xcounter
#

Ще більше коштів на ЗСУ та нове озброєння: Кабмін України погодив проект державного бюджету на 2022 рік

2354
На сектор безпеки та оборони України у 2022 році планують виділити рекордні 5,95% від ВВП
На сектор безпеки та оборони України у 2022 році планують виділити рекордні 5,95% від ВВП

Запланований обсяг загального фінансування сектору безпеки і оборони України запланований на рівні 5,95% від ВВП (зростання на 0,03% у порівнянні з 2020 роком). В абсолютних цифрах фінансування Міноборони збільшиться на 13,4 мільярди гривень

Відзначається, що видатки Державного бюджету України у 2022 році на Міноборони заплановані у сумі 131 млрд грн, що більше, ніж видатки поточного року на 13,4 млрд грн. Ця сума розрахована без урахування державних гарантій.

Більш того, оборонне відомство, за інформацією голови Комітету ВР України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, ще й отримає значну міжнародну допомогу, від наших основних партнерів.

Читайте також: Міноборони прийняло "Вербу" на озброєння ЗСУ: на перезарядку нового залпу потрібно лише 5 хвилин (оновлено)

"Окрім бюджетних видатків на оборону, ми отримаємо міжнародну допомогу від урядів Франції (12,6 млрд грн), Великої Британії (6,7 млрд грн) та США (1,7 млрд грн)", – повідомив Олександр Завітневич.

Ще одним плюсом проекту нового бюджету для армії є заплановане зростання фінансування на програму розвитку озброєння та військової техніки.

бюджет 2022
Розподіл фінансування Міноборони за напрямками за проектом закону про бюджет 2022 року

"Президент України обіцяв, що Збройні Сили отримають новітню та модернізовану зброю й техніку, - ми виконуємо це завдання: 32,9 млрд грн передбачені на програму розвитку озброєння та військової техніки, що відповідає принципам держав-членів НАТО, які спрямовують на даний напрямок не менше 20%", - заявив 16 вересня ц.р. Міністр оборони Андрій Таран.

"Ми чудово розуміємо, що супутником бойового досвіду обов'язково має бути сучасне озброєння та техніка", - коментуючи це рішення, відзначив парламентарій Олександр Завітневич.

бюджет 2022
Загальне фінансування сектору безпеки та оборони України теж зросте

"Збільшення фінансування на програму розвитку озброєння та військової техніки ЗС України – це також стимул для розвитку підприємств ОПК, що не тільки забезпечує обороноздатність та безпеку країни, але й сприяє збільшенню робочих місць на підприємствах ОПК", - додав він.

бюджет міноборони 2022
Проект закону про Державний бюджет України на 2022 рік. Розподіл видатків на Міноборони

Також відзначається, що буде збільшене грошове забезпечення військовослужбовців українського війська. Заплановано виділити 72 млрд грн, що на 11,2 млрд грн більше, ніж у 2021 році.

бригада ЗСУ
Частина техніки та особового складу лише однієї з бригад ЗСУ, яких у складі українського війська десятки. Утримання, підготовка та оснащення цих бригад дуже дороге, однак вкрай необхідне "задоволення"

5,5 млрд грн планується спрямувати для забезпечення житлом учасників АТО/ООС зі статусом внутрішньо переміщених осіб. 7,5 млрд грн планують витрати на пальне та речове майно для ЗСУ, 4,1 млрд грн – на харчування, 3,5 млрд грн – на соціальне забезпечення військовослужбовців, 2,1 млрд грн – на утилізацію боєприпасів, озброєння, військової техніки та пожежний захист, а також 1,3 млрд грн на будівництво житла для військовослужбовців Збройних сил України.

Читайте також: Поки проходять навчання "Запад-2021": Україна посилює кордон з Білоруссю, вилучено закладку вибухівки (відео)