xcounter
#

Олег Уруський: "Укроборонпром" підлягає демонтажу та повній ліквідації

2769
Нинішня модель управління українським ОПК показала свою нежиттєздатність
Нинішня модель управління українським ОПК показала свою нежиттєздатність

Очільник Мінстратегпрому говорить, що реформу ОПК України ще можна врятувати. Але тут потрібна філігранна робота, на рівні тлумачень, при імплементації закону №3822, яку має виконувати Кабмін

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський вважає, що Концерн "Укроборонпром" підлягає демонтажу та повній ліквідації.А реформа українського ОПК і далі має відбуватись за моделлю деструкції Концерну на декілька галузевих холдингів. Про це сам очільник Мінстратегпрому Олег Уруський заявив у своєму інтерв’ю виданню "Цензор.Нет".

"Принципово мій підхід був такий – "Укроборонпром" підлягає демонтажу. Він не підлягає реформі, а тільки повній ліквідації. Надалі мали бути створені нові керуючі структури – дві державні холдингові компанії "Оборонні системи України" та "Аерокосмічні системи України". Це принципово нові структури, які і за штатом своїм, і за функціональними обов'язками відрізняються від тих завдань, які сьогодні вирішує концерн "Укроборонпром"", - сказав Олег Уруський.

Читайте також: Для модернізації Т-64 у версію "Краб" ХКБМ потрібен атомний вибух та сертифікована пліснява
Віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський

При цьому очільник Мінстратегпрому визнав, що його відомство в процесі затвердження концепції реформи ОПК не змогло обстояти свій варіант, тому в законопроекті №3822 в підсумку була закладена модель лише часткової трансформації "Укроборонпрому".

"Була досить непроста ситуація з проєктом Закону України №3822 стосовно реформування підприємств ОПК державної форми власності. Була створена робоча група, куди був делегований мій перший заступник. До її складу увійшли народні депутати й представники "Укроборонпрому", які повинні були доопрацювати той варіант, який напрацював Концерн, в зв'язку з тим, що з'явилося нове міністерство, і це повинно було бути враховано. На превеликий жаль, я вважаю, що ця робота - один з наших промахів. Адже фактично ми не змогли відстояти варіант, де було б враховано позицію міністерства. Проєкт закону майже нічим не відрізнявся від того, що був на початку запропонований депутатам", - розповів Олег Уруський.

Зокрема, як говорить очільник Мінстратегпрому, "Укроборонпром" не хоче виводити із свого складу підприємства авіаційної галузі, щоб не втрачати основне джерело платежів на своє утримання

Втім, за словами Віце-прем’єр-міністра, глава держави Володимир Зеленський також є прихильником повної реформи українського ОПК. Відтак – є відповідний простір для дій.

Наприклад, прийнятий законопроект №3822 ще перебуває на підписі у Президента. Як тільки цей документ буде повернуто з підписом глави держави, Кабмін має приступити до імплементації закону №3822 через нормативні акти. І якраз на цьому етапі є можливість повернути реформу українського ОПК в потрібне русло, як мінімум – через прописані тлумачення функцій майбутніх галузевих оборонних холдингів.

Керівництво концерну "Укроборонпром" вирішило "прихопити" управління цивільним суднобудуванням, у той час як військове кораблебудування перебуває в стагнації

"Я не є прихильником того, щоб знову оборонною промисловістю керував хтось, який жив за рахунок підприємств і не давав їм самостійно діяти. Попередня модель управління довела свою неефективність та ганебність. Мають бути створені нові керуючі компанії "Оборонні системи України" та "Аерокосмічні системи України" із зовсім іншими функціями. Там не буде втручання в господарську діяльність субхолдингів, які будуть входити до їх структури. Ці два холдинги будуть займатися стратегічними питаннями – опрацюванням планів розвитку, розміщенням акцій підприємств, що складатимуть їхню основу, і багато чим іншим", - наголосив Уруський.

Український ОПК має перейти від модернізації радянських зразків озброєння до створення новітніх систем озброєння вітчизняного виробництва. Але для цього потрібно провести структурну реформу галузі

Читайте також: Заміну УАЗам для ЗСУ знайдуть на цивільному "авторинку": вимоги НАТО до "Сайгака" скасують