xcounter
#

Як ділять $2,3 млрд британського кредиту на розвиток ВМС України: бажання, ризики та переплати

Ймовірний вигляд проекту ракетного катера від британської корпорації Babcock для ВМСУ
Ймовірний вигляд проекту ракетного катера від британської корпорації Babcock для ВМСУ
4600

Днями Верховна Рада ратифікувала Рамкову міжурядову угоду між Україною та Великобританією щодо офіційної кредитної підтримки розвитку спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Тож саме час починати говорити про деталі. Щоб завчасно оминути ріфи, які можуть суттєво знецінити підсумковий результат від використання дійсно значних кредитних ресурсів.

За "фінансовими" параметрами ця угода передбачає, що Україна отримає на розвиток ВМСУ 1,7 мільярди фунтів стерлінгів (або $2,28 млрд за поточним курсом) під 2,6% річних. Кредитні платежі за цією угодою можуть виконуватись у євро, доларах США або ж британських фунтах стерлінгів. Розпорядниками кредитних грошей від нашої держави буде Мінфін України.

В угоді є опція, що за потреби ліміт в 1,7 мільярдів фунтів стерлінгів може бути "перевищений". Проте віддати запозичені кошти треба буде впродовж десяти років. Мінімум 50% кредитних грошей мають бути витрачені на купівлю саме британських "товарів та послуг".

Читайте також: Україна дорого заплатить за морські ракети Brimstone Sea Spear за британським кредитом

Домовленості щодо розвитку та зміцнення ВМСУ були досягнуті ще два роки - під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Лондона у 2020 році було підписано меморандум про посилення співпраці між Україною та Великою Британією у військовій та військово-технічній сферах. Його підписали міністри оборони двох країн.

В ході візиту Президента України Володимира Зеленського до Великобританії Міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії Бен Воллес підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про співробітництво з розвитку та підвищення спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України / Фото: МОУ
У ході візиту Президента України Володимира Зеленського до Великобританії тодішній міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії Бен Воллес підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про співробітництво з розвитку та підвищення спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України / Фото: МОУ

У листопаді 2021 року Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко за дорученням Кабміну підписав українсько-британську рамкову угоду, яка деталізує фінансову сторону домовленостей. Напрями підтримки та перелік проєктів, які були виголошені у мас-медіа за підсумками голосування за цю угоду 27 січня 2022 року у Верховній Раді, в цілому збігаються з нашими власними даними. Йдеться про:

  • фінансування реалізації державного інвестиційного проекту з постачання двох протимінних кораблів, їх доставку та обслуговування;
  • спільне будівництво 8 ракетних катерів;
  • доставка та встановлення систем озброєння на існуючі кораблі;
  • консультаційну та технічну підтримку будівництва військово-морської інфраструктури, включаючи доставку обладнання;
  • спільне будівництво фрегату.
Читайте також: Генеральний конструктор ДПЦК : Україна здатна самостійно розробити й виготовити ракетний катер

Український варіант ракетного катера з ПКР

Український варіант ракетного катера з ПКР "Нептун" від ДПЦК - "Гроза"
Як саме планують поділити оті 1,7 мільярдів фунтів стерлінгів, які Україна планує взяти у кредит на десять років?

За інформацією Defense Express, попередній розклад виглядає так:

  • 250 млн фунтів стерлінгів пропонується скерувати на будівництво в Україні двох військово-морських баз;
  • 600 млн фунтів стерлінгів - на спільне будівництво 8 ракетних катерів;
  • 700 млн фунтів стерлінгів - на закупілю ракетного озброєння;
  • 150 фунтів стерлінгів фунтів - на всі інші проєкти, включно з консультаційною та технічною підтримкою будівництва військово-морської інфраструктури та катерів.
Модель ракетного катера від Babcock для ВМС України, зображення ілюстративне
Модель ракетного катера від Babcock для ВМС України, зображення ілюстративне

На тлі цього окремі деталі реалізації цих планів потребуть окремої уваги. Йдеться про:

  • формулювання та доведення до британської сторони безпосередніх потреб ВМС України та технічних вимог до нових ракетних катерів та до їхнього оснащення зразками озброєнь. З урахуванням типових сценаріїв їхнього застосування проти засобів ЧФ РФ, включно з гелікоптерами з керованим озброєнням чи катерами, кораблями з артустановками та ракетним озброєнням;
  • залучення вітчизняних конструкторських та виробничих потужностей до проєктів створення, виготовлення та супроводження корабельних платформ та ракетного озброєння, навіть з урахуванням обмежень, що "мінімум 50% кредитних грошей мають бути витрачені на купівлю саме британських "товарів та послуг";
  • застосування критерію "ефективність - вартість" при оцінці рішень, що пропонуються в рамках кредитних проєктів для посилення ВМС ЗС України.
Малий броньований артилерійський катер
Малий броньований артилерійський катер "Гюрза-М"

Власне, начебто це ж аксіоми. Але спілкування з різними посадовими особами та представниками нашої "оборонки", безпосередньо чи опосередковано дотичними чи обізнаними з найдорожчими складовими цього проєтку - будівництво/закупка нових ракетних катерів та озброєння до них - говорить про наступне.

1. З середини минулого року і досьогодні ставка зроблена безпосередно на проєкти нових ракетних катерів від британської компанії Babcock, фахівці якої мають доробити платформа P50U під вимоги наших Збройних сил. Як стверджується, нові катери "проектуються спеціально для України, вони будуть оригінальними і матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів".

