xcounter
#

Якими є сили та засоби радіоелектронної розвідки ЗС Білорусі та до чого тут РФ

Слід очікувати активізації білоруської радіоелектронної розвідки за якою обов’язково стирчатимуть російські вуха
Слід очікувати активізації білоруської радіоелектронної розвідки за якою обов’язково стирчатимуть російські вуха
7678

Сили й засоби радіоелектронної розвідки (РЕР) ЗС Білорусі є одним із ключових засобів отримання розвідувальної інформації щодо іноземних збройних сил поряд з іншими видами розвідки

Збройні сили Республіки Білорусь (РБ) використовують переважно наземні станції радіоелектронної розвідки як стаціонарні, так і мобільні. Основні зусилля діючих підрозділів РЕР ЗС Білорусі зосереджені на отриманні даних щодо збройних сил сусідніх країн, переважно на польському, литовському та латвійському напрямках. Втім, останнім часом існують усі підстави говорити також і про український напрямок.

Білоруська станція радіоелектронної боротьби з безпілотними літальними апаратами, Defense Express
Білоруська станція радіоелектронної боротьби з безпілотними літальними апаратами

До сфери інтересів білоруської РЕР входять також Балтійське море та Естонія, з якими Білорусь не має спільного кордону, а також Україна. При цьому, за наявними даними, на кордоні з Україною Білорусь не має постійних розвідувальних пунктів.

Читайте також: Перспективні "боги артилерії" Лукашенко, або які артилерійські системи розробляють в Білорусі

За експертними оцінками, це пояснюється розподілом відповідальності (і відповідно, завдань для вирішення) між ЗС РБ і ЗС РФ. Зі свого боку, враховуючи географічні і політичні фактори, РЕР Білорусі зосереджується на країнах НАТО, тобто на Польщі та країнах Балтії.

Р-934УМ Гроза, Defense Express
Р-934УМ "Гроза" ("Гроза-6")/ Фото: belautoprom-g2n.jimdofree.com

РЕР Білорусі організаційно складається з підрозділів центрального підпорядкування (центральна розвідка) та тактичної розвідки. Останні є мобільними та підпорядковуються двом оперативним командуванням Збройних Сил. Наразі всі сили і засоби РЕР центрального підпорядкування входять до складу 153 - ї окремої радіотехнічної бригади спеціального призначення (військова частина № 30695) та підпорядкованих їй підрозділів. Бригада дислокується у м. Воложин Мінської області.

До складу бригади входять:

- командування;

- командний пункт;

- 1 -й батальйон радіоелектронної розвідки;

- 2-й батальйон радіоелектронної розвідки ;

- батальйон зв’язку;

- навчальна рота;

- рота матеріально-технічного забезпечення;

- ремонтна рота;

- інженерний взвод.

Втім, у самому Воложині знаходяться лише допоміжні підрозділи, а також казарми особового складу, тоді як усі технічні засоби розвідки (станції прослуховування та розвідки) розосереджені на території республіки. Так, одна зі станцій бригади дислокується у м.Августово, що у кількох кілометрах на північ від Воложина.

Решта польових постів входять до складу окремих підрозділів, підпорядкованих 153 -й бригаді. Зокрема, до них відносяться наступні:

1-й регіональний центр радіоелектронної розвідки (військова частина 14853) у м. Брест;

2–й регіональний центр радіоелектронної розвідки (військова частина 41756) у м. Гродно;

3-й регіональний центр радіоелектронної розвідки (військова частина 74384) у с. Азіорки Гродненської області (поблизу с. Постави).

Дислокація структурних підрозділів центральної розвідки ЗС РБ, Defense Express
Дислокація структурних підрозділів центральної розвідки ЗС РБ (за даними Newsmap.pl)

681-й Окремий центр радіопеленгації спеціального призначення (військова частина 52289) у м.Брест;

682-й Окремий центр радіопеленгації спеціального призначення (військова частина 20055) у м. Вітебськ.

3-й Регіональний вузол радіоелектронної розвідки., Defense Express
3-й Регіональний вузол радіоелектронної розвідки.

