xcounter
#

"Укроборонпром" отримає нового керівника, які завдання перед ним стоять - ЗМІ

2625
ЗСУ потрібно якомога більше сучасної зброї, фото ілюстративне
ЗСУ потрібно якомога більше сучасної зброї, фото ілюстративне

На порядку денному – нарощення виробництва вітчизняної зброї і структурні перетворення всередині концерну

Видання "Економічна правда" пише, що 24 червня 2023 року Кабмін прийняв рішення призначити нового керівника концерну "Укроборонпром", вибір впав на Германа Сметаніна, очільника "Заводу імені Малишева", який керував підприємством з квітня 2021 року. Журналісти "ЕП" пишуть, що постанову про призначення Сметаніна новим керівником "Укроборонпрому" Кабмін має оприлюднити 26 червня (тобто сьогодні), а в дію документ має вступити ще через два дні, тобто 28 червня 2023 року.

Як пише "Економічна правда", логіку такого кадрового рішення джерело в уряді пояснило так – "Це буде перший раз, коли оборонку очолить людина із системи, при чому не з торгівлі, а з виробництва. Це буде правильний сигнал всій галузі, що її бачать і що всіх продуктивних будуть заохочувати".

Читайте також: У Міноборони розповіли, скільки звільнено територій під час наступу та як багато боєприпасів вистрілюють рашисти
Герман Сметанін, фото ілюстративне

При цьому зазначається, що перед Сметаніним як новим очільником "Укроборонпрому" стоятиме одразу кілька важливих завдань – наростити обсяги виробництва всієї необхідної номенклатури зброї, довести до кінця реформу оборонної галузі та "вичистити галузь від корупції".

Що стосується задачі по виробництву озброєнь, то тут журналісти "ЕП" вказують зокрема, що рівень фактичної готовності того ж ОТРК "Сапсан" виявився значно нижчим від обіцяної – за даними главі держави обіцянками, цей комплекс уже в травні 2023 року мав би інтенсивно нищити військову інфраструктуру на території РФ. Раніше Defense Express розповідав про те, що став відомим реальний рівень готовності цього комплексу - лише 70%, що розвінчує будь-які ілюзії.

Схоже, що аналогічну динаміку подій доводиться простежувати й на прикладі безпілотника із заявленою дальністю польоту на 1000 км, проект якого є також знаковим для "Укроборонпрому".

Пускова ОТРК "Сапсан" на репетиції параду у 2021 році, фото ілюстративне

Що стосується структурної реформи оборонної галузі, то, як пише "ЕП", перед Сметаніним як новим очільником "Укроборонпрому" стоятиме скоротити витрати і штат управляючої структури мінімум на 20%, оскільки навіть без затрат на виробництво утримання концерну зараз коштує мінімум 450 мільйонів гривень на рік.

Але тут варто додати, що завдання по реформуванню оборонної галузі стоять значно ширше. Наприклад, як писала сама "ЕП" з посиланням на ресурс State Watch 16 червня 2023 року, процес корпоратизації "Укроборонпрому" та перетворення її на нову компанію "Українська оборонна промисловість" заблокований зокрема через те, що з проекту постанови Кабміну було вилучено один важливий пункт – хто саме має провести реєстрацію нової державної оборонної компанії, і стати її т.в.о. В початковій версії того документу, як стверджує State Watch, було прописано саме Гусєва як очільника "Укроборонпрому".

Тому через те, що на поточний момент не було офіційно визначено особу, яка має зареєструвати "Українську оборонну промисловість", реформа галузі і далі є поки що заблокованою.

ЗСУ потрібно якомога більше сучасної зброї, фото ілюстративне
Читайте також: Латвія хоче розгорнути в Україні виробництво своїх Atlas Pro, але наштовхнулася на "бюрократичні перепони"