xcounter
#

Машина JLTV затримається на пів року, і це було досить очікувано

5022
JLTV A2, всі фото - AM General
JLTV A2, всі фото - AM General

AM General на початку 2023 року сенсаційно виграла контракт на постачання JLTV, тепер каже, що є труднощі

Армія США із затримкою отримає першу поставку легких тактичних машин JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) від їх нового виробника, компанії AM General - постачання було відтерміновано щонайменше на шість місяців, бо компанія має проблеми із запуском нової виробничої лінії.

Це пов’язано не тільки з труднощами, що могли б виникнути через старт виробництва, а й з тим, що значну роль тут відіграє перехід від одного до іншого виробника - компанія має справді унікальні проблеми, пов’язані з поставкою та кваліфікацією деталей та інтелектуальною власністю, як розповіли виданню Defense News у виконавчому офісі програми підтримки бойових систем.

Читайте також: США шукають бронебійну ракету для своїх JLTV і ISV, і тут є доволі очевидний варіант

Там відзначили, що в AM General працюють над розв’язанням проблем, що виникли у результаті переходу виробництва від однієї компанії до іншого, але знадобиться ще додаткові пів року, щоб розпочати постачання машин до армії США. Тож виходить, якщо згідно з початковим графіком, виробництво нових JLTV мало б стартувати вже у серпні цього року, а тепер ця дата буде перенесена на лютий-березень 2025.

Втім, судячи з усього, в армії США начебто з розумінням поставилися до такої ситуації - там зауважили, що виробник зараз вносить низку різних необхідних змін у конфігурацію машини, як апаратних, так і програмних і це позитивно вплине на подальшу модернізацію JLTV і вже зі старту розширить її можливості.

Серед переваг нового варіанту йдеться про наступне:

  • паливна економічність;
  • вища корозійна стійкість;
  • надійніша архітектура.

В новій версії машини JLTV A2 також буде враховано досвід експлуатації попереднього варіанту машин, це дозволить зекономити на обслуговуванні протягом всього терміну її служби, а це аж 30 років.

Передусім у контексті цієї новини варто нагадати передісторію, коли ще у 2015 році машина L-ATV від Oshkosh виграла контракт у програмі JLTV на суму аж до 6,7 млрд доларів у таких серйозних конкурентів, як Lockheed Martin, AM General, BAE Systems тощо.

Втім, через вісім років, у лютому 2023 році, Пентагон досить неочікувано вирішив змінити виробника цих бронеавтомобілів, обравши для нового контракту AM General, і йдеться дійсно про масштабну угоду до 8,66 млрд доларів на постачання понад 20 тисяч машин і ще майже 10 тисяч причепів.

Звичайно, що такий розвиток подій аж ніяк не влаштовував компанію Oshkosh, яка оскаржила рішення Пентагона - в офісі програми JLTV зауважили, що AM General виграла контракт, бо мала кращу пропозицію за ціною, тоді як в Oshkosh наполягали на тому, що оборонне відомство США не врахувало всі фінансові, технічні та виробничі аспекти. Мовляв, таке рішення - це "кричущий ризик", і що AM General не має досвіду виробництва JLTV і необхідних зв’язків з постачальниками. Втім, вже влітку того ж року протест Oshkosh було відхилено рахунковою палатою США.

Читайте також: Saab отримав свого першого клієнта на мобільний ЗРК RBS 70 NG на базі JLTV - чудова заміна "Стріли-10" та "Оси"