xcounter
#

Як українці зробили бойову цифрову мережу для армії Швеції і чому для ЗС України це теж потрібно

Як українці зробили бойову цифрову мережу для армії Швеції і чому для ЗС України це теж потрібно
3079

Ми хочемо бачити нашу армію інноваційною. Але треба шукати оптимальні шляхи досягнення цієї цілі. Треби уникнути варіанту, коли ми починаємо винаходити велосипед у речах, які вже вирішені та створені іншими. Бо втратимо і час, і гроші. Втім, у вас може бути своя думка щодо цієї історії...

Почну з того, що минулого тижня Директоратом політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України та інформаційно-консалтинговою компанією Defense Express був проведений круглий стіл щодо обговорення питань впровадження інноваційних технологій у сфері оборони на прикладі роботизованих комплексів та безпілотних літальних апаратів (БпЛА).

роботи ЗСУ
Роботизовані платформи перед "Укрінформом", де проходив круглий стіл про інноваційне майбутнє армії

До цього заходу були залучені усі ключові структури Міністерства оборони, Генерального штабу та провідні вітчизняні компанії розробники безпілотної та роботизованої техніки. Цей захід висвітив низку актуальних питань та проблем. Від організаційних до технічих. Тому варто передивится відеозвіт, аби бути у курсі, що відбувається і що хочуть розробники, а що - військові.

Читайте також: Без бази: чому Україна критично відстає у створенні бойових безпілотників

За підсумками круглого столу до мене підійшли представники декількох вітчизняних компаній - розробників роботизованих платформ. Усіх цікавило - про яку це закордонну компанію я згадував, що готова співпрацювати з Україною за вкрай важливим напрямком: надійна і захищена передача данних на полі бою. Цей напрям залишається ахілесовою п'ятою багатьох цифрових ініціатив - включно з цифровим солдатом, роботизацією чи управлінням тактичними підрозділами чи частинами.

Тож що це за компанія і як вона допомогла вирішити схожі проблеми для армії Швеції? Про це буде цікаве інтерв'ю у найближчому номері нашого журналу Defense Express. Але я вирішив оприлюднити частину цієї публікації ще до того, як журнал отримають передплатники. Мета: прискорити переварювання корисної інформації і замовниками, і розробниками вітчизняних роботизованих платформ та систем управління на полі бою.

* * *

З 2021 року армія Швеції для побудови мережецентричної взаємодії у тактичній ланці – між бійцями, керованимита роботизованими платформами – почала користуватися новим продуктом, який створений місцевою компанією Wireless P2P Technologies. Начебто нічого дивного. Але є два цікавих факти.

Перший. У цієї типової шведської фаблес-компанії, яка займається розробкою власних програмно-апаратних рішень, працює всього десять осіб. І в тендері для армії Швеції на створення мобільної опорної тактичної мережі, яка стійко працює і в дюнах, і в лісі, і в місті, вони переграли ізраїльського монстра Elbit Systems.

І другий факт – генеральний директор та фаундер компанії Wireless P2P Technologies – виходець з України Юрій Войтенко.

Двох цих фактів мені було достатньо для того, щоб поговорити з засновником Wireless P2P Technologies Юрієм Войтенко про те, що ж такого унікального він зі своєю командою зробили для збройних сил Швеції. І, звісно, про те, чи можуть шведські технології, створені українцями, посилити потенціал та бойові можливості Збройних Сил України. Оскільки перемогти агресора лише одним "залізом" аж ніяк не вийде...

армія Швеції
Армія Швеції розуміє загрози з боку Росії і готується до протидії

- Пане Юрію, який продукт сьогодні є ключовим для компанії Wireless P2P Technologies і в чому його конкурентні переваги?

- Ми у Wireless P2P Technologies розв’язуємо задачі зі створення сервісів або каналів передач даних для різних платформ – наземних, надводних, літаючих або ж для піших бійців. Все це потрібно для того, щоб підрозділи отримали нові бойові можливості. І мережецентричну зв’язність, і ситуаційну обізнаність.

Простою мовою це звучить так. Ми пропонуємо рішення, яке можна визначити як програмно-апаратні комплекси, призначені для використання у збройних силах або силових структурах. Вони створені для забезпечення мережецентричної взаємодії та передачі даних у тактичній ланці, це тактичний data link, необхідний базис для розв’язання всіх задач С2 (командування та контролю).

армія Швеції
Сили спецоперацій Швеції намагаються викорстовувати усі технічні можливості при відпрацюванні завдань

Ця система може бути розгорнута на рівні від бійця до бригади. І сам масштаб особливого значення не має, оскільки мережа автоматично формується оптимальним чином, забезпечуючи необхідний функціонал.

В цій меш-архітектурі дуже легко за необхідності передавати дані від бійця безпосередньо в батальйон, оминаючи проміжні ланки. Всі можуть взаємодіяти зі всіма, на льоту, залежно від контексту та бойової задачі. Як приклад, підрозділ на передньому краї може обмінюватися інформацією з розвідувальними платформами, що знаходяться високо в повітрі, або ж наземними роботами.

журнал

У матеріальному вимірі – це лінійка програмно-конфігурованих маршрутизаторів, які можна встановлювати у різні форм-фактори. Це може бути возима станція, портативна, а також дронний комплект – маршрутизатор, створений для наземних чи морських роботизованих систем.

