xcounter
#

Завод Baykar в Україні буде готовий уже наступного року

842
Завод Baykar в Україні буде готовий уже наступного року

Але Baykar не певна, що вкладеться у раніше заявлені строки будівництва

Халук Байрактар, генеральний директор оборонної компанії Baykar, анонсує завершення будівництва заводу української філії Baykar у 2025 році. Планувалося, що будівництво триватиме 12 місяців, але очевидно строки змінилися.

Про це стало відомо із заяви генерального директора Baykar британському Reuters. Будівництво заводу почалося у лютому 2024 року і мало завершитися у січні 2025 року, проте у компанії не прогнозують такого строку. Уже зараз завершено будівництво 80% запланованого, але назвати точну дату початку виробництва очільник компанії не може, вона "буде визначена ходом війни". Загалом прогнозують, що об’єкт буде введено в експлуатацію у серпні 2025 року.

Читайте також: Туреччина показала нові кадри з Kіzіlelma і як їхній Akіncі б’є міні-бомбою Tolun-IIR, що може влучати в рухомі цілі
завод Baykar в Україні
Приблизний вигляд майбутньої філії Baykar в Україні

Насамперед будівництво заводу є частиною виконання Меморандуму, підписаного між Туреччиною та Україною 8 березня 2024 року у Стамбулі. Документ дає гарантії співробітництва в оборонному секторі на 5 років.

На українському заводі компанія вироблятиме безпілотники TB2, TB3 (модернізована палубна версія з більшою вантажністю), Akıncı, а також Kızılelma, серійне виробництво якої уже обіцяють запустити наступного року на рівні 10 одиниць.

Akıncı та Kizilelma
Akıncı та Kızılelma

Нагадаємо, що на початку будівництва виконавчий директор компанії повідомив Reuters, що очікує потужність виробництва у розмірі 120 одиниць в рік. Як раніше зазначалося Халуком Байрактаром, загальна площа центру Baykar в Україні буде понад 30 000 кв. метрів, а кількість українських фахівців-інженерів та техніків налічуватиме понад 300 осіб.

Підкреслимо, що у виробництві турецьких БПЛА Akıncı та Kızılelma використовуються українські двигуни, але компанія планує забезпечувати свою продукцію двигунами спільного виробництва. Так, Халук Байрактар повідомив ЗМІ про підписану угоду з українським заводом машинобудування "Івченко-Прогрес".

Варто додати, що Akıncı може оснащуватись АІ-450 від того ж "Івченко-Прогрес" з потужністю 450 к.с. або 750-сильними МС-500 від "Мотор-Січ". А також Kızılelma може бути комплектована з турбореактивним двигуном АІ-25ТЛТ від української компанії "Мотор Січ" з тягою близько 1700 кгс.

Уже заявлено, що Baykar інвестує 300 мільйонів доларів у п’ятирічне виготовлення турбогвинтового двигуна для Akıncı. У планах на майбутнє також виробництво турбовентиляторного двигуна для Kızılelma, який станом на тепер проходить льотні випробовування.

Читайте також: Туреччина хоче виробляти українські авіадвигуни за ліцензією, наразі тривають поставки за чинними контрактами