xcounter
#

Повернення Пастернака 2.0: "Укроборонпром" збирається відродити проект з виготовлення гвинтівок М4

Ігор Пастернак - засновник компанії Worldwide Aeros Corporation, яка в США випускає дирижаблі
Ігор Пастернак - засновник компанії Worldwide Aeros Corporation, яка в США випускає дирижаблі
8976

Днями з цією метою одне з підприємств Концерну відвідала делегація в яку входили представники відомої компанії Worldwide Aeros Corporation

ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова (входить до складу ДК "Укроборонпром") нещодавно відвідала делегація представників Посольства США в Україні у супроводі кількох представників приватних компаній.

Гості ознайомились з виробничими можливостями підприємства та оглянули зразки безпілотних комплексів "Берегиня" та Spectator M1. Однак, схоже, що основна мета цього візиту була у впровадженні спільного проекту зі "складання на виробничих потужностях заводу гвинтівки М4 за ліцензією США".

Читайте також: Не Bell, не Iroquois і не військовий: нардепам розповіли, які гелікоптери будуть збирати на Одеському авіазаводі (відео)
Американська делегація що відвідала «Меридіан» ім. С.П. Корольова
Американська делегація що відвідала "Меридіан" ім. С.П. Корольова / Фото: Укроборонпром

Принаймні пресслужба Концерну акцентувала увагу саме на цьому, назвавши замітку про цей візит - "Меридіан" розглядає спільні проєкти щодо стрілецької зброї з іноземними партнерами".

Цікавим фактом є те, що серед гостей, окрім військово-повітряного аташе США в Україні Джона Картера та представників компаній "Україно-американське бюро промислового сервісу" (Україна) та ТОВ "Танос Текнолоджи" (Україна), були й відвідувачі з американської компанії Worldwide Aeros Corporation.

Американська делегація що відвідала «Меридіан» ім. С.П. Корольова
Американська делегація, що відвідала "Меридіан" ім. С.П. Корольова / Фото: Укроборонпром

Саме засновник цієї компанії Ігор Пастернак у 2017 році разом з керівництвом ДК "Укроборонпром" та очільником ДП "Укроборонсервіс" Сергієм Микитюком оголосили про заплановане спільне з американськими партнерами виробництво за ліцензією в Україні оновленої американської штурмової гвинтівки М16, яка відповідно до презентації мала назву М4 WAC47.

M4 PEO Soldier
Автоматичний карабін М4, створений в США на основі гвинтівки М16А2 спочатку для озброєння екіпажів бойових машин і розрахунків озброєння та військової техніки / Фото: Wikipedia

Однак з виробництвом М16 в Україні тоді схоже виникли певні труднощі. Ще більше питань виникло з іншим спільним проектом, де виконавцем фігурувала ця американська компанія - щодо постачання восьми комплексів раннього виявлення, попередження та ідентифікації цілей Aeros для Держприкордонслужби України на суму 6,8 мільйона доларів.

За ефективністю дії нової системи Aeros в Маріуполі ДПСУ вирішив подивитись колишній Президент України Петро Порошенко
Петро Порошенко, тоді ще як діючий Президент України, спостерігає за ефективністю дії нової системи Aeros у Маріуполі / Фото: ДПСУ

Власне вже у 2018 році Державна прикордонна служба України, яка отримала ці комплекси, намагалася стягнути з ДП "Спецтехноекспорт" 2,1 мільйона гривень за неналежне виконання контракту. Дещо пізніше, к липні 2019 року, за фактами цих закупівель було порушено кримінальну справу за статтею "Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою".

Проте надалі про це діло перестали згадувати, і, як бачимо, компанія Worldwide Aeros Corporation через 5 років знову збирається складати американські гвинтівки спільно з підприємством ДК "Укроборонпром".

Коли спроба "українізації М16" відбувалася вперше, кореспондент Defense Express у матеріалі під назвою "Що стоїть за виробництвом М16 в Україні" відзначив тоді таке: "На фоні гучних заяв про те, що робиться все можливе в напрямку розвитку співробітництва українських виробників ОВТ зі своїми західними партнерами, на виході отримуємо те, що не зовсім відповідає здоровому глузду.

Дії та гучні заяви деяких посадовців все частіше викликають здивуванняу експертів та нерозуміння у тих, хто хоч трохи дотичний до військової теми (волею долі таких в країні стало значно більше).

У таких умовах хотілось би частіше чути думку військових, а не бізнесу, оскільки рішучим фактором тут повинна бути думка Генерального штабу ЗС України та інших військових формувань, які безпосередньо відповідають за оборону нашої країни."

Це твердження актуальне і сьогодні.

Читайте також: "Скринька Пандори" відкрилась: чому "Укроборонпром" таємничив UH-1 Iroquois на "Одеському авіаційному заводі"