Коли я кажу "маршрутизатор", то маю на увазі широкосмугове програмно-конфігуроване радіо (SDR). Треба розуміти, що сучасна SDR тематика виглядає приблизно так: 60% – це софт, 40% – "залізо". І якщо з радіочастиною все зрозуміло, то з формою хвилі можна гратися.

І ми достатньо непогано просунулися в цьому напрямку. Наша форма хвилі використовує елементи машинного навчання для того, щоб ефективніше використовувати спектр. Також наше програмне забезпечення має унікальні властивості, які стосуються завадостійкості. Для цього використовуються різні формати модуляції, кодування. При цьому забезпечується передача IP даних у необхідних обсягах. Тому форма хвилі є значущим фактором.

– Але рішення з аналогічними технологічними підходами є і в інших компаній...

– Безумовно, конкуренти є. Я не кажу, що ми єдині та неповторні у світі. Можу ще назвати низку компаній – це Persistent Systems, Silvus Technologies, Trellisware та ізраїльська Elbit. Але основним наріжним каменем стала якраз форма хвилі. Це стало одним з ключових моментів, завдяки якому військові Швеції надали перевагу нашому продукту в одному з важливих тендерів.

Йдеться про ситуацію, коли необхідно передавати дані С2 або широкі масиви даних у складному тактичному середовищі. Це називається проблема опорної мережі для мобільної компоненти наших підроз- ділів. З урахуванням шведського рельєфу – він у нас надскладний, це гірсько-лісиста місцевість – то тут необхідно працювати у тих смугах частот, які забезпечуємо тільки ми.

навчання
Один з кадрів військових навчань

– На нещодавіх навчаннях в армії Швеції, окрім "живих підрозділів", також перевірялася ефективність використання ваших маршрутизаторів і в роботі з роботизованими платформами. Яка дальність каналу управління з вашими рішенями для морських та наземних платформ?

– Так, дійсно. Це були, зокрема, морські роботизовані платформи, що актуально для Швеції та низки країн НАТО. Щодо дальності, то у випадку наземних платформ вона становила до 6 км. Щодо моря, то тут все набагато простіше. Море – відкрита місцевість. Там все залежить від рівня піднесення станції управління. А завдяки обгинанню – це десятки кілометрів. У нашому випадку це було 20+ км. А конкретна дальність передачі даних буде залежати від частот, антен та розташування на місцевості.

– А що можна отримати з камер чи датчиків, встановлених на цих платформах?

– Те, що ми стабільно отримуємо "по землі" – це близько декількох мегабіт. Не десятки, там вже виникають інші властивості, але це декілька мегабіт – від 2-3 до 5 мегабіт в секунду.

Ironclad від ROBONEERS
Бойова безпілотна система Ironclad від ROBONEERS

– Чи готова ваша компанія розглядати Україну як потенційного партнера у використанні вашого продукту?

– Ми зацікавлені у всіх ринках, у тому числі і в ринку України. У цьому випадку нам хочеться, щоб потенційний замовник проявив зацікавленість та організував демонстрацію тих бойових можливостей, які у нас є.

Наприклад, ми наразі готові продемонструвати роботизовані платформи з нашими каналами для того, щоб ефективно використовувати роботизовані підрозділи. Це глобальний тренд.

Але, як доводить практика, кожен виробник того чи іншого дрона робить щось своє та унікальне. Це має зупинитися. Виробники повинні використовувати стандартні сертифіковані та пере- вірені рішення у плані каналів передачі даних, які, своєю чергою, сумісні з протоколами НАТО тощо. Це оптимально. Ми також підтримуємо стандарти НАТО, хоча Швеція не є членом Альянсу.

армія Швеції
"Ми підтримуємо стандарти НАТО, хоча Швеція не є членом Альянсу"

– Де саме сьогодні застосовується ваш продукт?

– Крім шведських збройних сил, у нас є певні домовленості щодо матеріального забезпечення з низкою країн НАТО. Не можу сказати, на жаль, з якими саме. Також є декілька експортних контрактів з державами, що не входять до Альянсу.

Окремо повторю важливу деталь. Ми створили сертифікований за MILSTD стандартизований продукт, який серійно постачається в армію Швеції та, як наслідок, іншим зарубіжним споживачам.

Підрозділ армії Швеції перед навчаннями

Ми надаємо універсальний мережевий інструмент, який можна застосовувати під кожну конкретну задачу. Якщо говорити про Україну та Донбас з його забудовами – то в цих умовах треба чітко розуміти, що буде там працювати в реальній бойовій та мобільній історії, а що – ні.

цифровий солдат
Майбутнє на полі бою – за цифровими системами автоматизації, де функції людини замінюються інтелектуальними системами, навіть у межах прийняття певних рішень / Фото: Defense Express

На нашій стороні під час оцінки можливостей кожної системи зв’язку, обміну даними, управлінням між різними бойовими платформами і кожним бійцем у складних географічних та просторових умовах – вибір армії Швеції.

Більше технічних подробиць та деталей - у публікації журналу Defense Express, який вийде найближчим часом.

Читайте також: Швеція готується до наземних боїв проти армії РФ, та почала відновлення свого куцого парку танків