xcounter
#

У США вже готуються за 2 роки до війни проти Китаю, у якій можуть відстріляти 5000 ракет і втратити до 40% літаків

5743
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Ця обставина може "зачепити" й питання підтримки України, як мінімум в плані поставок далекобійних ракет

В структурі ВПС США є Командування повітряної мобільності (Air Mobility Command) , що відповідає за операції з транспортними літаками та "повітряними танкерами".

І саме очільник цього Командування генерал Майк Мініхан наказав своїм підлеглим готуватись до війни проти Китаю, яка може відбутись уже в 2025 році. Зокрема – уже до кінця лютого 2023 року прозвітувати, що саме вони роблять в плані готовності воювати проти КНР за 2 роки, розповідає портал The Drive.

Читайте також: США уміють запускати крилаті ракети із C-130, і це перелякало рашистів та Китай
Дозаправка транспортного літака C-17 у повітрі над Тихим океаном, ілюстративне фото від U.S.Air Force

Тут окрему увагу варто приділити тому, що Командувач Air Mobility Command наказав своїм підлеглим вправлятись із стрілецькою зброєю так, наче їм справді доведеться стріляти з пістолета одразу в голову противника. Ну і також – американські авіатори вперше за тривалий час знову тренуються із карабінами M4 на випадок, якщо доведеться відстрілюватись від ворога.

На перший погляд, тут мова про "всього лише" авіаційне Командування, котре керує бойовою роботою транспортників та літаків-заправників. Але в умовах війни проти Китаю в Тихому океані саме на цей сегмент американських ВПС може лягти найважча частина усіх зусиль. Цей театр бойових дій відзначається зокрема обмеженою кількістю аеродромів, які напевно стануть "мішенню" для китайських ракет. І чим оперативніше працюватиме транспортна авіація та флот "повітряних танкерів", тим більшою буде живучість винищувачів та ударних літаків США та союзників.

Штурмовик A-10C із підвішеними ADM-160 MALD "у парі" з B-1B Lancer під час навчань на Гуамі, листопад 2022 року, фото - U.S.Air Force

Навряд чи при ухваленні своїх рішень по підготовці до війни проти Китаю американські військові не враховують моделювання конфлікту за Тайвань, яке в своєму дослідженні описав Центр стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS). В тексті цього дослідження експерти CSIS продублювали тезу, що за 3 тижні війни за Тайвань проти КНР американці можуть витратити понад 5 тисяч крилатих ракет, зокрема 4000 авіаційних крилатих ракет AGM-158 та до 500 ракет Tomahawk у версії для ураження наземних цілей (TLAM).

Але в цьому дослідженні є також й інший важливий "сигнал" - залежно від характеру перебігу війни, ВПС США за три тижні конфлікту можуть втратити від 10% до 40% своїх літаків, після чого на відновлення своєї повітряної міці американцям може знадобитись десятиріччя.

Відстріл крилатих ракет AGM-158 із транспортного літака C-130 під час випробувань за проектом Rapid Dragon, листопад 2022 року, фото з відкритих джерел

Окрім загального геополітичного контексту, описане вище може як мінімум дотично стосуватись питань підтримки України, зокрема – можливого надання далекобійних ракет. Бо, наприклад, не варто виключати, що по мірі погіршення відносин з Пекіном Білий Дім та Пентагон будуть вимушені якраз накопичувати запаси авіаційного озброєння та далекобійних ракет, щоб не допустити ще однієї великої війни у світі.

Читайте також: Чи можна бути готовим до війни проти країни, що має понад 2000 балістичних та крилатих ракет