xcounter
#

ДП "Паллада" виготовить композитний плавучий док для Хорватії

925
ДП "Херсонський державний завод "Паллада" спеціалізується на виготовленні різноманітних плавучих доків різної тоннажності (фото ілюстративне)
ДП "Херсонський державний завод "Паллада" спеціалізується на виготовленні різноманітних плавучих доків різної тоннажності (фото ілюстративне)

Док від херсонського держпідприємства зможе приймати судна та кораблі вантажністю до 5 тисяч тонн та довжиною до 120 метрів

Державне підприємство "Херсонський державний завод "Паллада" (входить до складу ДК "Укроборонпром") виготовить для хорватської компанії ISKRA SHIPYARD 1 LLC композитний плавучий док нового покоління.

Відповідний контракт вже підписаний й за інформацією прес-служби Концерну додатково завантажить потужності держпідприємства щонайменше на рік.

Читайте також: "Палада" почала проектувати плавучий док для Міноборони (фото)
Підписання контракту між ДП "Херсонський державний завод "Паллада" та ISKRA SHIPYARD 1 LLC / Фото: Укроборонпром

"Для нас це знакова подія. Новий контракт дасть змогу колективу заводу повноцінно працювати протягом 12-13 місяців. Я впевнений, що наші фахівці відповідально поставляться до виконання цього завдання та здадуть споруду вчасно", – зазначив виконувач обов'язків директора ДП "Паллада" Євген Алхімов.

Плавучий док
У 2012 році Хорватія замовляла плавучий док з вантажністю 8500 тисяч тонн за проектом 1760KR. На фото - аналогічний док проекту 1760KR, збудований у 2010 році на замовлення компанії з Кіпру

Судноремонтний плавучий док, розроблений конструкторським бюро Заводу "Паллада", відповідатиме вимогам міжнародних конвенцій та класифікаційних товариств (CRS, BV, ABS, RINA). Він, за даними ДК "Укроборонпром", здатен забезпечити докування всіх типів цивільних суден з доковою масою до 5000 тонн і завдовжки до 120 метрів, а також військових кораблів типу "корвет" та "легкий фрегат" й дизель-електричних підводних човнів.

Понтон доку виготовлять з екологічно чистого морського залізобетону з застосуванням спецматеріалів, завдяки яким споруду можна експлуатувати у будь-яких кліматичних зонах. Для виробництва башт використають суднобудівну сталь.

плавучий док
Найбільш подібний за тоннажністю з відомих доків "Паллади" (5,4 тис. тонн) проект 1771, який наразі експлуатується у РФ

Таке поєднання матеріалів також дасть змогу знизити витрати на обслуговування у 2-2,5 раза у порівнянні з аналогічною сталевою спорудою і не ставити її періодично в сухий док впродовж усього терміну експлуатації, який становить понад 50 років.

плавучий причал
Плавучий залізобетонний причал виробництва ХДЗ "Палада" для катерів ВМС України, виготовлений наприкінці 2020 року

Крім цього, розроблена на українському підприємстві конструкція залізобетонного понтона забезпечує підвищену жорсткість всього доку та значно знижує теплові деформації, пов'язані з впливом різниці температур морської води та навколишнього повітря. Нова комп'ютерна система управління баластними операціями забезпечить постійний онлайн контроль за станом споруди та судна, що докується.

Читайте також: Польща поставила уже на другий за рік ремонт свою єдину субмарину-радянську "Варшавянку"