xcounter
#

Американські генерали у Конгресі назвали винних у хаотичній втечі з Афганістану

Американські генерали у Конгресі назвали винних у хаотичній втечі з Афганістану
6264

Вивід американських військ з Афганістану запам'ятався лише апокаліптичними кадрами, як афганці чіплялись за літаки - чому так сталось на слуханні у Конгресі розповіли екс-командувач Центральним командуванням США Кеннет Маккензі та Марк Міллі, екс-голова Об’єднаного комітету начальників штабів

У США на рівні комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу розбираються у питанні - що стало причиною краху в Афганістані, коли 16 серпня 2021 року таліби без бою оволоділи Кабулом, а афганці чіплялись за літаки у спробі втекти з країни.

Бо назвати це нічим іншим, як хаосом - неможливо. А вже питання, куди по факту пішли цілих 83 млрд доларів, які США вклало у навчання та озброєння афганської армії, яка просто розбіглась перед Талібаном, просто деталі.

Читайте також: Німеччина готується осінню купити ракети JASSM-ER на 900 км, поки вагається по Taurus

А на питання, як так взагалі сталось відповіли перед американськими депутатами екс-командувач Центральним командуванням США Кеннет Маккензі, який керував виведенням військ з Афганістану, а також Марк Міллі, який обіймав посаду голови Об’єднаного комітету начальників штабів у 2021 році.

І з огляду на їх відповіді, основні з яких виокремив Defense One, деталі виводу військ США з Афганістану є наслідком послідовних помилок одразу двох американських президентів та їх адміністрацій - Дональда Трампа та Джо Байдена.

Зокрема реалізація рішення щодо виведення контингенту почалось ще у лютому 2020 року. Тоді адміністрація Трампа на офіційному рівні вступила у перемовини із Талібаном, яка у США визнана терористичною.

Як зазначив Марк Міллі, саме ці перемовини на рівних із терористами мали ключовий негативний вплив на офіційну владу Афганістану та сили оборони країни. Бо офіційної влади Афганістану на цих перемовинах навіть не було. Натомість домовленості США з терористами прямо торкались виведення американського контингенту до 1 травня 2021 року та обіцянки талібів не здійснювати напади на американських військових.

Далі, вже у листопаді 2020 року, коли Трамп програв виборчі перегони Байдену, але ще не передав владу, його адміністрація продовжила у ручному режимі керувати виведенням військ. За словами Марка Міллі навіть вказали конкретний строк - до 15 січня 2021 року. Але йому вдалось відмінити цю вказівку, хоча адміністрація Трампа до кінця своєї каденції надсилала інструкції щодо цього.

У квітні 2021 року вже новобраний Джо Байден підтвердив виведення всіх американських військових з Афганістану, тобто 2,5 тисячі, які залишались після скорочення чисельності контингенту у 2020 році. Але цієї кількості вже було обмаль для контролю навіть над ключовими об'єктами.

Наприклад, для утримання однієї авіабази у Баграмі необхідно було 2,5 тисячі американських військових, якщо їм будуть допомагати афганські підрозділи. Або 5 тисяч, якщо цю задачу будуть виконувати лише солдати США. Водночас на початок серпня в Афганістані залишалось лише 650 військових. Тому для забезпечення безпеки Пентагон навпаки мав перекинути в країну ще 6000 бійців.

сша афганістан вивід

А деморалізовані сили оборони Афганистану продемонстрували майстер-клас з втрати країни за 3,5 місяці. 178 тисяч військових та понад 100 тисяч поліцейських просто розчинились перед "Талібаном" з бойовим ядром у 70-тисяч бійців, який почав наступ 1 травня.

сили оборони афганістану

На фоні цього Дерджеп США, у парафії якого знаходилось це питання, не приймав рішення щодо операції з евакуації мирних жителів. Офіційно вона стартувала лише 14 серпня, коли таліби вже увійшли у найбільше місто на півночі країни - Мазарі-Шариф. Це було напередодні їх входження у Кабул.

Читайте також: Як РФ створює базу ЧФ в Очамчирі: чи дійсно вона майже готова, або у Грузії "трохи" переоцінили (відео)