xcounter
#

Airbus втратила контракт на 800 млн за 12 вертольотів: чому покупець відмовився від закупівлі H225M Caracal

4307
Фото: Airbus
Фото: Airbus

Ціна контракту – одна з причин, чому покупець вирішив розірвати контракт на закупівлю цих гелікоптерів

У грудні 2021 року Об’єднані Арабські Емірати уклали контракт на постачання 12 французьких гелікоптерів H225M Caracal від Airbus з вартістю угоди у 750-800 млн доларів – водночас сьогодні, через більш як два роки після укладення контракту, ОАЕ розірвали цей контракт – про це в ексклюзивному коментарі виданню Breaking Defense розповів керівник сектору з оборони та безпеки в Раді Тавазуна Муаммар Абдулла Абушехаб.

H225M Caracal гелікоптер
H225M Caracal, фото Airbus

За його словами, причин розірвати контракт було декілька: це і висока вартість життєвого циклу машини, складна технічна пропозиція та обмеження щодо адаптації модульних конструкцій гелікоптера.

Абушехаб запевняє, що причини розірвання контракту лежать суто у фінансових та технічних причинах і не пов’язані з якимись політичними питаннями. Зокрема він наголошує на тому, що у виробника – компанії Airbus – "не було серйозної мотивації реагувати на наші вимоги".

Ну і зрештою, одним з факторів стала і безпосередньо ціна контакту – як стверджує Аубшехаб, сторони не змогли "досягти цілей щодо внутрішньої вартості" (у грубому підрахунку, якщо брати суму контракту у 800 млн, то один гелікоптер H225M Caracal обійшовся б ОАЕ в близько 66,6 млн доларів).

Довідково. Рада Тавазун – незалежний державний орган, який співпрацює з оборонним відомством ОАЕ, а також службами безпеки. Серед усього займається дослідженнями та розробками, а також технологічними інноваціями.

Читайте також: На скільки ще Eurofighter може вирости черга і як швидко Airbus планує отримати новий контракт