xcounter
#

Чим небезпечні МиГ-31 під Мінськом: не тільки про гіперзвуковий "Кинжал", а й про ракету Р-37 та "ядерні" навчання НАТО

38252
Миг-31
Миг-31

Поява у Мінську перехоплювачів МиГ-31 може бути пов'язана з цілим рядом факторів, включно з підготовкою до завдання ударів ракетами "Кинжал", браком літаків ДРЛО А-50 та ядерними навчаннями країн-НАТО

Сьогодні 16 жовтня у небі над Мінськом були помічені декілька російських перехоплювачів МиГ-31, які кружляли над столицею Білорусі. На наявних фото видно, що вони без озброєння, а саме кружляння над містом скоріш за все пов'язано з посадкою на авіабазі "Мачулищі".

Справа в тому, що захід на неї з північної сторони фактично проходить над районами Мінська, завдяки чому були зроблені декілька фото цих літаків.

Читайте також: Росія може отримати від Ірану ракети Fateh-110 та Zolfaghar: яка від них небезпека
МиГ-31 Беларусь
Знімки МиГ-31 над Мінськом (Беларускі Гаюн)

Слід зазначити, що появу цих літаків одразу зв'язали із загрозою ударів ракетами "Кинжал", але далеко не кожний МиГ-31 має можливість запуску цієї ракети. Для цього призначена окрема модернізація МиГ-31К, хоча візуально спеціалізований носій не відрізняється від умовного "лінійних" МиГ-31 та його оновленої версії МиГ-31БМ. Але кількість МиГ-31К у РФ оцінюється, як незначна у порівнянні з понад сотнею "лінійних" МиГ-31.

МиГ-31К
МиГ-31К

МиГ-31 і у ролі звичайного перехоплювача доволі небезпечна машина через наявність потужного радіолокаційного обладнання та ракет надвисокої дальності "повітря-повітря". Зокрема бортова РЛС дозволяє використовувати літак, як ерзац-ДРЛО для виявлення повітряних цілей на дальностях у сотні кілометрів. Враховуючи можливий брак літаків ДРЛО

А-50, можливо й така причина появи цих літаків у Білорусі.

Також потенційну загрозу становлять ракети класу "повітря-повітря" великої дальності - Р-37 (РВД-БД). Ця ракета є модернізацією ракети Р-33, яка мала дальність польоту до 120 км, але в оновленій версії, за російськими джерелами вже має дальність польоту, за різними джерелами у 200-300 км, а за найбільш "оптимістичними" до 400 км.

МиГ-31ДЗ
МиГ-31ДЗ з ракетами великої дальності Р-33

Візуально її можливо розрізнити завдяки більшому рознесенню хвостового оперення та крила. Водночас достовірної інформації щодо кількості цих ракет наразі немає.

Р-37 (РВД-БД)
Р-37 (РВД-БД)

Водночас не варто виключати й ще один варіант появи у Білорусі винищувачів МиГ-31 - проведення у НАТО

навчань з ядерного стримування "Стійкий полудень" - Steadfast Noon

, які мають стартувати вже 17 жовтня.

Читайте також: У Бєлгороді прямо на авіабазі армії РФ сталась "бавовна", на відео навіть потрапив "недопалок"