xcounter
#

14,5-мм гвинтівки TR-X, "Алігатор" та "Мономах" від "ХАДО": коли все зроблено в Україні (відео)

Постріл з TR-X
Постріл з TR-X
10003

"ХАДО-Холдинг" вже поставила на озброєння ЗСУ дві великокаліберні гвинтівки TR-X та "Алігатор"

Харківська "ХАДО-Холдинг" розробила та вже поставила на озброєння ЗСУ дві великокаліберні гвинтівки TR-X та "Алігатор". Ця зброя у калібрі 14,5 мм створюється виключно з опорою на власні сили, для чого підприємство опанувало виробництво стволів, прицілів та розробляє власний "снайперські" боєприпаси.

Про те, як створювались TR-X та "Алігатор", нова напівавтоматична гвинтівка "Мономах", оптичний приціл Snipex Jove 50, який здатний витримувати перевантаження у 1400 G, а також розробку боєприпасів, спеціально для Defense Express, розповів та показав у дії провідний фахівець "ХАДО-Холдинг" Євген Бондар.

Читайте також: Морська піхота ВМС України вдруге у 2021 році вивела на навчання танки Т-80

"Опанування виробництва зброї на "ХАДО-Холдинг" стало відповіддю на агресію РФ. Нашим військовим, з огляду на позиційний характер ведення бойових дій, знадобився потужний засіб знищення матеріальних об’єктів - транспорту, легкої бронетехніки та укріплень противника. Тобто, так звані, "антиматеріальні гвинтівки", які призначені для знищення матеріальних об’єктів.

Ця задача змусила опанувати виробництво стволів власними силами. Спочатку це був калібр 12,7х108 мм з довжиною 750 мм, потім - 1000 мм. Згодом ми перейшли на 14,5 мм калібр з довжиною ствола 1200 мм.

TR-X ХАДО
TR-X від "ХАДО-Холдинг" - однозарядна 14,5 мм гвинтівка

Першим результатом роботи, який був прийнятий на озброєння Збройних Сил України, став 14,5-мм TR-X. Він був розроблений відповідно до головної умови військових - бути максимально простим. Саме тому TR-X, із загальною довжиною 1830 мм, однозарядний та має ударний механізм куркового типу.

ХАДО TR-X
TR-X прийнятий на озброєння ЗСУ

Далі у тому ж калібрі був створений "Алігатор", який вже оснащений спусковим механізмом ударникового типу та має магазин на п’ять набоїв.

Алігатор ХАДО
"Алігатор" оснащується магазином на 5 патронів

Вага обох гвинтівок схожа - 25 кг. Попри, те, що цей параметр здається доволі вагомим, як для ручного озброєння, проте цілком дозволяє переносити гвинтівку та вкладається у вимоги військових.

Ще один найважливіший фактор ваги - необхідність зменшити вплив віддачі від пострілу 14,5 мм набоєм. Справа в тому, що чим менша вага гвинтівки, тим стабільність стрільби гірша та відчутніша віддача. А з цієї зброї необхідно зробити не один постріл та поїхати у лікарню, а воювати. Тому ця вага є оптимальною для цього калібру, навіть враховуючи введення дульного гальма та амортизаційної пружини у прикладі.

Алігатор ХАДО
Маса гвинтівки є умовою безпеки для стрілка

Загалом, як TR-X, так і "Алігатор" мають максимальну дальність стрільби у 2 км, а ефективну у 1,5 км. Розсіювання при стрільбі штатним патроном Б-32 на 2000 метрах становить 2х2 метри, а на 1500 метрах - 1х1 метр. Цього цілком достатньо для ураження укріплень та бронетехніки, для розуміння, цей боєприпас впевнено пробиває на цій дистанції броню БТРа. Також гвинтівки здатні вести вогонь іншими боєприпасами 14,5х114 мм, швидкість на зрізі ствола становить від 980 до 1000 м/с", - розповів Євген Бондар.

Команда Defense Express особисто перевірила TR-X. І не будемо брехати - перший постріл з 14,5-мм гвинтівки викликає певний "мандраж". Відчувається маса та потужність зброї, у яку необхідно "вкластися", а не намагатися охопити її "залізною хваткою". Наведення на ціль по вертикалі здійснюється регулюванням опори у прикладі. Спуск несподівано легкий та прогнозований, а віддача йде плавним, хоч і значним, поштовхом.

TR-X ХАДО
Затвор TR-X

Десь на рівні інтуїції відчувається, як спрацьовує дульне гальмо, з якого виривається спалахи полум’я, віддача проходить по всій довжині гвинтівки та починає працювати амортизаційна пружина, яка "розтягує" віддачу.

