xcounter
#

Китай готується продавати на експорт свою копію російського "Тор-М1"

3783
Китайські конструктори стверджують, що їх комплекс ідеально підходить для супроводу колон військ
Китайські конструктори стверджують, що їх комплекс ідеально підходить для супроводу колон військ

В Китаї заявляють, що їх зенітно-ракетна система здатна збивати не лише усі типи пілотованих літальних апаратів та балістичних ракет, але й також – уражати БПЛА. Російський "прабатько" "Тор-М1" проти ворожих дронів – безсилий.

Китайська Народна Республіка провела презентацію свого зенітно-ракетного комплексу HQ-17AE. Зазначається, що цей комплекс, котрий є копією російського ЗРУ "Тор-М1", Китай планує продавати на експорт.

Китайський зенітно-ракетний комплекс HQ-17AE

Розробники системи HQ-17AE – CASIC (Друга академія державної китайської аерокосмічної науково-промислової корпорації) – стверджують, що їх розробка має "підвищену стійкість" до систем радіоелектронної боротьби, може розгортатись та вести ураження ворожих літальних апаратів, у тому числі "безпілотників", "буквально на ходу".

Читайте також: Китай збільшує на 7% оборонний бюджет: з чим це пов'язано

Підрозділ китайських танків "Тип 88"

При цьому, як заявляється, HQ-17AE здатен відбивати масовані атаки, у тому числі – й "роїв" БПЛА. І також – для ведення вогню самостійно інтегруватись із іншими аналогічними комплексами, у тому числі – через автоматизовані системи управління.

Презентація китайських безпілотних комплексів в парадному строю

Відомо, що перша публічна презентація китайського зенітного комплексу HQ-17AE відбулась 1 жовтня 2019 року під час параду в Пекіні. Максимальна швидкість руху цього комплексу – до 90 км/год, швидкість руху при веденні стрільби – до 25 км/год.

Дальність стрільби – від 1,5 кілометрів до 15 кілометрів, висота ураження цілей – від 10 метрів до 10 кілометрів.

"Коробка" китайських зенітних комплексів HQ-17AE під час параду в Пекіні, 2019 рік

На які саме ринки Китай планує експортувати свої зенітно-ракетні комплекси HQ-17AE – поки невідомо.

Але слід нагадати: наприкінці 2020 року РФ визнала, що її комплекси "Тор-М1", як й інші системи ППО - "Панцирь-С1", "Бук-М1", "Тунгуска-М1" та "Оса-АКМ" – не забезпечують ураження безпілотних літальних апаратів та інших малорозмірних цілей. Чи успадкував при цьому HQ-17AE "генетичні проблеми" від свого російського прототипа – наразі лишається невідомим.

Випробувальні стрільби українських ЗРК "Тор", що відбулись в лютому 2019 року
Читайте також: ЛРРЗ перейшов до планових ремонтів ЗРК "Тор"