерн General Dynamics European Land Systems - Mowag (GDELS-Mowag) зрештою отримав від Федерального управління оборонних закупівель країни "зелене світло" на серійне виробництво їхніх 120-мм самохідних мінометних систем Mörser 16.

Цей дозвіл компанія отримала після того, як провела ретельні тестування першого міномету Mörser 16 вже серійного зразка. Випробування проходили з середини 2023 року, в рамках яких були підтверджені технічні, тактичні тощо характеристики розробки, розповідають у виданні Defence Industry Europe.

Читайте також: У Швейцарії "гниє" ціла танкова бригада Leopard 2A4, але погодились продати лише 25 і не на пряму до ЗСУ

Крім самого міномету, цей проєкт також містить низку різних допоміжних систем та "опцій", як от транспортні вантажівки з протиуламковим захистом, доопрацювання боєприпасів і також інтеграцію в систему управління та контролю INTAFF.

Показовим у всій цій історії є те, а скільки ж часу витратила Швейцарія на шлях від старту розробки системи і до постачання серійних зразків у війська. Тут передусім варто згадати, що перший контракт на постачання 32 одиниць самохідних мінометів Mörser 16 компанія GDELS-Mowag отримала ще у 2016 році, а розробка стартувала у 2017 році і тривала по 2019 рік.

Зрештою, з 2019 по 2020 проходили випробування у військах — міномет мав низку недоліків, зокрема з системою управління. Зрештою міномет отримав необхідні удосконалення, і перша модель серійного зразка була доставлена згідно з визначеним графіком — 1 червня цього року.

Варто також згадати й про те, що у 2023 році було укладено другий контракт на постачання ще 16 одиниць 120-мм самохідних мінометів Mörser 16, тож загалом для швейцарського війська законтрактовано 48 одиниць цього озброєння.

Щодо того, коли серійні міномети стануть надходити у війська, то раніше очікувалося, що це буде тривати протягом 2024-2025 років, але тепер уточнюється, що поставки розпочнуться з 2025 року — після дев’яти років з моменту укладання контракту або ж восьми зі старту розробки системи.

Нагадаємо, що 120-мм самохідний міномет Mörser 16 базується на шасі БТР Piranha IV з колісною формулою 8x8, головне озброєння — мінометний комплекс Cobra від компанії RUAG. Він має функцію MRSI (коли декілька випущених снарядів одночасно прилітають у ціль), може за перші 20 секунд зробити 4 постріли, а загалом швидкострільність становить 10 пострілів за хвилину і до 6-8 пострілів у випадку довготривалої стрільби. Дальність — до 9 км (у версії зі стволом довжиною у 2 м).

Читайте також: ЗСУ швидко та влучно "жалять" рашистів з самохідного міномета, що нещодавно засвітився на полі бою