xcounter
#

Чому Sea Breaker – краще з можливого: що може ізраїльська протикорабельна ракета п’ятого покоління від Rafael

5067
Зображення протикорабельної ракети Sea Breaker
Зображення протикорабельної ракети Sea Breaker

Нова ізраїльська протикорабельна ракета Sea Breaker ("Руйнівник моря") від компанії Rafael має ефективно вражати надводні та наземні цілі на дистанціях до 300 км. Нова ПКР належить до п’ятого покоління зброї, оснащена бортовим комп’ютером, який дозволяє використовувати штучний інтелект з алгоритмами пошуку, розпізнавання цілей та автономного (без втручання оператора) прийняття рішення під час вибору цілі для її знищення

Новими ракетами планують озброїти шість новітніх корветів типу Sa'ar 6. Корвет типу Sa'ar 6 має водотоннажність майже 1900 тонн при повному завантаженні та довжину у 90 м.

INS Magen
INS Magen

Корвет озброєний 76-мм гарматою Oto Melara, двома бойовими станціями "Тайфун", 32 вертикальними пусковими для ракет "поверхня-повітря" "Барак-8", 20 пусковими для системи точкового захисту C-Dome, 16 протикорабельними ракетами Sea Breaker, РЛС АФАР EL/M-2248 MF-STAR і двома 324-мм торпедними апаратами. Є ангар та майданчик для розташування гелікоптера середнього класу SH-60.

Читайте також: За прикладом турецької Atmaca: "Нептун" може бути адаптований для знищення наземних цілей
Sea Breaker протикорабельна ракета
Зображення розташування ПУ з ракетами Sea Breaker на кораблі

Новими ПКР планується переозброїти три корвети типу Sa'ar 5 – Eilat, Lahav і Hanit, що наразі перебувають в строю. Зараз ці кораблі мають на борту 24 ПУ застарілих американських RGM-84C Harpoon. Менеджери Rafael Advanced Defense Systems Ltd чудово усвідомлюють експортні перспективи "Руйнівника моря" на зовнішньому ринку у сегменті від 0,5 до 1 млн доларів у порівнянні з такими конкурентами, як Naval Strike Missile (NSM) норвезької компанії Kongsberg Defense & Aerospace, MM40 Block 3 від європейської MBDA чи RBS-15 шведської Saab Bofors Dynamics – найбільш досконалими зразками протикорабельної зброї західного виробництва.

ПКР Sea Breaker
Зображення пуску ракети

Ракету Sea Breaker, розроблену в Ізраїлі, відносять до класу "корабель-корабель": її можна запустити з корабельних та берегових ПУ. Політ на маршовій ділянці проходить з дозвуковою швидкістю (М 0,85-0,9) на висоті хвиль (Sea Skimmer) від двох до п’яти метрів залежно від стану моря. Керується ракета за допомогою мультиспектральної інфрачервоної ГСН. Планер виготовлений за стелс-технологією з радіопрозорих та радіопоглинаючих матеріалів (окремі елементи фюзеляжу, екрануючі деталі та ГСН), що ускладнює виявлення ракети радіолокаційними засобами противника.

Ракета оснащена мініатюрним двоконтурним турбореактивним двигуном TRI 60 від компанії Safran Microturbo з тягою 3,73 кН з цифровою системою управління. Ракета Sea Breaker класифікується як протикорабельна ракетна система п’ятого покоління великої дальності завдяки комп’ютеризованим системам управління та аналізу з використанням штучного інтелекту. Така концепція була закладена у ТТЗ заздалегідь. Ізраїльські розробники також планували, що нова ракета повинна працювати за будь-якої погоди та, якщо можливо, автономно.

Sea Breaker
Бортовий комп’ютер має об’ємні (3D) оптико-електронні "портрети" всіх цивільних та військових суден – на основі цієї інформації ПКР може самостійно прийняти рішення про атаку цілі

На думку фахівців компанії Rafael, ПКР достатньо компактна: її діаметр становить 300 мм, довжина – 3980 мм з вуглепластиковими крилами, що розкладаються. З такими невеликими розмірами ракета здатна долати відстані до 300 км, використовуючи природні укриття: місцевість, острови та берегову лінію.

Крім того, оскільки політ на таку дистанцію може тривати понад 20 хвилин, ракета може встановити безпечний двосторонній зв’язок з центром управління та контролю, який, використовуючи трансляцію з ГСН ракети на пульт оператора, може скоригувати політ, перервати місію, переоцінити ситуацію та змінити ціль.

На жорсткому диску бортового комп’ютера зберігаються об’ємні (3D) оптико-електронні "портрети" всіх цивільних та військових суден. На основі цієї інформації без участі оператора ПКР самостійно приймає рішення про те, яку саме ціль атакувати. Подібний алгоритм вже успішно застосовується у дорожчих та складніших системах озброєння.

Sea Breaker ракета
Ізраїльська ракета, як стверджують розробники, має дуже високу точність і зможе вразити ворожу ціль навіть у тому випадку, коли, наприклад, поруч будуть розташовані цивільні судна

Такий рівень "інтелекту" у світі насправді отримала незначна кількість комплексів: американська модернізована важка ПКР Tomahawk Block Va, радянська семитонна 3M45"Гранит", а також російські ПКР 3М54 "Калибр" та 3M55 "Оникс". Але ці ракети – "важкого класу", а з легких тільки Sea Breaker сьогодні має такий рівень "інтелекту".

Новинка компанії Rafael представлена як повністю автономна та надточна система, здатна ефективно атакувати різні стаціонарні мобільні морські та наземні цілі. Спеціалісти компанії підкреслюють, що досягнута точність удару – результат багаторічного досвіду в галузі керованого озброєння, неодноразово та ефективно перевіреного безпосередньо під час бойових дій.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти