xcounter
#

М120-15 "Молот": як доопрацювали міномет та навчать працювати натівськими мінами (відео)

Постріл з міномету М120-15 "Молот"
Постріл з міномету М120-15 "Молот"
2827

"Молот" отримає нові елементи, включно з новим покриттям каналу ствола

Міномет М120-15 "Молот" - одна з найболісних тем української оборонки. Але саме про його долю та подальші перспективи Defense Express детально поспілкувався з директором дочірнього підприємства "Завод "Маяк" - "Маяк-перспектива", Олександром Гордєєвим.

"Партія з 290 одиниць 120-мм мінометів - одна з найбільших в історії України. Кожен трагічний випадок - дуже болісний і ми детально розбираємось з кожною ситуацією. Настане той день, і це вже не далеке майбутнє, коли ми зможемо обґрунтовано розповісти причині трагедій. Але слід зважити на те, що ми не судовий орган, а лише виробник, який має сповістити суспільству те, що насправді відбулось.

Читайте також: "Маяк" після "Нічного Хижака" розробляє 23 та 30-мм антиматеріальні піхотні гармати для ЗСУ

Я говорю, що окрім подвійного заряджання існує ще ряд моментів за якими можуть бути подібні випадки. Зокрема мова йде про старі міни. Але я впевнений, що ніякої конструктивної провини у цьому мінометі немає. Міномет "Молот" досі у строю і виконує свої задачі", - розповів Олександр Гордєєв.

З боку Defense Express зазначимо, що відповідно до матеріалів засідання комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони восени 2018 року було публічно повідомлено, що станом на той час відбулось 13 випадків розриву 120-мм мінометів 2Б11 - 4 випадки та М120-15 "Молот" - 9 випадків.

Молот міномет
У ЗСУ було предано 290 одиниць мінометів "Молот"

"Водночас зараз "Маяк-Перспектива" виконує роботу над тим, щоб міномет "Молот" мав можливість вести вогонь мінами виробництва країн НАТО. Річ у тому, що хоча калібр "радянських" та "натівських" мін однаковий, 120 мм, проте показники тиску під час пострілу у західних - значно більші.

M120 міномет
Американській міномет M120

Для розуміння, радянський міномет 2Б11 не може стріляти натівськими боєприпасами вище "третього пороху" - його розірве А "Молот" - буде стріляти й ми скоро це доведемо. [пояснення від Defense Express: перед стрільбою на міну навішуються додаткові порохові заряди, на 120-мм міні - до шести].

Заряди мінометної міни
Заряди мінометної міни

Взагалі, ми готуємось до міжвідомчої комісії, метою якої буде поставлення на озброєнні міномета "Молот". Бо насправді майже три сотні мінометів "Молот" ще досі знаходиться на забезпеченні ЗСУ [ред. відповідно до наказу Генерального штабу №446 від 17.11.2015 міномет М120-15 "Молот" був допущений до експлуатації в ЗСУ на особливий період].

За цей час сформувався багаторічний досвід його експлуатації та існує ряд зауважень, що цілком логічно для будь-якого зразка озброєння. Вони стосуються доопрацювання системи роботи та певних складових частин та нами внесені у конструкцію міномета. Тому "Молот" саме з цими виправленнями вже має бути прийнятий на озброєння.

Міномет Молот ТТХ

Паралельно з цим буде існувати програма адаптації міномета під натівські міни. Буде проведена теоретичне аргументація цього проекту та практичний відстріл новими боєприпасами. Це все має відбутися у цьому році.

Взагалі мова йде про нові елементи запобіжника подвійного заряджання, нова опорна плита, наколювальний пристрій. Також ми застосували новий тип покриття каналу ствола, відповідно до нових західних тенденцій, який забезпечує кращу живучість, покращення експлуатаційних характеристик та краще проходження міни по каналу.

Ці напрацювання будуть використанні також у 82-мм мінометі "Молоток", який зараз розробляється. Тобто він зможе використати міни, які мають збільшені вимоги щодо тиску", - підкреслив директор "Маяк-перспектива" Олександр Гордєєв.

Дивіться також: Фенікс, Зоопарк, 1Л300, Резидент та інші розробки НВК "Іскра": розмова з директором Юрієм Пащенко (відео)