xcounter
#

Корвети, РЛС та ПТКР – імпорт заборонено: чи допоможе індійській приватній оборонці "позитивна націоналізація"

1929
Індія вже поступово починає відмовлятися від російської зброї
Індія вже поступово починає відмовлятися від російської зброї

Індія публікує другий список зі 108 зразків зброї та платформ, на закупівлю яких оголошено ембарго. Водночас сама програма "позитивної націоналізації" не надто надихає приватних виробників

У серпні 2020 року Defense Express розповідав про те, що Індія вводить ембарго на 101 зразок імпортної зброї в рамках плану Atma Nirbhar Bharat. Мета плану в тому, щоб країна могла самотужки забезпечувати себе зброєю, а також просувала свою продукцію за кордоном.

Нещодавно ж Індія опублікувала свій другий список ембарго на постачання зброї – у ньому, серед усього, визначено 108 одиниць зброї, систем і платформ. Міноборони країни називає цей перелік "другим списком позитивної націоналізації".

Читайте також: Індія відмовляється від Т-72: оголошені вимоги до "танка майбутнього" FRCV, російська "Армата" - "пролітає"

Dhruv вертольот Індія
Індія хоче мати вертольоти національного виробництва

Передусім у цьому списку розташовані зброя та системи, які наразі знаходяться на стадії розробки чи випробувань і, ймовірно, будуть замовлятися в майбутньому.

"Список не тільки визнає потенціал місцевої оборонної промисловості, але й надає імпульс внутрішнім дослідженням та розробкам завдяки залученню нових інвестицій у технології та виробничі можливості", – йдеться у заяві Міноборони Індії.

Т-72 Індія
Індія відмовляється від російських Т-72 і оголошує про намір закупити 1700 нових танків за проектом FRCV

Цей список буде впроваджуватися поступово протягом п’яти років – з грудня 2021 року по грудень 2025 року.

Він передбачає виробництво в Індії такого озброєння, як корвети, легкі вертольоти, бортові системи раннього попередження та контролю, РЛС середньої потужності для гірської місцевості, наземні ЗРК середньої дальності, міні-БПЛА, ПТКР для гелікоптерів, РЛС спостереження за полем бою, антиматеріальні гвинтівки та бойові машини з протимінним захистом для піхотних частин.

Протикорабельні ракетні комплекси BrahMos
У 2021 році Індія почала експортувати протикорабельні ракетні комплекси BrahMos

Водночас більшість позицій – це підсистеми та аксесуари для зброї і платформ, що вже виробляються в Індії та не є надто дорогими. Наприклад, це системи миттєвого виявлення та гасіння пожежі, рульовий механізм для есмінців та фрегатів чи підвісні баки для винищувачів Jaguar і Mirage 2000.

Цей список має створити довгострокові можливості для бізнесу, завдяки яким галузь зможе нарощувати потенціал та можливості, вважає голова найбільшої в Індії асоціації оборонної промисловості Джаянт Дамадар Патіл.

Разом з тим, ідея "позитивної націоналізації" не надто надихає приватних виробників індійського ОПК – бо вони передусім хочуть реальних оборонних контрактів, а не умовних списків.

винищувач Jaguar
Серед забороненого – деякі компоненти до індійських винищувачів

Так, в анонімному коментарі виданню Defense News один з гендиректорів "середнього" підприємства зазначив таке: "Приватні гравці в Індії шукають список потенційних оборонних контрактів в майбутньому, а не "позитивний список".

Пов’язано це з тим, що більшість позицій з цього списку вже і так виробляються в Індії протягом багатьох років, а отже шансів отримати нові контракти – вже не такі й великі.

Читайте також: Флот Індії "пересідає" на гвинтокрили національного виробництва: Dhruv замінить Chetak