xcounter
#

"Булава" та Leleka LR для ЗСУ пішли в серію - згадуємо, що можуть ці безпілотники

6869
"Булава" та Leleka LR для ЗСУ пішли в серію - згадуємо, що можуть ці безпілотники

Виробництво цих безпілотних літальних апаратів розташовано у Чехії, передусім вони будуть постачатися Силам оборони України

Портал e15 розповідає, що українсько-чеська компанія UAC (філія українського виробника безпілотних літальних апаратів DeViRo) на потужностях у чеському місті Колін ексклюзивно для українського війська розпочала виробництво двох типів дронів — розвідувального Leleka-LR і нещодавно представленого баражуючого боєприпасу Mace ("Булава").

Якщо підсумувати всі подробиці, то щорічно йдеться про темпи виробництва у сотні дронів обох типів, які будуть модифікуватися відповідно до потреб Сил оборони України з урахуванням, що ситуація на полі бою у контексті безпілотних літальних апаратів змінюється досить динамічно.
Дрон-камікадзе "Булава"
Дрон-камікадзе "Булава"
Відомо, що наразі на заводі у місті Колін працює 80 осіб, більшість з яких — українські фахівці (тільки п’ята частина — чехи), масштабування планується за умови збільшення обсягів виробництва безпілотних літальних апаратів, розповідає портал e15.

Як відзначив один з керівників UAC Штефан Фюле, сьогодні "абсолютним пріоритетом" є виробництво дронів для ЗСУ, а далі компанія має амбітні плани на долю ринку Центральної Європи у напрямку середніх дронів, передусім йдеться про країни-члени НАТО, а також й інших потенційних замовників.

Читайте також: Притула анонсував скору появу української зброї проти російських КАБів: її вже випробовують

"Булава" (MACE)

Цей український дрон-камікадзе демонструвався на цьогорічній виставці Eurosatory, тоді ж вперше стали відомі його тактико-технічні характеристики.

Його можна використовувати як вдень, так і в ночі, заявлена висока стійкість до ворожих засобів радіоелектронної боротьби, а також інтегровано машинний зір, тобто йдеться про автоматичне виявлення та супроводження цілі.

"Булава" отримала шифрований канал передачі даних, є MESH-технологія, з якою дальність збільшується на понад 60 км, може бути об’єднано в єдиний контур з розвідувальними дронами.

Злітна вага — 11 кг, з них бойова частина (комбінована) — 3,6 кг. Тривалість польоту — понад 50 хв, крейсерська швидкість — 100 км/год. Довжина — 1,5 м; розмах крил — 1,6 м.

Leleka LR

Про цей розвідувальний дрон від української приватної компанії DeViRo вперше стало відомо ще в листопаді 2023 року, детальну інформацію про нього оприлюднив "Мілітарний". Безпілотник створювався з урахуванням потреби у захисті від дії систем РЕБ російського окупаційного війська.

розвідувальний безпілотник Leleka LR
Розвідувальний безпілотник Leleka LR, фото — "Мілітарний"

Оснащений двовісним гіростабілізованим оптико-електронним модулем, може бути денним або нічним з тепловізійним каналом, має 4-кратний та 25-кратний цифровий зум. Розвідувальний безпілотник Leleka LR, може сумісно експлуатуватися з артилерійськими системами, а також ракетними системами HIMARS.

Максимальна висота польоту дрона становить 2000, робоча — 1200-1500 км. Крейсерська швидкість — 22 м/c, максимальна — 32 м/c. Розмах крил — 3 м, злітна маса — 8,7 кг. Має радіус польоту у 90 км, тривалість — 4 години.

Читайте також: Стало відомо, який саме РЕБ отримали нові бронеавтомобілі "Новатор"