xcounter
#

Якою ракетою ворог вгатив по селу Петропавловка у Воронезькій області й чому так сталось

11965
Петропавловка​ у Воронезькій області РФ
Петропавловка​ у Воронезькій області РФ

У РФ власний удар по селу Петропавловка​ у Воронезькій області назвали "аварійним сходженням авіаційного боєприпасу", але скоріше російська аналоговнєтна ракета сама впала на маршовій ділянці

Під час концентрованої ракетної атаки по Україні 2 січня 2024 року, в якій ворог задіяв ледь не всі наявні у нього засоби далекобійного ураження від Shahed-ів до Х-47 "Кинжал", під ударом опинились не лише українські міста, й а російське село Петропавловка у Воронезькій області.

Офіційно, як повідомляє місцева російська влада: "у семи домогосподарствах може бути пошкоджено скло, дах, несучі конструкції". На кадрах з місця подій видно, що мова йде про розтрощені будинки, автівки та величезну вирву посеред російського населеного пункту.

Читайте також: РФ в 2022 році зробила 10 Су-34М, а в 2023 році лише 6, і це дещо каже

Причиною цього став, знову ж, за інформацією від місцевої російської влади, "аварійне сходження авіаційного боєприпасу". Якого саме не повідомляється, але цілком можливо зробити припущення на основі публічних даних від Повітряних сил України.

Зокрема Ту-95МС з ракетами Х-101 та Х-555 прямували до свого традиційного пускового району у Каспійському морі. Тобто навряд з одного з них могла відвалитися ракета, бо Петропавловка знаходиться лише у 75 км від кордону з Україною, й сенсу наближатися на таку відстань Ту-95МС просто не було.

Також відомо про застосування ворогом "гіперзвукових" ракет Х-47 "Кинжал" з МиГ-31К. Але Повітряні сили України повідомляли, про проходження цих ракет через Сумську область у напрямі Києва. Тобто ці літаки також навряд пролітали над Воронезькою областю взагалі, а, скоріш за все, здійснили запуск з повітряного простору Рязанської або Тульської областей. Про що говорить падіння частини "Кинжала" поряд з селищем Мазалки Тульської області у серпні 2023 року.

Хвостовий обтічник Х-47
Хвостовий обтічник Х-47 "Кинжал", 26 липня 2023 року, біля російського селища Мазалки Тульської області

Окрім далекобійних ракет ворог також у сьогоднішній атаці використав протирадіолокаційні Х-31П з літаків Су-35. Цілком можливо, що вони пролітали над цим селом у Воронезькій області, а одна ракета відвалилась. Ця ракета має 90-кг уламково-фугасну бойову частину.

Х-31П
Х-31П

Але зрештою залишається й варіант того, що на Петропавловку у РФ впала ракета, яка не відвалилась, а просто впала на своїй маршовій ділянці. Й мова йде про Х-101 чи Х-555, яка або збилась з курсу, або впала на маршруті польоту. Вага бойової частини Х-555 оцінюється у 400 кг, що більше відповідає наслідкам вибуху.

Також Повітряними силами було повідомлено що група ракет, скоріш за все, малось на увазі крилатих, заходить з півночі Полтавської області, що в цілому дає можливість припустити, що їх маршрут міг проходити до цього й через Воронезьку область РФ.

Петропавловка у Воронезькій області
Петропавловка у Воронезькій області

Петропавловка у Воронезькій області

А причина чому у РФ заявили про "аварійне сходження" боєприпаса пояснюється тим, що у їхній парадигмі це єдине дозволене пояснення, чому це взагалі могло статися. Бо так цілком можуть бути "винуватий" екіпаж чи технічний персонал, а не "аналоговнєтна" російська техніка.

При цьому це вже далеко не вперше, коли російські крилаті ракети падають ще на території РФ. Зокрема у грудні 2022 року під час двох запусків частина крилатих ракет запущених ворогом не з Каспійського моря, а над Саратовською областю впала одразу після відокремлення від літаків, при цьому мова йшла не й про нові Х-101.

Читайте також: Міноборони РФ дало менше $300 млн за фрегат на 16 "Калібрів", який робили 10 років, і це цікаво