xcounter
#

Baykar хоче створити в Україні науково-дослідницький центр: чим має допомогти держава

2540
Одним із профілів такого центру мають стати безпілотні технології
Одним із профілів такого центру мають стати безпілотні технології

Базовим для такої співпраці може виступати формат "індустріального парку"

Сьогодні в Києві відбувається Міжнародний оборонний інвестиційний форум на базі майданчика Sikorsky Challenge 2021.

Під час однієї із панельних дискусій цього заходу заступник генерального директора по інвестиціям Baykar Defence Наталія Озден заявила: її компанія розробляє інвестиційний проект створення в Україні науково-дослідного центру по розробці аерокосмічних технологій.

Читайте також: Завод з виробництва Bayraktar TB2 в Україні: які потрібні фінальні кроки
Розвідувально-ударний БПЛА Akinci, оснащений українськими двигунами АІ-450

Особливо привабливою така пропозиція виглядає на тлі того, що в 2022 році Baykar планує презентувати перший прототип свого реактивного БПЛА MIUS, що матиме український двигун АІ-25 та зможе атакувати не лише наземні, але й повітряні цілі також.

Безперечно, подібного роду розробка була б дуже потрібна нашим Збройним Силам.

Одне з перших зображень турецького бойового безпілотника MIUS

Але, як випливає із слів Наталії Озден, на заваді втілення проекту по створенню в Україні науково-дослідного майданчика стоять рівно ті самі фактори "бюрократичного" характеру, які стримують втілення іншого амбітного проекту – запуску в Україні заводу по виробництву безпілотних розвідувально-ударних комплексів.

Заступник генерального директора по інвестиціям компанії Baykar Defence Наталія Озден поставила наступні акценти. В теорії, в законодавстві України є одразу два механізми підтримки інвестиційних проектів, які отримали назву "інвестняні" та "індустріальні парки".

Baykar Defence постійно вдосконалює свої безпілотні комплекси: наприклад ВМС України отримали Bayraktar TB2, який має удвічі збільшену дальність польоту - до 300 кілометрів

Формально – за механізмом "інвестнянь" наша держава готова навадати допомоги до 30% від вартості інвестпроекту, хоча у тій же Туреччині стимули можуть досягати навіть 200% вартості проекту.

А головне – турецькі чиновники оперативно вирішують будь-які бюрократичні проблеми, наприклад – виділення землі під будівництво. Це уже не кажучи про те, що Туреччина дає податкові пільги, тобто підприємства індустріальних парків можуть не сплачувати податок на прибуток та ПДВ, і навіть – частину соціальних відрахувань покриває сама держава.

На Baykar Defence уже припадає 7% усього світового ринку поставок воєнних БПЛА

По факту, як наголошує Озден, в Україні поки повноцінно не запрацював жоден із запропонованих механізмів підтримки інвестпроектів. Вирішити проблему, за словами генерального директора по інвестиціям Baykar Defence, можна наступним чином: наш уряд та турецькі партнери могли б розробити "дорожню карту" по залученню інвестицій турецьких компаній в ОПК України та по розвитку в сфері оборонних технологій.

В рамках цієї "дорожньої карти" - визначити конкретні строки реалізації того чи іншого проекту, і уже покроково вирішувати "технічні" чи "бюрократичні" проблеми, які можуть заважати втіленню інвестпроектів.

Спільний альянс у сфері безпілотних технологій потрібен і Україні, і Туреччині
Читайте також: Крила Anadolu: нові подробиці про морські ударні БпЛА MIUS та Bayraktar TB3 від розробника