xcounter
#

Як і чому на Львівському бронетанковому заводі під контролем СБУ різали нову гусеницю до БМП-2

ТОВ "Актив Спец Пром" опанувало виробництво нових гусениць до БМП-2
ТОВ "Актив Спец Пром" опанувало виробництво нових гусениць до БМП-2
44949

ТОВ "Актив Спец Пром" звернулось до Громадської спілки "Ліга оборонних підприємств" з проханням надати максимального розголосу ситуації, що останнім часом склалась з закупівлею для ЗС України гусеничних стрічок до БМП-1, БМП-2 та МТ-ЛБ. Власне, йдеться про пошук захисту від неправомірних дій посадових осіб державних органів.

У листі директора цього підприємства наголошується, що ТОВ "Актив Спец Пром" є єдиною українською компанією, що бере участь у тендерах на закупівлю гусениць для БМП для ЗС та єдиним з приватних підприємств, що здійснює виготовлення продукції під контролем відповідного військового представництва.

БМП-2
БМП-2

ТОВ "Актив Спец Пром" з 2019 по 2021 роки освоїло серійне виробництво нових гусениць до БМП-1/2, МТ-ЛБ (МТ-ЛБУ) та капітальний ремонт гусениць до БМП-2.

Читайте також: ЖБТЗ знову терміново знадобилися гусениці для БМП
БМП-2
Нові гусениці для БМП. Фото ілюстративне

"При освоєні серійного та ремонтного виробництва підприємство виконало всі заходи, що передбачені діючими стандартами, провело необхідні випробування, здійснило заходи щодо кодифікації товарів і послуг підприємства у системи НАТО NSPA (для гусениць БМП-2)".

Попри потребу ЗС України у гусеницях для БМП, під час постачання цієї продукції на ремонті підприємства виникають постійні перепони.

Проте ці можливості заважають "деяким посадовим особам" проводити закупівлі "з обмеженим колом учасників без застосування конкурентних процедур і за цінами, які набагато вище, ніж пропонуються нашим підприємством".

У листі стверджується, що, попри потребу ЗС України у гусеницях, під час постачання цієї продукції на ремонті підприємства виникають постійні перепони.

Всі поставки продукції за державними контрактами супроводжуються перевірками СБУ та інших правоохоронних органів. Також директорам Львівського, Житомирського бронетанкових заводів та Шепетівського ремонтного заводів від посадових осіб органів забезпечення Командування сил логістики ЗСУ надходять усні застереження не співпрацювати з підприємством "Актив Спец Пром", наголошується у листі.

Також наводиться приклад, що у жовтні 2021 року підприємство поставило на Львівський бронетанковий завод 12 гусениць до БМП-2, які були прийняті військовим представництвом.

Проте на початку листопада Управління СБУ у Львівській області рекомендувало ДП "ЛБТЗ" провести огляд гусениць та відібрати зразки для аналізу хімічного матеріалу траків.

БМП-2
Нові гусениці. Фото ілюстративне

При відборі зразків "з прийнятої та опломбованої гусениці було вилучено два траки, після чого гусениця перестала відповідати конструкторській документації у частині комплектності".

Як стверджується у листі від "Актив Спец Пром", цей процес відбувався без порозуміння з представником СБУ, який категорично відмовився називати свою посаду, прізвище, ім’я та підстави для проведення таких дій.

З цих траків відпиляли шматки для хімічного аналізу у атестованій випробувальній лабораторії Інституту електрозварювання ім. Патона. Проте у підсумку аналіз показав повну відповідність хімічного складу матеріалу вимогам конструкторської документації.

"В таких діях ми вбачаємо пряму зацікавленість поки що невідомих нам посадовців органів забезпеченням МОУ і надалі просувати інтереси фірм — продавців комплектуючих доволі сумнівного походження, не маючи ніяких гарантій від виробника, за завищеними цінами", наголошується у листі від ТОВ "Актив Спец Пром" до Ліги оборонних підприємств з закликом напрацювати стратегію захисту від неправомірних дій посадових осіб державних органів.

Читайте також: Як почали, так і закінчили: ЗІМ перестав виготовляти гусениці для БМП