xcounter
#

У НАТО заявили, що знищення Nord Stream було саботажем та готується до "рішучої відповіді"

3188
У НАТО заявили, що знищення Nord Stream було саботажем та готується до "рішучої відповіді"

Пошкодження Nord Stream​ 1 та Nord Stream​ 2 НАТО вже визнало саботажем, а РФ удає, що не розуміє про що мова та підозрює США

НАТО офіційно оголосило, що пошкодження газопроводів Nord Stream 1 та Nord Stream 2, через які вони були виведені з ладу відбулось через планомірний саботаж. До цього на офіційному рівні повідомлялось, що вони були виведенні з ладу, з максимальною вірогідністю, вибухами.

"Уся наявна на даний момент інформація вказує на те, що це є наслідком свідомого, необміркованого та безвідповідального саботажу [ориг. - acts of sabotage]", - йдеться у заяві Альянсу.

Читайте також: Українська ППО на півдні збила понад 60% "літаючих мопедів": шукаємо варіанти, як збивати Shahed ще краще

Відповідно до заяви зараз проводиться розслідування, яке має дати відповідь на питання причин пошкоджень газопроводів, що призвело до ризиків судноплавства та вагомим збиткам для навколишнього середовища. Станом на 29 вересня виявлено чотири пошкодження: три на Nord Stream 1 та один на Nord Stream 2.

Також у НАТО нагадали, що "навмисний напад на критично важливу інфраструктуру членів Альянсу буде зустрінутий єдиною та рішучою відповіддю".

Варто зазначити, що пошкодження газопроводів було зафіксовано 26 вересня у виключних економічних зонах Данії та Швеції, але не в їх територіальних водах. Водночас, за інформацією CNN, яке отримало інформацію з власних джерел, 26 та 27 вересня у районі де були пошкоджені газопроводи фіксувались дії російських військових кораблів та підводних човнів.

Але ВМС РФ регулярно діють у цьому районі, а офіційні особи США поки не стали коментувати цю інформацію. У службі безпеки Швеції вже повідомили, що за саботажем може стояти "іноземна держава", але без уточнення.

Як пише видання, найбільшим вигодоотримувачем від зруйнування газопроводів є РФ. По-перше, введення в експлуатацію Nord Stream 2 вже було скасоване, а Nord Stream 1 фактично був зупинений у серпні. Можливо, що виведення з ладу газопроводів, на думку Кремля, може стати причиною зростання цін на енергоносії та змусити ЄС "обміняти Україну на газ", а також призведе до більших витрат ЄС на паливо, що зможе зменшити підтримку України.

Також не виключено, що це була демонстрація Путіна своєї готовності йти й на такі кроки. Водночас у Кремлі вже заявили, що не мають відношення до цього та перші почали вимагати проведення засідання Радбезу ООН. Більше того, російський МЗС офіційно повідомило, що за цим можуть стояти США.

"Це особлива економічна зона Данії та Швеції... це ті самі натоцентричні країни, які нашпиговані американським озброєнням, які повністю контролюються американськими спецслужбами, які повністю контролюють там обстановку", - заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

Читайте також: Чи можливо перетворити навчально-бойовий FA-50 на повноцінний винищувач та навіщо він Польщі