xcounter
#

Дива не сталось: Heckler & Кoch добився скасування перемоги конкурента у тендері на заміну G36

Бундесвер поки залишиться з G36
Бундесвер поки залишиться з G36
2042

Міноборони Німеччини доведеться на декілька років відкласти закупку 250 тисяч нових гвинтівок на заміну G36

Міноборони Німеччини скасувала перемогу маленької Haenel над Heckler & Кoch у тендері вартістю 245 мільйонів євро, за умовами якого було потрібно виготовити 120 тисяч штурмових гвинтівок для заміни G36.

Це сталося у результаті розгляду скарги H&К щодо порушення патенту. Як стверджують юристи Heckler & Кoch, в автоматичній гвинтівці MK556 від Haenel використані запатентовані конструкційні рішення, які дозволяють воді витікати із гвинтівки.

Читайте також: На заміну РПГ-7: Естонія придбала останню версію реактивних гранатометів Carl Gustaf
MK556
MK556 від Haenel

У результаті цієї скарги вже розпочато два судових засідання. В одному H&К намагається засудити Haenel за порушення патентних прав.

А в іншому - Haenel збирається скасувати патент Heckler & Кoch. Серед її аргументів - ці конструкційні рішення використовуються багатьма іншими компаніями по всьому світу, тому не можуть бути запатентовані.

G36
Загальна потреба у нових штурмових гвинтівках - 250 тисяч

Завершення обох судових справ не очікують раніше ніж за декілька років. Тому у цій ситуації Міноборони Німеччини остаточно зупинило закупівлю MK556.

Таким чином, багаторічна епопея із заміною у Бундесвері гвинтівки G36, на яку постійно надходять реляції військових щодо перегрівів, деформації корпусу, а також проблем із точністю, продовжиться ще на невизначений час.

G36
G36 за час експлуатації отримала ряд нарікань

Нагадаємо, що у 2017 році міністерство оборони Німеччини завершило трирічний конкурс на заміну G36. У ньому взяв участь світовий гігант Heckler & Кoch з гвинтівками HK416, яка заснована на AR-15, та HK433 з модульною конструкцією.

HK433
HK433 від H&K

А його конкурентом виявилась невелика компанія Haenel, у кейсі якої було лише постачання штурмових гвинтівок для поліції Гамбурга. На цей конкурс Haenel виставила MK556, котра також була створена на базі AR-15.

У результаті Бундесвер зробив вибір на користь MK556, проте це рішення було оскаржено Heckler & Кoch. Загальна потреба німецького війська у нових гвинтівках оцінена в 250 тисяч одиниць.

Читайте також: Велика Британія "оптимізує" оборонний бюджет: "під ніж" підуть закупівлі F-35 та сухопутні війська