xcounter
#

Китай показав нову плануючу бомбу: це натяк Тайваню, який закупив F-16V

1254
Китай показав нову плануючу бомбу: це натяк Тайваню, який закупив F-16V

Нова китайська бомба важить 500 кг та несе 240 окремих суббоєприпасів

Китайська державна телевізійна мережа нещодавно продемонструвала ролик з Tianlei 500 або ж Sky Thunder 500 – це плануюча бомба, яка фактично є клоном американської авіаційної бомби JSOW, призначена для ураження ворожої бронетехніки та аеродромів.

Таким чином Китай натякає Тайваню, що його військові можуть легко протидіяти новим 66 винищувачам F-16V, які він закуповує у Сполучених Штатів.

Читайте також: В Україні розробляють авіабомби для безпілотників (перші фото)

Нова зброя була показана в китайській мережі CCTV 7, про неї також розповідали і в South China Morning Post. Sky Thunder 500 описується як плануюча бомба, розташована на борту винищувача чи штурмовика. Після пуску бомба використовує супутникову навігацію для наведення на ціль.

The Post стверджує, що зброя також має лазерне наведення, але в ракети, яка зображена на відео, лазерної ГСН не видно. Дальність дії бомби залежить від висоти пуску – стверджується, що вона може пролетіти близько 60 км (37 миль) до цілі.

Китай новая бомба
Китай натякає Тайваню, що в нього є зброя, здатна протидіяти американським літакам

Бомба Sky Thunder 500 важить близько 500 кг і несе 240 окремих суббоєприпасів розміром з тенісний м’яч. Вони можуть бути розкидані на площині в 6000 кв. м. Це дозволяє бомбі вражати значно ширшу зону, аніж традиційна осколково-фугасна боєголовка, і "забивати" цільову зону сотнями невеликих вибухів замість одного.

Кожен суббоєприпас має вибухову силу ручної гранати. Вони здатні знищувати наземні війська та неброньовані транспортні засоби противника. Ці суббоєприпаси також можуть знешкоджувати бронетехніку противника або завдати її такої шкоди, що екіпаж буде вимушений полишити техніку.

Китай бомба
Нова китайська бомба здатна пролетіти до 60 км

Бомба Sky Thunder 500 буде ефективна і для протидії ворожій авіації. Військові аеродроми займають значні площі й для того, щоб змусити авіабазу припинити повітряні операції, треба скинути десятки бомб. Однак з іншого боку, одна Sky Thunder 500 може розкидати сотні суббоєприпасів по аеродрому й завдати шкоди об’єктам, знищити незахищені літаки й пошкодити злітно-посадкові смуги.

AGM-154 JSOW
Американська бомба AGM-154 JSOW

Але гірше навіть те, що бомби, які не розірвалися, стають еквівалентні мінам й очікують на те, щоб знищити винищувач, який прямує на злітно-посадкову смугу. Командувачу авіабази у такому випадку треба буде знайти всі небезпечні суббоєприпаси перед тим, як знову стане безпечно використовувати літаки.

Читайте також: Повітряні сили США розробляють нові "розумні" бомби з ройовими можливостями