xcounter
#

Якими новими видами бойової техніки планують забезпечити збройні сили Польщі. Ч 2

Крім бронетехники, в польському війську оновлюють артилерію, протитанкове та інженерне озброєння та системи ППО / Скріншот з youtube від PCO S.A.
Крім бронетехники, в польському війську оновлюють артилерію, протитанкове та інженерне озброєння та системи ППО / Скріншот з youtube від PCO S.A.
5821

Протягом другого півріччя ц.р. міністерство національної оборони Республіки Польща прийняло кілька важливих рішень щодо технічної модернізації сухопутних військ. Як відбувається переозброєння польського війська розбирався оглядач Defense Express

Раніше, в частині 1 матеріалу "Якими новими видами бойової техніки планують забезпечити збройні сили Польщі" читачі могли прочитати про перспективу появи в польському війську новітніх американських танків Abrams М1А2 у версії SWPv3, а також про перспективи оновлення парку бойових броньованих машин ЗС РП.

В частині 2 розповімо про оновлення в польському війську артилерії, протитанкового та інженерного озброєння та систем ППО

Читайте також: Армійська ППО переходить на комплекс національної розробки: як це вийшло у Польщі

Артилерійське озброєння

У 2020-2021 роках тривали поставки у війська чергових дивізійних вогневих модулів Regina зі 155-мм самохідними гармато-гаубицями Krab. Протягом останніх 12 місяців передано вже третій (з чотирьох запланованих) дивізіон.

Польська гармато-гаубиця Krab
Польська гармато-гаубиця Krab

Що стосується поставок ротних вогневих модулів з гусеничними самохідними 120-мм мінометами Rak, вони передбачені на підставі вже другої угоди (перша – на поставку 8 модулів вже виконана) від 2019 року. Йдеться про 2 модулі - 18 САУ SMK-120 разом з машинами управління – усі на шасі Rosomak, які мають бути передані до кінця 2021 року.

120-мм самохідний міномет Rak
120-мм самохідний міномет Rak

Поряд з цим, на 2022-2024 роки планується поставка чергових 5 модулів (40 САУ плюс машини управління) – на підставі угоди від 2020 року. Загалом йдеться про замовлення 15 ротних модулів, 9 з них вже передано війську.

Триває робота над створенням 155-мм колісної гаубиці (шифр Kryl), тривають випробування прототипу. У 2020 році затверджено змінені технічні вимоги до системи. Завершення кваліфікаційних випробувань перенесено на 2022 рік. План Технічної модернізації ЗС РП на 2021-2035 роки передбачає закуп цих САУ лише у 2030 році.

Dana ShKH vz. 77
Dana ShKH vz. 77

Також планується підписати угоду щодо серійної модифікації колісних гармато-гаубиць Dana зразка 77 до стандарту Dana-M. Вони мають залишатись на озброєнні до прийняття нових колісних САУ цього класу.

Інженерне озброєння

У цій сфері передусім йдеться про закупівлю для потреб Сухопутних військ 3-х типів нових самохідних мостів сімейства Daglezja (розробник - OBRUM). Йдеться про мости MS-20 Daglezja-S на колісних шасі (12 передано війську, ще 10 запланованих одиниць анульовано через брак коштів).

Реалізовано поставку 2-х штурмових мостів MLC-70/110 на гусеничному шасі MG-20 Daglezja-G.

Тривають роботи зі створення складаного мобільного мосту MS-40 Daglezja-S, йдеться про плани виготовлення для війська 2-х одиниць до 2024 року.

MS-40 Daglezja-S
MS-40 Daglezja-S / Фото: OBRUM

Військо потребує також нових понтонних парків MLC-70, що мають замінити застарілі аналоги РР-64, проте, прогресу в цій сфері поки немає.

У 2021 році має завершитись розробка системи дистанційного мінування Baobab-K.

Баобаб-К
Система Баобаб-К у її поточній конфігурації. Фото: defence24.pl Єжи Рещинський

Військо також отримало у ц.р. 18 комплектів саперних патрульно-переносних роботів (загалом заплановано отримати 35 одиниць). З вересня 2020 року триває розробка робота розвідки шляхів – 5-тонної дистанційно керованої машини, оснащеної тралом та іншим спеціалізованих робочим обладнанням.

Протитанкове озброєння

У цьому сегменті найбільш важливим протягом останніх двох років проектом є закупівля 180 комплексів FGM-148F Javelin для Військ Територіальної оборони.

ПТРК “Джавелін”
ПТРК “Джавелін”

Водночас триває розробка легкого протитанкового комплексу (шифр Pustelnik). Ще два проекти стосуються придбання легких протитанкових гранатометів, однак жодного прогресу в них не спостерігається, роботи тривають надто повільно.

У сегменті стрілецької зброї, легкого артилерійського обладнання та індивідуального оснащення слід зазначити наступне.

