xcounter
#

Рєзніков розповів про проблеми з поставкою касок та бронежилетів для ЗСУ

10245
Бронежилети від українських виробників, фото ілюстраційне
Бронежилети від українських виробників, фото ілюстраційне

Так, за даними Міністерства оборони України, наявних виробничих потужностей вітчизняних виробників недостатньо для забезпечення потреб ЗСУ у шоломах та бронежилетах, а їх вироби є застарілими

Збройні сили України наразі мають дуже великий запит на сучасні системи індивідуального захисту, оскільки кількість війська суттєво збільшилась.

Як зауважив під час брифінгу 3 лютого 2022 року Міністр оборони України Олексій Рєзніков, на сьогодні необхідно забезпечити якісними зразками шоломів та бронежилетів 261 тисячу військовослужбовців ЗСУ та 130 тисяч військових з сил Територіальної оборони.

Читайте також: Близько 10 років та 250 млрд грн: Олексій Рєзніков розповів про нову ракетну програму України

Очільник оборонного відомства повідомив, що наразі Міністерству відомі лише дві українських компанії-виробники систем захисту. Однак одна з них "перебуває сьогодні в стосунках з ДБР по справі з великою партією бронежилетів" (ймовірно мова йде про "Темп-3000").

В рамках перевірки можливостей українських виробників, Міноборони попросили в компаній надати їх еталон бронежилетів та шоломів їх виробництва, який відповідає вимогам Міністерства оборони України для прийняття на озброєння.

Бронежилети
Бронежилети від "Темп-3000" "Корсар М3м" та "Корсар М3с"

"Наразі тільки одна українська компанія передала нам еталон. Інші, поки що, окрім дописів в інтернеті нічого іншого не зробили", - відзначив Міністр оборони.

Також Олексій Рєзніков зауважив, що наявних (за даними Міноборони) виробничих потужностей компаній-виробників з України недостатньо для забезпечення потреби ЗСУ у засобах індивідуального захисту. Максимальна спроможність українського національного виробника у виготовленні бронежилетів - до 3 тисяч на місяць або 36 тисяч на рік. Тобто, при життєвому циклі бронежилету в три роки, може бути поставлено до 108 тисяч бронежилетів, при наявній потребі у 391 тисячу одиниць.

бронежилет
Один з варіантів спорядження від "Харківський завод засобів індивідуального захисту"

"Тому, я дав сьогодні команду, доручення моїм заступникам, і ми офіційно звертаємося до всіх урядів наших дружніх партнерів, починаючи від допомоги, про яку я вам казав, отримати в якості донорства шоломи та бронежилети. А головне системно закуповувати їх в інтересах Збройних сил", - повідомив Міністр оборони України.

"Сьогодні ми подали на затвердження трирічний план закупівель разом з Міністерством стратегічної промисловості. Ми будемо збільшувати запит та відповідно й фінансування на закупівлю кількості бронежилетів та шоломів і будемо намагатися, щоб це був 4 клас захисту за стандартом НАТО", - додав він.

Бронежилет
ДБР й досі розслідує справу щодо постачання ЗСУ партії начебто неякісних бронежилетів від "Темп-3000"

Ще однім недоліком вітчизняних зразків захисту, на думку очільника оборонного відомства, є їх надмірна вага. Що також може стати причиною закупівель бронежилетів в іноземних виробників.

Бронежилети
Відомо, що в Україні працює доволі чимало виробників засобів індивідуального захисту, як то - ТМ "РА.ДА", ТОВ "КМ ДІСТІ", ТОВ EccentriCITY Invest, ТОВ НВП "Темп-3000", ТОВ "Матеріалознавство", ТОВ Velmet та "Харківський завод засобів індивідуального захисту"

"Сьогодні бронежилет з використанням керамічних та композитних матеріалів, який виготовляється в дружніх нам країнах, має вагу 8 кг. Бронежилет, який сьогодні виготовляється, наприклад, українськими виробниками зі сталевими пластинами, які, доречи, теж беруться в інших місцях, вага його 14 кг. Просто оцініть різницю – 8 кг та 14 кг! Звісно ми будемо намагатися зробити більш комфортними можливість служити військовослужбовцям ЗСУ й нести службу на лінії дотику", - відзначив Олексій Рєзніков.

бронежилет
Новий бронежилет ЗСУ "за стандартами НАТО", який був представлений на початку 2021 року / Фото: АрміяInform

Водночас він повідомив, що всі ці проблеми не перекреслюють бажання Міноборони України працювати саме з вітчизняними виробниками, якщо вони, звісно почнуть працювати над своїми зразками та можливостями так, як це необхідно армії.

"Я ще раз звертаюсь до українських виробників – будь ласка, світ змінюється. Давайте рухатись вперед. Ми готові закуповувати у національного виробника, якщо ви готові забезпечувати потреби Збройних сил", - наголосив Міністр оборони.

Варто додати, що сьогодні стало відомо, що Україна звернеться з проханням до Туреччини щодо постачання поза чергою індивідуальних систем захисту – бронежилетів та шоломів.

"Сьогодні будемо вести розмову з моїм колегою щодо можливості постачання систем захисту. Оскільки величезна черга, як з’ясувалось, країн НАТО на закупівлю цих систем. Ми будемо вести розмову про можливість у позачерговий спосіб дати можливість Україні придбати системи захисту. Просити, щоб нам пішли назустріч, зважаючи на особливий період", - повідомив Олексій Резніков.

Читайте також: Бійців ССО ЗСУ оснастять новими бронежилетами