xcounter
#

​У РФ намагались захистити Кримський міст непрацюючими комплексами РЕБ за 5 млн доларів

6358
​У РФ намагались захистити Кримський міст непрацюючими комплексами РЕБ за 5 млн доларів

За закупівлю комплексів "Орел-БПЛА", які мали протидіяти безпілотникам над мостом через Керченську протоку тепер судять полковника "Росгвардії"

Після ураження Кримського мосту 8 жовтня 2022 року, який й досі перебуває у ремонті та в обмеженій експлуатації, у РФ продовжують шукати винних.

Й попри те, що основною версією у РФ є підрив фури, але крайнім вже зробили полковника "Росгвардії" Сєргєя Волкова, який очолював відділ технічного розвитку та ресурсного забезпечення Морського управління. Його арештували за закупівлю за 395,48 млн рублів (5,1 млн доларів) двох комплексів РЕБ "Орел-БПЛА", які призначені для радіолокаційного виявлення, супроводження та придушення каналів управління БПЛА малого класу.

Читайте також: США почали ремонт субмарини більш ніж за 1 рік після аварії, тому їх "розкачка" по снарядам для України вже не дивує

Сам комплекс "Орел-БПЛА" був розроблений ростовським інститутом зв'язку ФГУП "РНИИРС", хоча на сайті самого підприємства відсутня будь-яка згадка про нього. Але ця подія доволі широко висвітлювалась у російських ЗМІ, особливо місцевого рівня. Як пишуть російські ЗМІ два таких комплекси у 2020 році були закуплені для 39-го морського загону "Росгвардії", яка охороняє міст.

Вже у 2021 році під час випробування комплексу "Орел-БПЛА" була виявлена його повна безпорадність, у зв'язку, далі цитата, "з відсутністю технічної можливості радіопридушення БПЛА у певних частотних діапазонах і навіть у найбільш поширених каналах передачі даних". Через рік, літом 2023 року, заступник директора "Росгвардії" наказом призупинив експлуатацію "Орел-БПЛА".

Як виглядає цей комплекс "Орел-БПЛА" та які його задекларовані характеристики - невідомо. На сайті ФГУП "РНИИРС" серед продукції він не фігурує, як і будь-яка інша аналогічна продукція. Але з огляду на опис, головною метою цього комплексу була боротьба із цивільними дронами і виходить, що виріб за 2,5 млн доларів не міг подавити навіть діапазон Wi-Fi, який використовується для управління такими квадрокоптерами.

А в цій ситуації цікавіше те, що за словами адвоката російського полковника - "Орел-БПЛА" активно постачався до силових структур РФ. Тобто рашисти витратили далеко не один мільйон доларів за брухт.

Читайте також: Рашисти щодня застосовують свій аналог JDAM-ER - УМПК на передовій: чим можливо протидіяти