Кожен з трьох регіональних вузлів радіоелектронної розвідки складається з таких елементів:

- командування;

- командний пункт;

- 1-й пункт радіо- і радіотехнічної розвідки;

- 2-й пункт радіо- і радіотехнічної розвідки;

- пункт зв’язку;

- взвод матеріально-технічного забезпечення.

Розвідувальний пункт 153-ї бригади, Defense Express
Розвідувальний пункт 153-ї бригади, Defense Express
Розвідувальний пункт 153-ї бригади у м. Августово поблизу м.Воложин.

Як можна помітити, три регіональні вузли радіоелектронної розвідки ЗС Білорусі розташовані безпосередньо на кордоні з Польщею та Литвою. Те саме стосується окремого центру радіопеленгації у м.Брест. Другий центр знаходиться у Вітебську, неподалік від кордону з Рф.

Таке розташування має на меті проведення пеленгації об’єктів під різними кутами. Коли станція перехоплює радіо- або радіолокаційний сигнал, вона може визначити азимут (напрямок), з якого той надходить. Коли один і той самий сигнал перехоплюється одночасно двома станціями, які знаходяться максимально далеко одна від одної, можна точно визначити, звідки саме він надходить. Це відбувається шляхом перекреслення двох пеленгів від станцій, саме на їх перетині знаходиться ціль. Точність пеленгації залежить від кута.

Йдеться про функціювання РЕР в умовах мирного часу. В умовах кризи або конфлікту дислокація підрозділів і обладнання, ймовірно, буде змінена. Зазвичай це заздалегідь визначені місця, але в мирний час вони не використовуються. Очевидно, що стаціонарні наземні установки під час можливих військових операцій стануть однією з найважливіших цілей, тому наголос робитиметься на використання мобільного обладнання.

Мобільна станція дальньої радіотехнічної розвідки Кольчуга, Defense Express
Мобільна станція дальньої радіотехнічної розвідки "Кольчуга"

Відомо, що для перехоплення радіо- та радіолокаційних сигналів підрозділи 153-ї бригади використовують у т.ч. наступне обладнання:

- стаціонарна система радіоперехоплення КХ та УКХ APPG-SP на базі приймачів Icom IC-R8500;

- мобільні станції радянського виробництва для перехоплення сигналів ВЧ та УКХ на вантажних автомобілях Р-368 Tерек;

- радіоприймачі діапазону KХ Р-399 Kaтран;

-пошукові та пеленгаційні станції УКХ Tarko-OWCz-1;

- автоматичні станції пошуку та пеленгації УКХ- Грач-1;

- автоматичні станції радіопеленгації УКХ- AРУ-11 (E-512)

- портативні станції радіорозвідки та радіоперехоплювання УКХ-СРП-07;

- радіотехнічні комплекси дальньої дії 1ПЛ-257 Кольчуга-М;

- невеликі комплекси радіотехнічного контролю Ринг-E.

Радіоприймач IC-R8500, Defense Express
Радіоприймач IC-R8500/ Фото: defence24.pl

В експертному середовищі вважають, що переважна частина радіоелектронного обладнання, що стоїть на озброєнні білоруської системи радіоелектронної розвідки, є застарілою, втім, можливості цієї системи все ще оцінюються експертами, як доволі значні. Але якщо говорити про якість, це обладнання безумовно поступається новішим закордонним аналогам – системам збору, обробки та аналізу отриманої інформації в режимі реального часу. Що стосується перехоплення і пеленгації радіосигналів, важливу роль відіграють також системи дешифрування.

В експертному середовищі вважають, що переважна частина радіоелектронного обладнання, що стоїть на озброєнні білоруської системи радіоелектронної розвідки, є застарілою, втім, можливості цієї системи все ще оцінюються експертами, як доволі значні

Іншим важливим елементом системи розвідки є її командування. У Білорусі усі військові розвідувальні структури підпорядковані Головному розвідувальному управлінню Генерального штабу Збройних Сил РБ. До його складу входить Рада радіоелектронної війни – саме під її керівництвом знаходиться 153 окрема бригада радіотехніки спеціального призначення.