При цьому українське профільне КБ - Миколаївське підприємство "Дослідницько-проектний центр кораблебудування" з 45-річним досвідом проєктування морських платформ різного призначення, від авіаносців до катерів - до цієї роботи поки не залучене.

Український варіант ракетного катера з ПКР
Український варіант ракетного катера з ПКР "Нептун" від ДПЦК - "Гроза"

Попри реальний досвід роботи, розуміння технологічних обмежень та шляхів створення ракетних катерів з урахуванням вітчизняної та міжнародної кооперації, все обмежилось знайомством - без визначення формату подальшої взаємодії з британською стороною.

Сподіваюсь, що ситуація буде виправлена - бо розробка, супроводуження та виготовлення нових корабельних проєктів потребує активної і відповідальної участі української сторони. Ці проєкти - не для рятування компанії Babcock.

Українська протикорабельна ракета Р-360
Українська протикорабельна ракета Р-360 "Нептун" має дальність у 280 км, однак поки що не адаптована для "морського" комплексу

2. Голос командування ВМС ЗС України має бути більш гучним у відстоюванні вимог до катерів, які проєктуються, їхнього оснащення та озброєння. Зокрема, це стосується як можливостей ракетного ударного озброєння, так і наявності та спроможності систем протиповітряної оборони, що обов'язково мають бути встановлені на катери P50U.

Sea Spear – морська версія Brimstone
Sea Spear – морська версія Brimstone

3. Щодо ударного ракетного озброєння - від наших попередніх публикацій і досьогодні ситуація теж не змінилася. Поки зберігається логіка, що протикорабельним озброєнням ракетного катеру P50U, який має задовольнити вимоги ВМС України, стануть не крилаті протикорабельні ракети зі значною дальністю, а нові керовані ракети Brimstone Sea Spear, по яким веде роботи філіал компанії MBDA у Великій Британії.

MBDA вже провела низку випробувань морського варіанту Sea Spear. Серед іншого, є повідомлення, що у 2014 році MBDA провела залповий пуск декількох ракет Brimstone Sea Spear зі стаціонарної морської платформи - для відбиття атаки п'яти ворожих цілей, що імітували швидкісні озброєні катери FIAC (Fast Inshore Attack Craft).

Було заявлено, що успішні випробувальні пуски продемонстрували здатність Sea SPEAR вражати численні окремі цілі. Інших повідомлень про актуальний стан проекту Sea Spear поки немає.

Британці говорять, що пропонують нам ракети, котрі можуть
Британці говорять, що нові ракети можуть "роєм" атакувати цілі

Для морських платформ на сайті MBDA ракета Brimstone представлена у версії Sea Spear. Максимальна дальність пуску не вказана, але вона має ті ж габарити, що і її повітряна та наземні "сестри", а відтак цілком ймовірно, що і дальність пуску Sea Spear - до 12 км, а реально – до 10 км.

Brimstone з тандемною бойовою частиною має вагу 49 кг, довжину - 1,8 м, діаметр - 188 мм. У ракетах з самого початку було закладено застосування за принципом
Brimstone з тандемною бойовою частиною має вагу 49 кг, довжину - 1,8 м, діаметр - 188 мм. У ракетах з самого початку було закладено застосування за принципом "пустив - забув".

При цьому морська версія Sea Spear як комплексу озброєнь ще не є серійним зразком і є підстави стверджувати, що насправді йдеться про завершення усіх робіт MBDA з ракетою Brimstone для морського використання у версії Sea Spear - за рахунок українського кредиту і проведення "закамуфльованої" дослідно-конструкторської роботи.

Про це детальніше було у матеріалі Україна дорого заплатить за морські ракети Brimstone Sea Spear за британським кредитом.

"Для наших нових ракетних катерів на Чорному морі потрібна "довга ударна рука", а нам пропонують "короткий" палець", - навожу цитату одного з наших фахівців, досвіду якого довіряю.

Ракети Sea Spear планують встановлювати як на вісім нових ракетних катерів P50U, так і на одинадцять катерів ВМС України типу "Гюрза" та "Кентавр". Саме цим і пояснюють необхідну на це суму у 700 млн фунтів стерлінгів.

Проекти окремих ракетних катерів, включно з РК
Проекти окремих ракетних катерів, включно з РК "Веспа"/"Лань-ЛК" у порівнянні з закордонними аналогами, та їхнє типове озброєння

4. Що ж до систем ППО на нових ракетних катерах, то поки це - біла пляма невизначеності. Не вдаючись у деталі, скажу так. Вимоги до власних систем ППО для цих катерів є, підсумкового рішення - що ж там буде - немає. Хоча логіка проєктування, звісно, вимагає, розуміння того, як саме і за рахунок яких засобів будуть вирішуватись завдання виявлення та знищення повітряних цілей на дальностях більших, ніж 10-12 км.

Фінансування під системи ППО на ці катери, на відміну від тих же Brimstone Sea Spear, ще не закладене взагалі. Здається, час виправляти цю прогалину. Чи то французським "Сімбадом", чи новим українським проєктом від ДержККБ "Луч".

Це - лише частина з питань, на які треба знайти швидкі і правильні відповіді. Акцентую на них для того, щоб на тлі розмов про зміцнення наших військово-морських можливостей у підсумки ми отримали все таки відчутний результат. Бо все це буде робитись за рахунок британського кретиту лише де-юре. Насправді - за наші з вами гроші. Позичаємо начебто чужі, віддаємо - свої...

Читайте також: Верховна Рада ратифікувала угоду про кредит на розвиток ВМС від Великої Британії