xcounter
#

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів про підготовку до війни й пояснив чому не евакуювали населення

Секретар РНБО Олексій Данілов
Секретар РНБО Олексій Данілов
2903

Секретар РНБО відповів на запитання щодо евакуації, нападу через кордон з Білоруссю, а також розмінування перешийка з Кримом

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов дав відповіді на питання щодо підготовки країни до війни, а також можливість заздалегідь провести евакуацію населення. Також він підкреслив, що загроза з боку РФ була очевидна з 2014 року, а суспільство розслабилося та не звертало на це увагу.

"Коли дехто в суспільстві каже, що ви мали б нам сказати, що завтра буде війна... Друзі, та вона у нас йде з 2014-го року", - розповів Олексій Данілов в інтерв'ю виданню "Укрінформ".

Читайте також: Кадри з майбутнього блокбастеру: як українські вертолітники літали через фронт на "Азовсталь"
АТО
31 травня - 97 день восьмирічної війни

Секретар Ради національної безпеки і оборони пояснив, чому виник певний дисонанс, коли влада говорила про те, що ситуація знаходиться під повним контролем, а вторгнення, про яке регулярно публічно повідомляли розвідки, взагалі не відбудеться.

"А ви як хотіли? Щоб ми посіяли паніку, щоб заздалегідь припинили роботу підприємства, щоб люди почали покидати Україну? Провести такого масштабу евакуацію просто фізично неможливо. І коли нам починають закидати, що треба було нас там кудись евакуйовувати... Дивіться, війна іде по всій країні. Навіть евакуація до Львова на сьогоднішній день не є безпечною на сто відсотків. Росіяни гатять з усіх боків. І пересувати по країні таку велику кількість населення заздалегідь... Як ви собі уявляєте цей процес?", - заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Олексій Данілов
Олексій Данілов був призначений на посаду Секретаря РНБО 3 жовтня 2019 року

Також у РНБО зазанчили, що з лютого 2021 року всі рішення були направлені на підготовку до цієї війни, зокрема з 1 січня запрацював закон "Про основи національного спротиву" та призначені комбати сил територіальної оборони

"Але питання в іншому. На жаль, в суспільстві ще існують настрої і бажання, щоб хтось вирішував за нас", - сказав Секретар РНБО.

Водночас він визнав, що нападу з території Білорусі не очікували. За декілька днів до війни були офіційні спілкування і з міністром оборони Білорусі і керівником прикордонної служби, обидва запевняли, що ніякого нападу не буде. Також Секретарю РНБО було поставлено питання щодо розмінування перешийка з окупованим Кримом.

"Остаточної відповіді навіть у мене, що там відбулося, на сьогоднішній день немає, на превеликий жаль. Але ми обов’язково маємо з вами отримати відповідь. Цим займаються ті органи, які мають повноваження займатися цими питаннями", - заявив Олексій Данілов.

Читайте також: Як ЗСУ звільняли Давидів Брід на Херсонщині: нищівний снайперський вогонь з американських M777 (відео)
ТЕГИ Війна