Тривають поставки нових 5,56-мм автоматів Grot C16-FB-M1 у Війська Територіальної оборони. Спецпідрозділ Nil в якості представника замовника підписав угоду з виробником (FB Lucznik) на поставку до 53 тис. одиниць автоматів у класичній конфігурації, з яких 32 тис. – в рамках гарантованого замовлення.

Також тривають поставки до війська 60-мм легких мінометів LMP-2017 (загалом поставлено 457 одиниць з 780 замовлених). Завершення поставок заплановане на 2022 рік.

Крім того, тривають пошуки можливості закупівлі самозарядних 7,62-мм карабінів для підрозділів моторизованої піхоти та легкої піхоти Військ Тероборони.

Також останнім часом відмічаються суттєві закупівлі оптоелектронного обладнання для війська. Так, PCO S.A. поставила загалом 45 тепловізійних прицілів SCT Rubin, 541 стрілецький прилад нічного бачення PCS-5/1/M Gabro, 430 біноклів нічного бачення NPL-1M Brom-M, 1073 окулярів нічного бачення MU-3AM Koliber, 1602 окулярів нічного бачення MU-3ADM i 128 монокулярів нічного бачення MU-3 Kos.

Однак, все ще не завершено розробку екіпіровки “солдата майбутнього»(шифр Tytan). До його складу мають увійти підсистеми озброєння і боєприпасів (автомат, пістолет, гранатомет, боєприпаси до них, ручні гранати), підсистема С4І (індивідуальний комп’ютер з програмним забезпеченням підтримки управління й інерційною навігацією, індивідуальна радіостанція і система живлення), підсистема спостереження і розвідки (нашоломний підсвітлювач, лазерна указка, стрілецький тепловізійний приціл, універсальний монокуляр, коліматорний приціл, ліхтарик), підсистема індивідуального захисту (шолом, захисний жилет, протигаз), підсистема уніформи (бойова уніформа, термоактивний одяг) тощо.

Скріншот з youtube від PCO S.A.

Системи ППО

Одним з найбільш важливих завдань у Програмі Технічної модернізації залишається закупівля систем ППО середньої дальності (шифр Wisla) для Повітряних сил. Останнім часом укладено низку угод щодо придбання компонентів 2-х ракетних батарей (4 пускові установки) системи Patriot Configuration 3+ з системою управління IBCS/

Поставка основних елементів запланована на кінець 2022 року. До березня 2023 року триватиме процес інтеграції. Замовлення чергових батарей буде можливим лише за умов, що США запропонують також РЛС Lower Tier Air i Missile Defence Sensor, а також наявності відповідного фінансування. Загалом передбачається придбати 6 батарей з 12 пусковими установками.

ЗРК С-125 збройних сил Польщі,
ЗРК С-125 збройних сил Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Другою важливою програмою у цьому сегменті є придбання ЗРК короткого радіуса дії (шифр Narew). Поряд з вирішенням суто технічних питань, мається на меті забезпечити максимальне залучення до програми польської оборонної промисловості та набуття спроможності самостійного виробництва ЗРК, передусім ракет.

ЗРК 2К12
ЗРК 2К12 "Куб" збройних сил Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

У 2021-23 роках PGZ планує провести низку перемовин із закордонними компаніями з метою отримання відповідних технологій тощо. За оптимістичним сценарієм, поставка перших ЗРК короткого радіуса до війська має відбутися до 2025 року. Загальна потреба ЗС РП у таких ЗРК становить 23 батареї (46 пускових установок).

Тривають поставки до війська комплексів дуже короткого радіуса (шифр Pilica). У 2020 році отримано 37 одиниць.

У 2021 році мають завершитись також поставки у військо самохідних ракетних комплексів ППО Poprad (загалом 79).

Лінійка польських ЗРК малої дальності Poprad
Лінійка польських ЗРК малої дальності Poprad

З 2020 року розпочались роботи в напрямку придбання системи ППО короткої дальності для знищення у т.ч. артилерійських снарядів, мінометних мін і ракет, БПЛА та пілотованих апаратів (шифр Sona). Її призначення – безпосереднє прикриття бронетанкових та механізованих підрозділів на заміну існуючим ЗСУ-23-4 Shilka/Biala.

Машини для сил швидкого реагування

У 2021 році тривали поставки у війська нових аеромобільних платформ високої мобільності разом з причепами (Aero). До 2022 року мають бути поставлені 80 машин і 160 причепів (у т.ч. до кінця ц.р. - 35 машин і 35 причепів).

Друга суттєва закупка – 115 багатоцільових автомобілів для спецназу (шифр Pegaz) – була скасована.

Скріншот з youtube від PCO S.A.
Читайте також: Польща завершує програму Narew, позбутись від радянських комплексів С-125 та "Куб" зможе лише в 2026 році