xcounter
#

"Без роботів я "вмер": у Франції провели навчання з "робопсом" від Boston Dynamics

1076
Висновок простий: безпечніше з ними, ніж без
Висновок простий: безпечніше з ними, ніж без

У Франції провели навчання з низкою роботизованих платформ – від найменших до найбільших. "Родзинкою" стало використання "робота-собаки" від Boston Dynamics. Утім, є деякі нюанси...

Чотириногий "робот-собака" Spot, створений американською компанією Boston Dynamics, був помічений разом з французькими військовими під час дводенних навчань.

На цих навчаннях військові відпрацьовували низку сценаріїв, серед яких були наступальні дії із захопленням перехрестя, дії в обороні вдень та вночі та бойові дії у місті.

Читайте також: Американські ВПС охоронятимуть свої F-22 "Раптор" за допомогою "роботів-собак"

Кожен сценарій був виконаний двічі: спочатку тільки військовими, а потім – військовими та роботами разом. Це було потрібно для того, щоб зрозуміти, як саме машини допомогли солдатам під час виконання тієї чи іншої задачі.

Фото з цих навчань були опубліковані у Twitter провідною військовою школою Франції Сен-Сір. Повідомляється, що метою навчань було "підвищення обізнаності про задачі завтрашнього дня", зокрема про "роботизацію поля бою".

Робот-собака Boston Dynamics
Із собакою – краще, навіть якщо вона роботизована

"Робот-собака" Spot був не єдиною роботизованою системою, яку оцінювали французькі військові. Крім нього там були й такі машини, як OPTIO-X20 – дистанційно керована гусенична платформа з гарматою від Milrem Robotic; ULTRO – колісний "робот-мул" від Nexter; і Barakuda – багатоцільова колісна платформа, що забезпечує прикриття військових.

Але чи допомогли ці роботизовані платформи військовим під час навчань? Стверджується, що вони уповільнили роботу військових, але завдяки їм вдалося уникнути людських "втрат".

Евакуація робот бойові дії
Евакуація поранених – вкрай важлива річ, яку можна довірити роботам

"Під час фази боїв у місті, коли ми не використовували роботів, я "вмер". Але цього не сталося, коли робот спочатку провів розвідку", – сказав один з солдатів, який брав участь у навчаннях.

Водночас однією з проблем "робота-собаки" Spot був замалий час автономної роботи – він міг розрядитися безпосередньо під час виконання військової задачі.

Роботизована платформа
У навчаннях брали участь найменші та найбільші

Яку саме задачу "робот-собака" виконував під час навчань не повідомляється, однак у французьких ЗМІ припускають, що він використовувався для розвідки: цей робот оснащений камерами й може долати важкодоступні ділянки місцевості.

Разом з тим, виникає питання: а чи можуть військові теоретично використати цього робота під час бойових дій? Як повідомив виданню The Verge віцепрезидент Boston Dynamics з розвитку бізнесу Майкл Перрі, цей робот був поставлений європейським дистриб'ютором Shark Robotics, і американська компанія не була завчасно повідомлена про його використання.

Роботизована платформа
"Ховайтеся за мною!"

Водночас умови експлуатації "робота-собаки" Spot забороняють використовувати його для "завдавання шкоди чи залякування будь-якої людини чи зброї, як зброю або ж для активації будь-якої зброї".

Можна стверджувати, що робот-розвідник технічно як не завдає шкоди комусь, так і нікого не лякає. Але якщо мета розвідки – проведення наступальної операції, то тут вже виникають питання...

робопес boston dynamics
Чи можна використовувати "робопса" від Boston Dynamics під час бойових дій?..

Перрі з Boston Dynamics зазначає, що у компанії є чітка політика, яка забороняє постачальникам чи клієнтам використовувати робота як зброю, але компанія все ще оцінює, чи варто заборонити розгортання неозброєних роботів під час військових тренувань чи бойових дій.

Робот-розвідник
І навіть двері відкриє. Але не всі.

"Ми гадаємо, що те, як військові використовують робототехніку – для того, щоб захистити людей від небезпеки – цілком допустиме використання технології. Нам треба визначити, як активно ця платформа використовується для того, щоб завдавати шкоди людям", – каже Перрі.

"Робопес" від Boston Dynamics та колісна платформа Barakuda

Читайте також: Роботи-собаки, креветки-розвідники та секретна зброя: топ-5 незвичних оборонних проєктів 2020 року