Проте чим далі - тим легше, бо вже на другому пострілі зникає "острах" перед цим "звіром" і він стає зручним інструментом. Єдине що залишається, особливо в умовах тиру, "грім" пострілу, який пробивається навіть через навушники.

Звісно, для зниження звуку та інших демаскувальних факторів - полум’я та пилу, який підіймається після пострілу, "ХАДО-Холдинг" розробило "глушник". Який і вирішує головне завдання - зробити постріл з 14,5 мм майже непомітним для ворога.

Хадо глушник
Різниця у пострілі з "глушником" та звичайним дульним гальмом

Проте компанія не збирається зупинятися на досягненому та розробила напівавтоматичну 14,5-мм гвинтівку "Мономах". Це дозволило значно підняти швидкострільність, яка у TR-X та "Алігатор" становить 8 пострілів на хвилину.

Магазин "Мономаха" розрахований на 8 набоїв, і тепер стрілок не відволікається на те, щоб "відпрацювати" затвором, а одразу доводить приціл та робить наступний постріл. Автоматика гвинтівки заснована на короткому ході ствола, а на затворній рамі встановлений пружинний прискорювач. Це дозволяє максимально "пом’якшити" постріл.

Мономах ХАДО
"Мономах" від "ХАДО-Холдинг"

Водночас для стрільби на 1,5-2 км однієї довжини та точності обробки ствола та всіх інших деталей зброї замало. Для цього необхідний оптичний приціл. Але "ХАДО-Холдинг" зіткнулась з неприємною несподіванкою - всі закордонні приціли просто розсипалися та не витримували віддачі.

Єдиним виходом з цієї ситуації стала розробка власного прицілу, який також серійно виробляється на підприємстві - Snipex Jove 50 та став штатним прицілом для TR-X, "Алігатора" та "Мономаха".

Snipex Jove 50 ХАДО
Приціл Snipex Jove 50

Кратність Snipex Jove 50 від 6 до 24, регулювання по вертикалі охоплює значний діапазон у 50 MIL, що пов’язано зі стрільбою на велику відстань. Приціл розрахований на величезні перевантаження під час пострілу з 14,5-мм гвинтівок, яке складає до 1400 G, а мінімально гарантований ресурс - 3000 пострілів, аналогічно ресурсу самої гвинтівки.

Проте слід зауважити, що прицільний комплекс, це і боєприпас, який має бути виготовлений з максимальною точністю. Враховуючи те, що в українській армії набої 14,5х114 мм - це валові боєприпаси для кулемета, розраховувати на стабільність їх "роботи" доволі важко. Тому "ХАДО-Холдинг" знову взяло справу у свої руки.

14,5х114 мм
Валовий патрон Б32 14,5х114 мм

"Фахівці компанії, відповідно до спільного рішення з Міноборони та технічного завдання, розробили новий тип куль під патрон 14,5х114 мм з кращими балістичним якостями. Зараз створена цільнометалева куля та куля з бронебійним осердям. Їх відрізняє нова форма та точність виготовлення з мінімальними допусками.

Проте крім кулі необхідно змінити й гільзу, бо для точної стрільби необхідно дотримуватись стабільної навіски та горіння пороху, а також роботи капсюля. Тому і це питання зараз вирішено на потужностях "ХАДО-Холдинг".

14,5х114 мм ХАДО
Новий та старий валовий патрон 14,5х114 мм

Зараз ми вже освоїли виробництво гільзи, капсулі та порох ми будемо закупляти за кордоном через вимоги до якості. Окрім вже створених куль двох типів ми плануємо створити бронебійно-трасуючу кулю. А якщо буде потреба, то розробимо і МДЗ - запальну кулю миттєвої дії.

На сьогодні ми знаходимось вже на стадії випробувань дослідної партії перших боєприпасів власного виробництва", - підкреслив Євген Бондар.

З боку Defense Express зазначимо, що підхід "ХАДО-Холдинг" з опануванням виробництва та технологій викликає приємне здивування. Ставка на власні потужності якісно відрізняє харківську компанію від ставшого у вітчизняної промисловості тренду закуповувати більшість комплектуючих, особливо критичних, за кордоном.

ХАДО
"ХАДО-Холдинг" родить ставку на власні сили

А враховуючи темпи "ХАДО-Холдинг", Збройні Сили України вже у найближчому майбутньому можуть отримати повноцінний великокаліберний гвинтівочний комплекс. І справа залишається лише за ефективним використанням цієї зброї: закріпити місце у бойових порядках, відшліфувати тактику використання та поставити навчання бійців на потік.

Читайте також: Кулемет ​замість ровів та колючого дроту: в Туреччині представили бойову систему для охорони кордонів (відео)