xcounter
#

ХДЗ "Палада" побудує плавучий док для Туреччини

1336
"Аналогічний", замовленому турецькою компанією, плавдок DORMAC DOC 1 від ХДЗ "Палада"
"Аналогічний", замовленому турецькою компанією, плавдок DORMAC DOC 1 від ХДЗ "Палада"

Аналогічний док підприємство збудувало в 2016 році на замовлення Південно-Африканської Республіки

Турецька компанія та ДП "Херсонський державний завод "Палада" (входить до складу ДК "Укроборонпром") підписали контракт на будівництво і постачання композитного плавучого доку вантажністю 8500 тонн. Про це повідомила прес-служба "Укроборонпрому".

Читайте також: Добудовувати корвет Ada планують на "Нібулоні"
Палада
Підписання контракту між ХДЗ "Палада" та Hidrodinamik Shipyard

Плавдок буде побудований за "класичними" для ХДЗ "Палада" технологіями - понтон виготовлять з "морського" залізобетону на основі сульфатостійкого портландцементу, а башти – з суднобудівної сталі. Таке поєднання дозволяє використати споруду за призначенням до 50 років, при цьому, зі зменшеними у кілька разів (у порівнянні зі сталевими аналогами) експлуатаційними витратами.Українська сторона відповідає за створення власне основної конструкції виробу, тоді як обладнання, що буде встановлено на споруду, від європейських і турецьких постачальників.

док Палада
Проект нового композитного доку вантажністю 8500 тонн для турецького замовника

Відзначається, що будівництво подібних доків для херсонців досить звична справа, адже з 1968 року на "Палада" було побудовано 43 аналогічних вироби, з яких 39 експлуатуються й досі.

Судячи з зображення "аналогічного доку", яким прес-служба ДК "Укроборонпром" проілюструвала інформацію про контракт, мова йде про проект на кшталт 1760KR. Власне ж на світлині зображений DORMAC DOC 1, побудований у 2016 році для компанії з ПАР. Він має довжину у 155 метрів та ширину - 32, 4 метри й вартість близько 250 млн грн (за актуальним на той момент курсом близько $10 млн).

композитний док
Частково побудований новий композитний док проекту 50483 на території ХДЗ "Палада"

Нагадаємо, ХДЗ "Палада" вже виконує контракт на будівництво дещо меншого композитного плавучого доку за проектом 50483 (зі здатністю приймати судна водотоннажністю до 5 тисяч тонн) для хорватської Iskra Shipyard 1 LLC. Нещодавно, 28 січня 2022 року, у Херсоні пройшла урочиста церемонія закладки цієї споруди.

Читайте також: Як ділять $2,3 млрд британського кредиту на розвиток ВМС України: бажання, ризики та переплати