xcounter
#

США використали "Руслан" однієї з авіакомпаній України, щоб вивезти гелікоптери ВПС Афганістану

3730
Літак Ан-124-100 Maximus Air Cargo заходить на посадку в Гостомель, фото з ілюстративних джерел
Літак Ан-124-100 Maximus Air Cargo заходить на посадку в Гостомель, фото з ілюстративних джерел

В даному випадку мова не про "Авіалінії Антонова". В Україні є дві компанії, що використовують Ан-124-100 "Руслан"

Військово-повітряні сили США доправили для зберігання на авіабазі "Девіс-Монтан" в Арізоні три гвинтокрили Мі-17, які належали уже неіснуючим ВПС Афганістану.

Особливість ситуації – для доставки цих вертольотів військові США використали літак Ан-124-100 авіакомпанії Maximus Air Cargo, що зареєстрована в Україні. Про це розповідає портал The Drive.

Читайте також: "Мотор Січ" говорить, що може за 1,5-2 роки почати серійне виробництво повністю українських МСБ-2 та МСБ-8
Гвинтокрили Мі-17 уже неіснуючих ВПС Афганістану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори оригінальної публікації на шпальтах The Drive роблять акцент на тому, що зараз США стурбовані делікатним завданням, як максимально уберегти літальні апарати вже неіснуючих ВПС Афганістану від потрапляння в руки "Талібану".

І тут мова не тільки про групу в 24 вертольоти Мі-17 та 22 легкі літаки, що у серпні 2021 року перелетіли із Афганістану на узбецький аеродром Термез.

Літаки ВПС Афганістану, що виконали переліт на узбецький аеродром в Термезі, супутниковий знімок зразка серпня 2021 року

За поточними даними, на момент переходу влади в Афганістані до "Талібану", ремонт поза межами країни проходили до 25 літаків та вертольотів афганських ВПС. Крім цього, в 2021 році уряд США встиг купити ще 37 вертольотів UH-60, які однак так і не були поставлені в Афганістан. Делікатність ситуації полягає в тому, що формально ці літальні апарати – уже не власність США. Тому врятовані літаки та вертольоти в кращому випадку можна лише поставити на зберігання на авіабази американських ВПС.

Гвинтокрил UH-60А Національної армії Афганістану, що став трофеєм "Талібану", ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, тут варто звернути увагу саме на те, що це – перший відомий епізод, коли країни-партнери України для виконання своїх оборонних перевезень залучили транспортний літак не від "Авіаліній Антонова", або ж Повітряних Сил ЗСУ.

Авіакомпанія Maximus Air Cargo відома на ринку також як Maximus Airlines, має в своєму розпорядженні один літак Ан-124-100 та один Ил-76, котрі внесені у Державний реєстр цивільних повітряних суден України. За даними з відкритих джерел, "Руслан" із складу Maximus Air Cargo проходить регулярне технічне обслуговування саме на потужностях ДП "Антонов".

Літак Ан-124-100 "Руслан" із складу флоту Maximus Air Cargo проходить технічне обслуговування на потужностях ДП "Антонов", ілюстративне фото з відкритих джерел

За постановою Кабміну №107 від 17 лютого 2021 року, Maximus Airlines отримала право до 2025 року самостійно виконувати експорт продукції оборонного призначення.

І цілком можливо, що скоро ми побачимо нові приклади, коли для своїх оборонних перевезень держави-партнери України використовують наші недержавні авіакомпанії.

Літак Ан-124-100 "Руслан" із складу флоту Maximus Air Cargo виконує зліт, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ДП "Антонов" оприлюднив низку гучних заяв щодо стану проекту з будівництва літаків Ан-178-100Р