xcounter
#

Рєзніков пообіцяв, що до кінця 2021 року ДОЗ буде виконаний на 97-98%

1590
Міноборони хоче перейти на 3-річне планування оборонних закупівель, фото ілюстративне
Міноборони хоче перейти на 3-річне планування оборонних закупівель, фото ілюстративне

Також очільник оборонного відомства пообіцяв реформувати систему оборонних закупівель для Збройних Сил України

Міністерство оборони України планує, що до кінця 2021 року Державне оборонне замовлення на поточний рік буде виконане на 97-98%. Про це заявив міністр оборони України Олексій Рєзніков, пише портал АрміяInform.

"Так, станом на 1 грудня 2021 року Державне казначейство облікувало зобов’язань у рамках ДОЗ на 19,5 млрд грн, що становить 85 % від річного плану. До кінця року цей показник збільшиться, ми над цим активно працюємо. За попередніми очікуваннями, кошти будуть використані на 97-98 %", - відтворює АрміяInform слова Рєзнікова.

Читайте також: До кінця цього року очікується підписання контракту на другий дивізіон РК-360МЦ "Нептун" для ВМСУ
У 2022 році на Держоборонзамовлення для українського війська закладено одразу 28,4 мільярди гривень, на 10% більше від показника 2021 року, фото ілюстративне

Якщо виходити із слів очільника оборонного відомства, то вцілому Міноборони вдається покращити ситуацію по оборонним закупівлям за кількісними параметрами.

"Фінансова результативність Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на період 2014-2019 років була у кілька разів нижча за план. Армія реально отримала тільки 6,3 % того, що закладалося у програму. За оцінкою Головної інспекції Міноборони, за цей період безповоротно втрачено або не використано близько 4,5 млрд грн. Тільки за цією програмою", - пише Рєзніков.

Один із найбільш яскравих прикладів в оборонних закупівлях - фактичні показники поставок тих же БТР-4 завжди суттєво відстають від планових цифр, фото ілюстративне

Але при цьому, як розповідає Рєзніков, в Україні зруйнована система довгострокового планування оборонних закупівель.

Також – відсутня концепція прогнозованого розвитку озброєнь по родам Збройних Сил, у багатьох випадках Україна продовжує використовувати технічні вимоги зразка 1980-х років, а кожна з п’яти наявних ДКР тримає уже понад 20 років.

Втім, українське війське і досі послуговується технікою та озброєнням виробництва 1980-х років, фото ілюстративне

Якісно вирішувати проблеми із оборонними закупівлями, як пише Рєзніков, Міноборони України буде за такими векторами.

Ті ДКР, що не мають перспектив – будуть закриті. Для розстановки пріоритетів в оборонних закупівлях при Міноборони буде створений за моделлю НАТО міжструктурний комітет за участю фахівців Міністерства, Генштабу, народних депутатів, представників військ, з залученням науковців.

За підсумками дискусії в міжструктурному комітеті при Міноборони будуть внесені відповідні зміни в державні цільові програми оборонних закупівель. І найголовніше – Міноборони хоче перейти на трирічне планування оборонних закупівель. "Тоді у нас з’явиться не тільки формальний, а і якісний критерій для оцінювання виконання оборонного замовлення", - підсумував Рєзніков.

Судячи з усього, закупівля другого дивізіону протикорабельного комплексу "Нептун" відбуватиметься уже за оновленими процедурами по виконанню ДОЗ, фото ілюстративне
Читайте також: Міноборони України найближчим часом може замовити розробку БпАК "Сокіл-300" від ДККБ "Луч"