Як зазначена розвідувальна частина, так і інша частина, 228 -й окремий полк РЕБ (військова частина 32404) у м.Полоцк, перебувають під спільним командуванням. Цей полк виконує інші, активні завдання, що відповідають його назві. Нижчий рівень управління в полку – тактичний (польовий). До нього входять:

- 244-й Центр радіотехнічної розвідки (м.Борисов);

- 255 -й окремий радіотехнічний полк спеціального призначення (військова частина 75158) у м.Новогрудок;

- 16 -й окремий полк РЕБ (з повітряними засобами) у м.Береза.

Комплектація спеціальним обладнанням і дислокація сил і засобів дозволяють 153-й центральній бригаді та підпорядкованим їй підрозділам перехоплювати радіосигнали ВЧ у радіусі до 1200 км, наземні УКХ сигнали - до 50 км і повітряні УКХ сигнали – до 400 км.

Розвідка сигналів РЛС може виконуватися на дальності до близько 400 км для наземних станцій і приблизно до 450 км – для повітряних. Відповідно це означає, що більшість розвідувальних станцій розташована біля кордонів з Польщею та Литвою.

Гроза-6, Defense Express
Станція перешкод УКВ-радіозв'язку "Гроза-6" від білоруського КБ "Радар"

Раніше повідомлялося про плани Генштабу ЗС РФ долучити до вирішення розвідувальних завдань РЕР можливостей Білоруської космічної системи дистанційного зондування Землі (оператор УП "Геоинформационные системы НАН Беларуси"). Зокрема, там вважають за необхідне надати представникові РЕР статусу заступника генерального директора зазначеної структури. Військові вважають за необхідне нарощувати власне супутникове угруповання на орбіті з тим, щоб мати можливість формування регіональної системи РЕР, що буде охоплювати території прилеглих до РБ країн.

За експертними оцінками польських експертів, з огляду на стрімке погіршення політичних відносин режиму Лукашенка майже з усіма сусідніми країнами (за виключенням РФ), останні вживають упереджувальних заходів задля протидії білоруській радіоелектронній розвідці. Наприклад, у Польщі надають велике значення розвитку радіосистем та підвищенню дисципліни радіообміну. Польські РЛС у разі потреби можуть переходити на режим роботи з використанням короткочасних радіолокаційних імпульсів. Поряд з цим, вони здебільшого здатні також змінювати власні позиції.

Слід очікувати активізації білоруської радіоелектронної розвідки та поширення її на нові засоби комунікації, такі, як Інтернет та мобільна телефонія. Йдеться про кіберпростір і відповідно, про кібероперації або навіть кібервійну

Поряд із зазначеним, слід очікувати активізації білоруської радіоелектронної розвідки та поширення її на нові засоби комунікації, такі, як Інтернет та мобільна телефонія. Йдеться про кіберпростір і відповідно, про кібероперації або навіть кібервійну.

При цьому варто зазначити, що РБ тут не є самостійним гравцем і стратегічно виконує замовлення з боку РФ. Свідченням цього можна вважати останні недружні висловлювання і навіть погрози самопроголошеного президента Білорусі на адресу України.

Якщо такі пости будуть створені, російська розвідка контролюватиме рухи військової техніки в прикордонній смузі і матиме можливість прослуховувати весь ефір – від мобільних телефонів до зашифрованих засобів зв’язку.

Раніше Defense Express повідомляв про нові розробки вітчизняної компанії "НВЦ Інфозахист", що розробляє та серійно виготовляє засоби радіоелектронної та радіотехнічної розвідки, яка отримала 2 млн євро закордонних інвестицій на розробку новітнього комплексу РТР та представила його прототип на виставці "Зброя та Безпека-2021", що в серпні ц.р. пройшла в Києві.

Читайте також: Білорусь на 9 травня: яку нову військову техніку показали сусіди на військовому параді (фото)