xcounter
#

Що "не так" зі швейцарськими Leopard 2A4, і чому ці танки не можна просто віддати Україні

7498
Тренування швейцарських військових на танках Pz 87, вони ж Leopard 2, травень 2023 року, фото - REUTERS/Denis Balibouse
Тренування швейцарських військових на танках Pz 87, вони ж Leopard 2, травень 2023 року, фото - REUTERS/Denis Balibouse

В чому полягають особливості цих машин та особливості експортного контролю від Швейцарії

Федеральна рада Швейцарії 22 листопада 2023 року нарешті таки ухвалила рішення продати німецькому Rheinmetall 25 танків Leopard 2A4 (або ж Pz 87), запит на поставку яких Міноборони Німеччини подавало ще в лютому цього року. Окремо влада Швейцарії поставила умову, що ці танки в жодному разі не мають бути поставлені воюючій Україні, а можуть передаватись лише "третім країнам".

Ситуація впринципі виглядає парадоксальною. Бо ці 25 танків передаватимуться взагалі із баз запасу швейцарської армії, що в принципі ніяк не має вплинути на обороноздатність країни.

Читайте також: Індія хоче перебрати свої Т-72, але схоже, що обійдуться без "Уралвагонзаводу"

Більш того – в Швейцарії зараз взагалі "гниє" ціла танкова бригада. І на цьому тлі цілком закономірно може виникнути питання, а що ж тоді "не так" із швейцарськими Leopard 2A4, і чому ці просто не можна віддати Україні напряму.

Щоб знайти відповідь на це питання, варто почати із такого базового факту – Швейцарія була мабуть єдиним іноземним виробником того ж Leopard 2 під час "Холодної війни" за німецькою ліцензію, машини отримували індекс Pz 87 (в сенсі Panzer 87 року).

Більше деталей по швейцарським Leopard 2A4, вони ж Pz 87, можемо прочитати наприклад ось у цій публікації порталу Military Leak від травня 2023 року, і там розповідається наступне.

Рішення озброїтись Leopard 2A4 уряд Швейцарії прийняв в серпні 1983 року після циклу конкурсних випробувань, які тривали із серпня 1981 року по червень 1982 року. Фінансування на танки було виділене у 1984 році, а перші 35 танків Leopard 2 від KMW Швейцарія отримала до 1987 року.

Pz 87 збройних сил Швейцарії, ілюстративне фото з відкритих джерел

В грудні того 1987 року на заводі Eidgenössische Konstruktionswerkstätte Thun стартувало ліцензійне виробництво Leopard 2A4 під індексом Pz 87, всього до 1993 року було зроблено 345 танків цього типу, із середнім темпом виробництва 72 машини в рік. На цьому етапі швейцарські Pz 87 вирізнялись наявністю кулеметів MG 87, засобів зв’язку та захисту від зброї масового ураження, все це – локального виробництва.

В 2000-х роках Швейцарія модернізувала 134 танки до стандарту Leopard 2 A4WE або ж Pz 87 WE, і там набір локальних оновлень виявився дещо ширшим.

Лобова деталь башти та корпусу отримала посилення бронезахисту за рахунок пакетів броні з титанового сплаву швейцарської розробки, була встановлена система управління вогнем Carl Zeiss Optronics GmbH PERI-R17A2 та дистанційно керований бойовий модуль із кулеметом MG 64 калібру 12,7 мм. Крім того, на Pz 87 WE встановлювались комплекти протимінного захисту від Leopard 2A6M та електропривод для повороту башти від Leopard 2A5.

Pz 87 WE збройних сил Швейцарії, фото - Schweizer Armee

Судячи за вищевикладеним, формально швейцарці мають право ставити вимоги щодо того, куди можуть бути передані машини їхнього виробництва. Хоча це саме той випадок, коли формальна логіка може суперечити здоровому глузду.

Більш того – є епізод, що коли в 2011 році Швейцарія продавала 12 танків Leopard 2A4, вони ж Pz 87 до Канади, то швейцарці демонтували з цих машин башти та системи зв’язку, по суті віддали лише шасі, посилаючись на те, що їм ці комплектуючі самим потрібні. З чого випливає, що система експортного контролю від швейцарського уряду іноді лежить не тільки поза межею здорового глузду, але й навіть формальної логіки також.

Pz 87 збройних сил Швейцарії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Які РЕБ і дронобійки отримала Україна проти "Ланцетів" і Shahed-136