xcounter
#

Індія хоче перебрати свої Т-72, але схоже, що обійдуться без "Уралвагонзаводу"

3090
Т-72 індійської армії, фото з відкритих джерел
Т-72 індійської армії, фото з відкритих джерел

Індійський ОПК вчиться поступово сам обслуговувати радянські та російські танки без залучення РФ

Армія Індії 21 листопада 2023 року оголосила тендер на проведення робіт по оновленню парку танків Т-72. Зазначається, що індійські військові хочуть замовити проведення капітального ремонту, який має забезпечити "відновлення стану танків, близьке до нового", тобто до стану "0 годин та 0 кілометрів пробігу", і до стану повної боєготовності.

При цьому підрядник має провести повну розбірку танків, демонтаж агрегатів, розбірку та перевірку ремонтопридатних агрегатів, а не ремонтопридатні агрегати – замінити на нові. Про це пише портал Janes.

Читайте також: Які РЕБ і дронобійки отримала Україна проти "Ланцетів" і Shahed-136

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що в розпорядженні сухопутних військ Індії є 2148 танків Т-72М1 і заодно 1200 танків Т-90S, і також – орієнтовно 1100 танків обох танків на зберіганні.

З цього випливає, що замовлення індійської армії на оновлення парку Т-72 обіцяє стати буквально мега-контрактом на майже 2,2 тисячі машин протягом кількох років. Але навряд чи цей підряд перепаде рашистському "Уралвагонзаводу", не зважаючи на ту тісноту воєнно-технічної співпраці, яку між собою зберігають Індія та Росія.

Т-72 збройних сил Індії, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритому доступі ми можемо знайти публікацію за вересень 2023 року від порталу Times of India про те, що війна РФ проти України буквально прискорила рух індійського ОПК в напрямку здатності самостійно обслуговувати Т-72 і Т-90 без залучення росіян. Цим процесом займається індійське оборонне підприємство AVNL, а сам рух почався після того, як Індія не змогла купити в росіян необхідні запчастини до танків.

Там же стверджувалось, що уже на той момент AVNL було здатне самостійно обслуговувати двигуни до радянських та російських танків. І що в планах на 2024 рік – повне імпортозаміщення із використанням лише власних агрегатів та комплектуючих при обслуговуванні Т-72 і Т-90.

Т-72 збройних сил Індії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Врешті, це саме індійське підприємство AVNL ще в січні 2023 року демонструвало цікавий гібрид із використанням шасі від Т-90 та башти від Т-72, що отримав робоче позначення T-79 Kumbhkaran або ж Nigama.

Тоді навіть передбачалось, що якщо випробування цього гібриду пройдуть успішно, то Т-79 може бути прийнятий на озброєння сухопутних військ Індії. Але щоправда, поки ніяких інших новин щодо "гібриду" Т-79 поки що нема.

Індійський "гібрид" із Т-72 і Т-90, січень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Яке є рішення, щоб F-35 зрештою не "збирали пил", а постачалися замовникам "вчасно"