xcounter
#

РФ готується до жорсткої мобілізації та придушення протестів проти неї: про що говорять масштабні зміни законів

4484
РФ готується до жорсткої мобілізації та придушення протестів проти неї: про що говорять масштабні зміни законів

У РФ вводять суттєве збільшення призовного віку, значні штрафи, заборону на виїзд, а паралельно створює додаткові загони для придушення невдоволених та готова саджати на місяць без обвинувачення

Державна дума РФ одразу у другому та третьому читанні затвердила доволі вагомі зміни російського законодавства щодо мобілізації та строкової служби, а також створює механізми придушення будь-яких протестних настроїв. Й все це говорить про те, що у РФ наближається нова й доволі жорстка мобілізація.

Й всі ці зміни можуть за декілька днів пройти затвердження у верхній палаті російського парламенту, бути підписані Путіним та набути чинності.

Читайте також: Різанина високоточним озброєнням від ЗСУ: у районі Бахмута знищено аналоговнетну станцію РЕБ РФ "Тирада-2" та інші цілі

Про те, що мова йде саме про вкрай жорстку мобілізацію, говорить черговий кидок росіян Кремлем. Наприклад, був збільшений призовний вік на строкову службу з 18-27 до 18-30 років, при цьому попередня пропозиція змінити його на 21-30 була відхилена, мовляв, через велику кількість охочих вчорашніх школярів піти у військо. Також нова норма не передбачає поетапного збільшення призовного віку, й з 1 січня 2024 року призовний вік одразу стане до 30 років.

мобілізація рф

Хоча мова йде про строкову службу її вже не варто відокремлювати від мобілізації, бо у РФ строковик може з першого дня підписати контракт, що формально відкриває шлях до його застосування на лінії фронту. Окрім того, у РФ вже діяла прогалина, коли строковиків можливо було відправляти у так звану зону "СВО", бо вся вона у Кремлі вважається територією РФ.

Й виїхати з РФ стане просто неможливим, бо заборона на виїзд починає працювати з моменту внесення повістки у реєстр, а не її фізичного вручення. Паралельно значно збільшуються штрафи, які з 5 тисяч рублів (2 тисячі гривень) зростають до 30 тисяч рублів (12,3 тисячі гривень) для самого призовника та до 400-500 тисяч рублів (164-204 тисяч гривень) для підприємств та компаній, й до 60-80 тисяч рублів (24,5-33 тисячі гривень) для посадових осіб.

мобілізація рф

Й сенсу Москві вводити додаткові покарання, якщо не планується нова "часткова мобілізація", вочевидь просто немає. Також у Кремлі чудово розуміють, що нова мобілізація цілком може викликати невдоволення росіян й активно до цього готуються.

Для цього місцевій владі дозволяється створювати так звані "спеціалізовані унітарні підприємства". Й за цією назвою криються військові компанії, які мають "сприяти силовикам в охороні громадського порядку, забезпеченню безпеки, охороні державного кордону та боротьбі з ДРГ противника". Для цього цим загонам буде надане бойове стрілецьке озброєння, засоби боротьби із дронами та інше обладнання.

Й хоча боротьба з ДРГ десь у глибині Сибіру, чи у Москві, виглядає доволі дивною, а ось функція допомагати федеральним силовим структурам приборкувати заворушення виглядає значно реалістичніше. Й у випадку таких заворушень, скоріш за все, буде вводитись воєнний стан.

мобілізація рф

Тоді саме для цього спеціально підготовлена зміна російського законодавства, за яким підозрюваного у скоєнні важкого та особливо важкого злочину під час воєнного стану можливо затримати одразу на 30 діб, це замість поточних 48 годин. Й доводити нічого непотрібно, як й розслідувати. Й варто зазначити, що у РФ "посягання життя співробітника правоохоронного органа" - це особливо важкий злочин з вкрай суровою санкцією у вигляді смертної кари.

Паралельно із підготовкою карного механізму у Кремлі намагаються провести роботу над помилками, й вирішити головну проблему масової мобілізації - її забезпечення. Для цього спрощується система державних закупівель міноборони РФ. Тепер воно може закуповувати товари, роботи та послуги у єдиного постачальника без жодних обмежень, включно із розрахунком готівкою. Таким чином у Кремлі сподіваються просто завалити проблему грошима у прямому сенсі слова.

мобілізація рф
Але це не єдиний шлях, бо у РФ значно збільшується штраф за невиконання "військово-транспортних обов'язків". Мова йде про мобілізацію автотранспорту, під яку підпадають не лише підприємства, а й фізичні особи, при цьому зі статті було виключено слово "мобілізаційних", тобто забрати авто можливо просто зараз. За невиконання фізична особа отримає штраф до 25 тисяч, офіційні особи до 50 тисяч, а юридичні особи - до 400 тисяч рублів (10, 20,5, 164 тисячі гривень відповідно).

Враховуючи такий масив змін, вступ яких у силу може зайняти декілька днів, з великою долею ймовірності дійсно говорить про підготовку Кремля до мобілізації й до цього Україні необхідно бути готовим.

Читайте також: У Білорусі вже 3,5 тисячі "вагнерівців": навряд мова йде про тренування, скоріше про рейди через кордон