xcounter
#

Окупанти в Криму відновлюють "Объект 825" в Балаклаві, щоб ховатись від наших "Нептунів" та "Гарпунів"

6669
Завантаження ракет "Калибр" на підводний човен рашистів, фото з відкритих джерел
Завантаження ракет "Калибр" на підводний човен рашистів, фото з відкритих джерел

Можливо, у відновленій базі ховатимуться рашистські субмарини з ракетами "Калибр"

Російські загарбники в тимчасово окупованому Криму почали будівництво додаткової інфраструктури біля так званого "Объект 825" в Балаклаві, де колись розміщувалась радянська підземна база для підводних човнів, а тепер рашисти влаштували "музейний комплекс" про часи "Холодної війни".

Ззовні будівельні роботи виглядають так, що росіяни будуть додаткові причали для прогулочних яхт. Але зважаючи на специфіку об'єкта, призначення робіт може бути лише військовим – відновити цю базу в Балаклаві так, щоб її міг використовувати Чорноморський флот РФ. Про це пише портал Naval News, опираючись на дані OSINT-дослідника H I Sutton.

Читайте також: РФ відзвітувала про ядерні навчання, але навіть показухи не вийшло: 35-річний підводний човен та 40-річний літак без ракет
Російські окупанти ведуть роботи по реанімації "Объект 825", інфографіка – H I Sutton

Автори публікації аргументують так. До війни російські окупанти в Криму намагались позиціонувати Балаклаву як "курортне містечко" та затишну гавань для прогулянкових яхт. І при цьому росіяни намагались приховати той факт, що Балаклава – один із "опорних пунктів" для кораблів Берегової охорони ФСБ.

Коли рашисти почали відновлювати "Объект 825", вони зокрема повністю відновили тунельний прохід для заходу субмарин в укриття. Очевидно для запуску роботи "музейного комплексу" окупантам також довелось відновлювати повністю й вентиляційну систему, яка за радянських часів забезпечувала роботу "Объект 825".

Російські окупанти ведуть роботи по реанімації "Объект 825", інфографіка – H I Sutton

Ще один цікавий нюанс. Наприкінці 2021 року орки завели в "музейний комплекс" в якості "експоната" субмарину С-49, яка до 2019 року служила в строю Чорноморського флоту РФ як плавуча зарядна станція для дизель-електричних субмарин проектів 636.6 та 877.

Коли Радянський Союз будував "Объект 825", то розраховував, що ця споруда має витримати підрив ядерного боєзаряду потужністю 100 кілотонн. А після цього – відпрацювати до 30 діб у автономному режимі.

Рашистська субмарина як "музейний експонат" всередині "Объект 825", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але автори публікації вважають, що у 2022 році Росія планує використовувати колишню базу в Балаклаві з більш прозаїчною метою – як укриття для захисту від протикорабельних ракет "Нептун" та Harpoon ВМС України.

Найбільш ймовірно, що рашисти розміщуватимуть в Балаклаві саме свої підводні човни – носії ракет "Калибр". Бо "Объект 825" історично не був розрахований на укриття саме великих надводних кораблів.

"Вхід" для субмарин в "Объект 825" в тимчасово окупованій Балаклаві, фото з відкритих джерел
Читайте також: ​У РФ похизувались ракетними пусками з унікального 50-річного "Объект-100" у окупованому Криму