xcounter
#

Рашисти знищили завод, де вироблявся МТ-ЛБ і флагман "тракторних військ"

235303
Тягач МТ-ЛБ Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Тягач МТ-ЛБ Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

В умовах післявоєнної відбудови ЗСУ доведеться обирати інше універсальне шасі

Фінансово-промислова група DCH заявила, що в результаті російських обстрілів було знищено в Харківській області один її завод та "два інфраструктурні об’єкти".

Але нюанс ситуації в тому, що група DCH має лише одне промислове підприємство – Харківський тракторний завод (ХТЗ), що окрім всього іншого має оборонне значення. Бо до війни ХТЗ був відомий в тому числі як базовий виробник тягача МТ-ЛБ.

Читайте також: Рашисти "подарували" для тероборони Київщини "гібрид" із БТР-60 та БМД-2
Тягач МТ-ЛБ ЗСУ в санітарній версії, ілюстративне фото довоєнних часів

У всякому випадку, у відкритих джерелах можемо знайти згадки за травень 2017 року, що існували плани по відродженню виробництва тягачів МТ-ЛБ на потужностях ХТЗ.

Хоча, наприклад, восени 2021 року Міноборони дало замовлення на ремонт шасі МТ-ЛБ іншому підприємству, із складу "Укроборонпрому" - "Харківському автомобільному заводу". А тепер, після руйнування, ХТЗ навряд чи зможе бути виробником МТ-ЛБ. Що в свою чергу, в умовах післявоєнної розбудови ЗСУ диктуватиме необхідність обирати інше багатоцільове шасі для нашого війська.

Тягач МТ-ЛБ Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Окрім іншого, на потужностях ХТЗ до війни вироблялись також потужні трактори Т-150, що в польових умовах також можуть використовуватись як тягачі для війська.

Наприклад, ті самі Т-150 доволі часто "світились" у фото та відео, що зображали роботу наших "тракторних військ" по збору трофеїв від рашистів.

Буксирування трофейного БТР-МДМ "Ракушка" росіян за допомогою трактора Т-150, фото з відкритих джерел
Читайте також: Що означають слова британської розвідки про "пересадку" рашистів на старі МТ-ЛБ