xcounter
#

Gripen для Повітряних Сил ЗСУ: у Швеції розповіли, чи мають "вільні" літаки для України

6991
Gripen для Повітряних Сил ЗСУ: у Швеції розповіли, чи мають "вільні" літаки для України

Швеція – один з потенційних кандидатів на постачання Україні своїх літаків, але поки що там кажуть про "серйозні перепони", які заважають виділити винищувачі для ПС ЗСУ

"У мене немає оголошень про літаки сьогодні", – така теза прозвучала від очільника оборонного відомства США Ллойда Остіна на брифінгу після чергової зустрічі "Рамштайн-9".

Попри це, питання передачі ПС ЗСУ західних винищувачів аж ніяк не знімається з "порядку денного" – раніше Україна офіційно надала запит до Нідерландів на посилення винищувачами F-16, водночас у Великій Британії думають над тим, скільки Eurofighter Typhoon можуть виділити для України.

Читайте також: Ця САУ випускає 21 снаряд за 150 секунд, і Archer це не єдиний сюрприз для рашистів від Швеції
Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon. Фото – Royal Air Force

Водночас тепер стало відомо, що запит на постачання літаків від України отримала й Швеція – про це розповів міністр оборони цієї країни Пол Йонсон перед зустріччю міністрів оборони країн-членів НАТО.

Втім, позитивних новин для України Йонсон поки що не має – він відзначив, що "коли йдеться про Gripen, то ми наразі маємо обмеження у зв’язку з тим, що ці літаки важливі і для підтримки нашої територіальної цілісності та суверенітету".

JAS 39 Gripen швеція україна
Шведський JAS 39 Gripen, фото ілюстративне

На думку шведського міністра оборони, передача Україні літаків Gripen може стати "серйозною перепоною" в контексті ресурсів для національної оборони Швеції. Разом з тим, Йонсон відзначив, що Швеція вже надала Україні оборонної допомоги на близько мільярд євро і готова збільшувати її – зокрема пріоритетом наразі є посилення нашої ППО, крім того, у Швеції працюють над передачею БМП CV90.

БМП CV9040
Швеція планує передати Україні десятки БМП CV9040

Стосовно винищувачів, то станом на 2022 рік у Швеції в активі є 96 винищувачів JAS 39C/D Gripen. Крім того, варто також згадати й те, що у січні 2013 році Швеція замовила у Saab ще 60 літаків Gripen у модернізованій версії JAS 39E. Перший літак було передано у грудні 2019 році, а загалом всі літаки шведські ПС мають отримати до 2027 року.

Читайте також: Попри правило "воюючої країни", у Швеції кажуть, що дозволити продаж винищувачів Україні – це хороша ідея