xcounter
#

Як у РФ провалили контракт на безпілотники "Гранат-4", хоча навіть "віджали" для них торговий центр

2784
Російський БПЛА "Гранат"
Російський БПЛА "Гранат"

І це якраз той випадок, коли "sanctions work", бо окупанти не змогли отримати необхідні для своїх БПЛА комплектуючі

Ще у червні цього року російське НПО "Ижевские беспилотные системы" отримало від так званого міноборони РФ контракт на постачання безпілотного авіаційного комплексу "Гранат-4" з терміном виконання до 15 грудня цього року, але через санкції російський виробник розписався, що не зможе реалізувати цю угоду.

Таку цікаву інформацію публікують аналітики з міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, посилаючись на ексклюзивні дані щодо держконтрактів міноборони рашистів, що були отримані від хакерів з "Кібер Спротиву" — дослідники публікують лист-відповідь спілки "Торгово-промислова палата Удмуртської республіки" на заяву компанії-виробника.

Читайте також: Попри санкції, російський ОПК виготовляє близько 100 далекобійних ракет різних типів

"У склад продукції за державним контрактом входять іноземні комплектуючі, що закуповуються у країнах Євросоюзу, список яких наводиться у Додатку 1 до чинної заяви. Без вказаних комплектуючих неможливо зібрати основний виріб, оскільки вони вказані у конструкторській документації, відхилення від якої є порушенням зобов’язання за держконтрактом", — йдеться у документі.

Там підсумовують, що через неможливість закупівлі комплектуючих є приводом або ж до змін умов виконання контракту, і у тому числі збільшення термінів для постачання комплектуючих, або ж взагалі його розірвання (нагадаємо, раніше в безпілотниках типу "Гранат" знаходили камеру японської компанії Canon; електронні компоненти виробництва американських компаній Intel Corporation та Pulse Electronics; батарею американської компанії Maxamps; двигун від чеської компанії Model Motors).

безпілотник
Трофейний російський "Гранат", фото — 113-а окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Тобто — це дійсно реальний приклад того, що санкції можуть працювати так, як треба. Конкретно в цьому епізоді РФ як мінімум знадобиться витратити набагато більше часу для пошуку аналогічних комплектувальних шляхів чи обхідних шляхів, і відповідно, й коштів на їхню закупівлю. Хоча є доволі багато прикладів і того, як РФ, попри санкції, продовжує виробництво того чи іншого озброєння з закордонними комплектуючими.

І, схоже, що у РФ і у випадку зі своїм "Гранатом" були впевнені, що "проканає". Бо, як слушно нагадують в InformNapalm, що в Іжевську буквально "відібрали" низку торговельних центрів, щоб налагодити там виробництво безпілотників, і що в один з таких ТЦ якраз і "заїхали" "Ижевские беспилотные системы".

Щодо самого безпілотника "Гранат-4", то це один з безпілотників одноіменної лінійки комплексів, які РФ використовує в Україні ще з 2014 року. Це "возимий комплекс дистанційного спостереження", призначений для розвідки та коригування.

Може ретранслювати цифрові дані на відстані до 70 км, дальність підсвітки цілі лазерним цілевказівником — до 3 км. Крейсерська швидкість — 100 км/год, тривалість польоту — близько 6 годин, запускається з катапульти. Комплекс транспортується та управляється з мобільного пункту на базі "КамАЗу", час розгортання — до 15 хв.

Читайте також: Снайперські патрони з США досі потрапляють до РФ в обхід санкцій: викрито тіньові схеми