xcounter
#

Притула анонсував скору появу української зброї проти російських КАБів: її вже випробовують

13258
Російські бомби з УМПК
Російські бомби з УМПК

Попри те, що деталей про нову розробку вкрай обмаль, існує не так багато варіантів протидії плануючим бомбам

Волонтер Сергій Притула анонсував скору появу у Силах оборони України ефективної зброї нового типу проти російських далекобійних плануючих бомб, які все частіше називають КАБами.

"Є одне певне технічне рішення, до якого додумались тут, в Україні. Зараз йдуть випробування цього нового типу зброї і якщо вони будуть успішні, то справу поставлять на конвеєр", - повідомив Сергій Притула у інтерв'ю "Українській правді" (на відео: 22:02).

Читайте також: Як довго і скільки коштує побудувати навчальний центр для F-16 на прикладі Аргентини

У те, що це дійсно перспективний та ефективний метод протидії також говорить і анонс "мегазбору" на нього у випадку доведення реальних характеристик під час випробувань. Будь-яких інших деталей щодо нового виду зброї проти російських КАБів він не назвав.

Але слід зазначити, що наразі існує лише декілька видів можливого впливу на самі російські планучі бомби заради їх знешкодження. Перший - їх знищення, для чого звісно можливо використовувати ЗРК, але назвати це ефективними - неможливо. Тим більше, поява українського зенітного ракетного комплексу вочевидь була анонсована дещо інакше.

Якщо не ЗРК, то наступним кандидатом для знищення КАБів можуть бути автоматизовані зенітні установки типу корабельної Phalanx CIWS чи її наземного варіанту Centurion C-RAM, які до речі неодноразово просила Україна. Але, як і у випадку із ЗРК, це повноцінна розробка, яка займає роки та коштує сотні мільйонів доларів, про що прямо говорить досвід Кореї.

Centurion C-RAM
Centurion C-RAM

Також існують альтернативні методи знешкодження: бойові лазери або направлене мікрохвильове випромінення. Але все це навіть у західних країнах з велетенськими бюджетами не вийшло за стадії дослідних зразків, чому чудовий приклад британський Dragon Fire.

КАБам також можливо протидіяти шляхом завад на їх супутникову навігацію. Це не є новиною, але проблема в тому, що ворог застосовує у них модулі навігації типу "Комета-М", які мають високу завадостійкість. Саме тому назвати РЕБ остаточним рішенням складно.

Тому цілком можливо, що мова йде про інші методи протидії, принцип яких не знаходиться на поверхні. Також, враховуючи те, що у випадку доведення ефективності, буде запущений умовний конвеєр, а також анонсовано збір, мова йде про рішення не на базі потужних одиничних комплексів, а про щось масове та відносно доступне. Тож залишається лише почекати завершення випробувань.

Читайте також: Італійське Leonardo опрацьовує об'єднання з Rheinmetall заради KF51 Panther та Lynx після провалу з Leopard 2A8