xcounter
#

Британці назвали низку причин, чому Eurofighter не полетять в Україну і сказали, яка зброя матиме "рівнозначний ефект"

4944
Всі фото – Royal Air Force
Всі фото – Royal Air Force

Міністр оборони Великої Британії надав відповідь щодо передачі Україні британських винищувачів

Тиждень тому, 8 лютого, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив про участь країни у навчанні українських пілотів винищувачів – тоді ж стало відомо, що міністерство оборони Великої Британії оцінює готовність надати Україні бойові літаки, головним кандидатом серед яких став саме Eurofighter Typhoon.

Eurofighter Typhoon Royal Air Force
Британські Eurofighter Typhoon, фото - Royal Air Force

Згодом міністр оборони країни Бен Воллес заявив, що Велика Британія не виключає ймовірність передачі Україні бойових літаків, але "негайно" передати їх не зможе, натомість розгляне постачання цієї зброї у довгостроковій перспективі.

Водночас сьогодні, 15 лютого, в ефірі ВВС Воллес заявив наступне: "Я не думаю, що в найближчі кілька місяців або навіть років ми обов’язково передамо винищувачі". Окремо Воллес відзначає ще й таке – що, мовляв, літаки потребують навчених екіпажів, а Велика Британія не буде "розгортати в Україні під час війни 200 військових Королівських Повітряних сил".

Eurofighter Typhoon Tranche 1
Eurofighter Typhoon Tranche 1 – раніше повідомлялося, що ПС ЗСУ можуть отримати

У контексті передачі винищувачів Україні Воллес говорить про "величезні труднощі" та тривалий час навчання, а також труднощі в обслуговуванні, зокрема порівнює їх з болідами "Формули-1".

"Вам потрібна команда, щоб його запустити, команда, щоб обслуговувати. Це довгий "хвіст", який йде з винищувачем, і я думаю, що ми можемо допомогти Україні швидше забезпечувати ефекти, які їм потрібні на полі бою", – цитує Воллеса видання Sky News. Так, замість винищувачів Воллес пропонує зосередитися на такому озброєнні, як засоби протиповітряної оборони, БПЛА та ракети великої дальності, які, за його словами, мають надавати "однаковий ефект" у порівнянні з винищувачами.